ערב ועידת קופנהגן מפרסם מבקר המדינה דוח מיוחד על התנהלות ישראל בקביעת מדיניות הפחתת גזי החממה, על פי הדוח המשרד להגנת הסביבה לא גיבש תכנית פעולה לאומית, השירות המטאורולוגי מתקשה בניטור ונתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אינם מפורטים.
בדיקת המבקר היא חלק מביקורת בינלאומית משותפת עם עוד עשר מדינות המיוצגות בארגון האירופאי של מוסדות מבקרי המדינה. מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, מציין כי "הפחתת הפליטה של גזי החממה צריכה להיבחן לא רק בשל מחויבות פורמאלית לעשות כן אלא גם בשל התועלת החברתית והכלכלית ארוכת הטווח הגלומה בה".
על פי הדוח, המשרד להגנת הסביבה לא גיבש תכנית פעולה לאומית להפחתת הפליטה של גזי חממה ואף לא הצליח להשלים את הכנת התשתית המקצועית הדרושה לכך; השירות המטאורולוגי מתקשה בניטור רב שנתי של שינויים אקלימיים; ונתוני פליטת גזי החממה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אינם מפורטים דיים לצורך פיקוח ובקרה אפקטיבי. כמו כן ניטור הפליטה של גזי החממה אינו מוסדר בחקיקה בתקנות או בנהלים.
בדוח נכתב ש"יש לבחון את יישום האמצעים להפחתת הפליטה של גזי החממה לא רק מהזווית של מענה למחויבות פורמלית להפחתתם, אם תוטל בעתיד על ישראל, ומן ההיבט של העלות התקציבית הישירה הכרוכה בכך, אלא גם מבחינת התועלת". המבקר מציין גם ש"כדי להבטיח עיצוב ויישום של מדיניות אפקטיבית להפחתת הפליטה של גזי חממה, יש לפתח ולהרחיב הן את מערך התצפיות והמעקב אחר שינויי האקלים והן את מערך ניטור הפליטות".
תגובת המשרד להגנת הסביבה
ראשית יש לברך את מבקר המדינה על הדו"ח החשוב שמוכיח שוב עד כמה הנושא הסביבתי והפחתת פליטות גזי חממה חייבים להיות נושאים מרכזיים בסדר יומה של ממשלת ישראל. לצערנו, כפי שמופיע בדו"ח, הטיפול בהפחתת פליטות גזי חממה הוזנח על ידי ממשלות ישראל לאורך שנים.
עם כניסת השר ארדן לתפקידו, הוא הציב את הנושא כאחד מחמשת היעדים המרכזיים של המשרד ופעל תוך זמן קצר, של מספר חודשים, גם למינויה של ועדת שרים לשינויי אקלים, להקמת ועדת מנכ"לים שתפקידה ליישם תוכנית לאומית להפחתת פליטות ולהתקשרות עם חברת הייעוץ הבינלאומית 'מקינזי' שהשלימה בשבועות האחרונים את גיבוש התשתית המקצועית הנדרשת להכנת תוכנית פעולה לאומית.
לאחר סיום עבודת 'מקינזי' אימץ השר את המלצות הדו"ח שגובש ופנה לראש הממשלה בבקשה לקיים בדחיפות דיון בממשלה לאישור התוכנית הלאומית להפחתת פליטות גזי חממה.
כפי שמופיע בדו"ח המבקר (עמוד 13 הערה 18), התשתית המקצועית הנדרשת להכנת תוכנית פעולה לאומית להפחתת פליטות גזי חממה קיימת במשרד להגנת הסביבה והמשרד גיבש את מדיניות ויעדיו בנושא. אולם, לא ניתן להתעלם מכך שמשרדי ממשלה אחרים שבסמכותם נתונה הסמכות ליישום הצעדים הנדרשים, כמו משרד התשתיות, אינם מקבלים את עמדת המשרד להגנת הסביבה ומונעים למעשה את אישורה של התוכנית.
להערכתנו, בעקבות פעילות המשרד להגנת הסביבה והשר ארדן, גברה באופן משמעותי המודעות והמחויבות בקרב גורמי הממשלה והביאה להבנה בנחיצות גיבושה של תוכנית פעולה, למרות שיש לציין כי עד עצם היום הזה ישראל לא מתבקשת כלל על ידי האו"ם לנקוט בצעדי הפחתה, לאור מאפייניה הייחודיים.
אנו מקווים כי ראש הממשלה אכן יעמוד, כמתוכנן, בראש המשלחת הישראלית לועידת האקלים בקופנהגן, ובכך תתבטא מחויבותו ומחויבות הממשלה להמשך התהליך.