מנכ"ל רילאיינס מאני, הגוף החוץ־בנקאי הגדול בהודו, מחפש בישראל שותפים לקרן השקעות חדשה שהוא מקים בימים אלה, ומבטיח: יזם ישראלי שיטרח ללמוד את המנטליות ההודית, יצליח בגדול.
לא בכל יום מגיע לארץ בכיר מהקונצרן הגדול ביותר בהודו לביקור עסקי עם השלכות מעשיות בישראל. סודיפ בנדיופדיאי (Sudip Bandyopadhyay), מנכ"ל רילאיינס מאני, הגוף החוץ־בנקאי הגדול בהודו, ביקר בשבוע שעבר בישראל ונפגש עם כמה גופים עסקיים גדולים. המטרה היתה להקים קרן השקעות בהודו, ולהביא טכנולוגיות ישראליות לתת ־ היבשת.
בנדיופדיאי (45) פועל בתחום 22 שנה, שש מהן בקבוצת רילאיינס, ששווייה המצרפי עומד כיום כ־80 מיליארד דולר.
רילאיינס מאני, החברה שהקים בנדיופדיאי לפני שנתיים, היא חלק מזרוע הפיננסים של רילאיינס איי.די.איי, רילאיינס קפיטל. רילאיינס מאני היא חברת ברוקראז' המתמקדת בסחר מקוון, ומהווה כיום את הגוף החוץ־בנקאי הגדול בהודו. כיום יש לחברה 3.5 מיליון לקוחות פעילים במגוון תחומים: מסחר בניירות ערך (2 מיליון לקוחות), בסחורות ובמט"ח, מסחר בקניון וירטואלי (המציג 2,000 עסקאות ביום) ובעלות על 3,100 סניפי ווסטרן יוניון ו־100 סניפי החלפת מטבע.
"רק לשם ההמחשה, מספר המצטרפים החודשים לרילאיינס מאני עומד על 140 אלף לקוחות בחודש, ללא קשר לרכישות חדשות ומיזוגים", מתגאה בנדיופדיאי. "כאשר מהם 4,000 לקוחות בתחום ני"ע מדי יום ו-3,000 בתחום הפורקס, כשלקוח ממוצע מפקיד 3 לאק (6,000 דולר)."
למרות ההצלחה המסחררת הזו בנדיופדיאי הודיע לאחרונה שהוא פורש לטובת עסקים פרטיים. "מרגע פרסום דבר הפרישה המתקרבת, קיבלתי אין ספור הצעות לתפקידים בכירים מגופים בינלאומיים וחברות ענק בהודו", הוא מספר ל"כלכליסט". "החלטתי להקים קרן עצמאית שתבנה שיתופי פעולה עם גופים בינלאומיים שמעוניינים לפעול בהודו.
"איש עסקים ישראלי המתגורר במומבאי, ומקורב למטה של רילאיינס, המליץ לי בחום לבקר בישראל ולחפש שותפים ראויים ומשקיעים פרטיים לפעילות שאני מתכנן לעשות בהודו. בישראל מייצגים אותי עורכי הדין איתן גרינברג ורועי מלצר ממשרד גרוס חודק.
"בשלב זה אני מקים, עם השותף הישראלי הפעיל בהודו, חדר מסחר במט"ח אונליין (פורקס) וחדר תצוגה לטכנולוגיות ביטחוניות ישראליות. המטרה היא לייצג חברות ישראליות, שעדיין לא פועלות בהודו באופן מסודר, מול הגופים הממשלתיים והפרטיים ההודיים.
תחומי ההשקעות – ממרכזים לוגיסטיים ועד אנרגיה ירוקה
"בפגישות בישראל התמקדתי בעסקים שנמצאים אצלי בצינור כמוכנים להשקעה", מספר בנדיופדיאי. "אנחנו מתכננים, למשל, להקים מרכזים לוגיסטיים בצמידות לנמלי התעופה הבינלאומיים כדוגמת איירפורט סיטי בישראל, ולשלב בתוכם רשת בתי מלון. בתחום הזה נפגשנו עם קבוצת יואל (בשליטת קובי מימון), ששולטת באיירפורט סיטי, והצענו לה להקים אופרציה דומה בהודו.
"כיוון אחר הוא הקמת גוף פיננסי דומה לרילאיינס מאני, באופן פרטי. בצנרת שלנו יש חברה מתאימה עם כל הרישיונות, שמתאימה לפעילות עם שותף זר על פי תנאי הרגולציה ההודית. לכן, בתחום המסחר המקוון נפגשנו עם חברת בראק קפיטל מקבוצת דלק (שבשליטת יצחק תשובה), שפעילה בהודו בהיקפים גדולים בתחומי ארביטראז' ואלגוריתם. נפגשנו גם עם קרנות וקופות גמל שונות, שמהן למדנו בעיקר את דרך ההשקעה של קרנות הפנסיה.
"תחום נוסף שמעניין אותנו הוא אנרגיה ירוקה, בייחוד אנרגיית רוח. בתחום הזה נפגשתי עם קבוצת פדרמן, ואנחנו מצפים לביקור גומלין שלהם בהודו, בתחילת השנה הבאה.
"אנחנו רוצים גם להקים פעילות דומה לזו של זאפ או יד 2. בהקשר זה אנחנו מחפשים גוף שמספק טכנולוגיות מסוג זה, ונפגשנו עם אנשי המקצוע של טדי שגיא בתחום הפורקס – בשלב זה, לצורך החלפת דעות בלבד. אנחנו גם מחפשים שותפים אסטרטגיים בתחום האפליקציות הסלולריות של דור 3.5: בהודו יש יותר ממיליארד משתמשים סלולריים, מהם 35% בדור 3.5".