אחת ההתפתחויות הטכנולוגיות הלוהטות ביותר בשוק: רשת החשמל החכמה (Smart Grid). הספקיות יזכו במידע מפורט על השימוש ברשת שיאפשר להן להתאים את ההיצע לביקוש בכל רגע נתון
רשת החשמל היא מרכיב בסיסי בכל בית בעולם המערבי, כאשר הפקודות להפעלת וכיבוי מכשירים ותאורה נעשות ע"י לחיצה אקטיבית על מתג או כפתור. תפיסת ה- Home Automation החלה לפני כ-20 שנה מתוך כוונה לנהל את הבית בצורה קלה בטיחותית וחסכונית יותר.
מאז עברו מיליוני קילווואט ברשתות החשמל וכך גם תהליכי איסוף והפצת מידע ברשת האינטרנט, אם היום חשבון החשמל שלנו מסכם את כלל הצריכה ללא פילוח או פירוט לגבי "זלילת החשמל" של מכשירים שונים בבית העתיד צפוי להיות שונה לגמרי. רשת החשמל תעביר מידע דו כיווני בין ספקיות החשמל לבין הצרכנים בדומה לרשת האינטרנט.
תובנה זאת עומדת בבסיס של אחת ההתפתחויות הטכנולוגיות הלוהטות ביותר בשוק: רשת החשמל החכמה (Smart Grid). הספקיות יזכו במידע מפורט על השימוש ברשת, שיאפשר להן להתאים את ההיצע לביקוש בכל רגע נתון, ואילו הצרכנים יהנו ממידע שיאפשר להם להפחית עלויות ולייעל את הרגלי הצריכה.
הרשת החכמה תתבסס על מערכות תקשורת ומידע מתקדמות הכוללות מערכות ביתיות ומנגנוני מדידה לתפעול מכשירים וניהול מידע, מערכת כזו תתאם למשל את הפעלת מכונת הכביסה בזמן שמכשירים אחרים צורכים פחות חשמל
מי צריך מונה כשיש את גוגל?
גם גוגל מגששת בכיוון ובהתאם לחזון החברה "לארגן את הידע העולמי ולהפוך אותו לנגיש ושימושי ברחבי העולם" פירסמה בבלוג רשמי של החברה תחת הכותרת power to the people את נסיונותיה בפיתוח תוכנה בשם Google PowerMeter שתאסוף את נתוני הצריכה הביתיים ותעלה אותם לרשת.
היתרונות: מניעה של נפילות מתח, חיסכון באנרגיה, ויצירת פתרונות בזמן אמת כדי להתגבר על תקלות נקודתיות. הצרכנים יצרכו פחות חשמל בשעות העומס, חברות החשמל יתאימו את הספקי הייצור לצריכה בצורה טובה יותר, ויזדקקו לפחות עודפי ייצור כדי לספק את הצריכה. תשודרג גם יכולת השימוש במקורות חשמל מאנרגיה נקיה, שכן מערכות של אנרגיה סולרית ואנרגית רוח תלויות במזג האוויר ולכן פחות יציבות.
בנוסף, תאפשר הרשת החכמה פריסה רחבה של מכוניות חשמליות, תוך התאמה דינאמית של מועדי הטענת הבטריות כדי למנוע עומס על המערכת. אפשר גם יהיה להשתמש במערך הבטריות כמאגר אנרגיה משמעותי. ממנו אפשר לשאוב חשמל בחזרה לרשת בשעות הצורך.
האח הגדול עם האצבע על השאלטר
הרשת החכמה מעוררת גם בעיות קשות של פרטיות. היא מבוססת על העובדה שאם אנחנו רוצים לנהל טוב יותר את רשת החשמל, צריך מידע מפורט יותר על השימושים שלנו. זה כולל גם מידע אישי החודר את גבולות הפרטיות שלנו.
חברת החשמל תדע כמה פעמים בשבוע אנחנו עושים כביסה, כמה שעות ביום אנחנו מול המחשב, מתי אנחנו הולכים לישון ומתי אנחנו קמים, מתי אנחנו יוצאים לחופשה והאם הלכנו לעבודה.
למידע שייאסף במערכת יהיה ערך שיווקי אדיר. כך למשל אדם היוצא לחופשה כמה פעמים בשנה צפוי לקבל הצעות מחברות נסיעות ומרשתות בתי מלון, כמו ספקיות שירותי האינטרנט היום, גם יצרניות החשמל יהפכו למוקד לאיסוף מודיעין על הלקוחות. מנכ"ל סיסקו ג'ון צ'יימברס חזה לאחרונה, כי "רשת החשמל החכמה תהיה דבר גדול יותר מהאינטרנט". האם הפגיעה בפרטיות תכפיל ותשלש את עצמה בעתיד?