המהפכה הירוקה הגיעה גם לצה"ל, על סדר היום: התייעלות אנרגטית, חיסכון במים, הקמת מערכות סולאריות לאספקת חשמל ותחנות קטנות לטורבינות רוח. ההשקעה המתוכננת בהתייעלות אנרגטית בשנת 2010 עומדת 34 מיליון שקל.
מתברר שהמודעות הירוקה לא פוסחת על הצבא. לדברי סא"ל דניאל רוד, ראש ענף הנדסה באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה של צה"ל "צה"ל הוא הגוף הגדול במדינה מבחינת אחזקות נכסים. בכוונת הצבא להשקיע ב־2010 יותר מ־34 מיליון שקל בפרויקטים חוסכי אנרגיה". עם הפרויקטים נמנים רכישת נורות חסכוניות, התקנת חסכמים ובהמשך הקמת חוות סולאריות לחימום והסקה, שיוקמו עד אמצע 2010 בבית הספר לקצינים בבה"ד 1.
רף גבוה להתייעלות בחשמל ומים
לדברי סא"ל רוד "מדי שנה צה"ל מוציא כחצי מיליארד שקל על חשמל ויותר מ־60 מיליון שקל על מים. תוכנית ההתייעלות באנרגיה שהוכנסה לאחרונה לכלל היחידות אמורה לצמצם את צריכת החשמל ב־2009 ב־4% ואת צריכת המים ב־22%–25% – קצב ירידה שנתי כפול מזה שהתווה משרד התשתיות הלאומיות לכל המשק בשנים 2010–2020".
"בתחילת החודש הנחה סגן הרמטכ"ל את היחידות לצמצם את צריכת החשמל ביחידות ב־5% לפחות ב־2010. להערכתי, אם נבצע את הפעולות הנכונות, נוכל אפילו להגיע לירידה שקרובה יותר ל־10%", הוא אומר.
לדבריו, יחידות שיצליחו לעמוד במכסה יקבלו תמריץ כספי בדמות חלק מהכספים שנחסכו. התמריץ מיועד להצטיידות ביחידה המצטיינת, ובעתיד תישקל הטמעת מנגנון פרס/קנס, במסגרתו יועבר החיסכון הכספי במלואו ליחידה המצטיינת בחיסכון, ואילו חריגה ובזבוז יטופלו באמצעים כלכליים ומשמעתיים במקביל.
משקיעים באנרגיה ירוקה
צה"ל מתעניין בהקמת תחנות כוח לייצור חשמל מאנרגיה סולארית בדרום הארץ, ואף פרסם לאחרונה בקשה לקבלת מידע מקבלנים אזרחיים להקמת תחנות כוח סולאריות בכמה ממחנות הצבא, בדגש על בסיסים הממוקמים בדרום הארץ.
"במערכת האזרחית מקובל לחשב את החזר ההשקעה ממערכות חשמל סולאריות לתקופה של שבע־תשע שנים. בצה"ל נשאף להגיע להחזר ההשקעה בחצי מהזמן", אומר רוד. לטענתו, צה"ל הרבה יותר פתוח וליברלי כיום בגישתו לנושא, "לפעמים יותר מכל גוף אחר במדינה. המוטו הוא שכל מה שיכול להחזיר את ההשקעה בתוך ארבע שנים – נשאף להטמיע אותו", הוא מסביר.
"הפרויקט ינוהל כ־BOT, מתקן החשמל יוקם במימון הספק והצבא יתחלק איתו ברווחים". רוד מעריך שהנושא יקודם עד סוף 2010. עוד נושא שמקודם לאחרונה הוא הקמת תחנות כוח זעירות שיפעלו באנרגיית רוח, בעיקר בנגב וברמת הגולן.
מקצצים במקלחת
אחד התחומים עליהם הושם דגש מיוחד בצבא בתקופה האחרונה הוא נושא החיסכון במים, כאשר צה"ל מתמודד עם הוצאות גדולות על מים בבסיסים גדולים בהם קשה לשלוט בהיקף צריכת המים. "הוצאנו מכרז לרכישת כ־110 אלף חסכמים בעלות של 60–30 שקל ליחידה. המכרז יסתיים בפברואר, ואני מאמין שבתוך כחצי שנה נסיים את התקנתם", אומר רוד.
רוד מספר שכאשר ניסה לקדם תוכניות חיסכון באנרגיה, נתקל בבעיית חוסר בידע זמין בתחום. "אין אינטגרציית מידע ברוב התחומים. כל בדיקה של כדאיות כלכלית נעשית לאחר שדנים בפרויקט. לו היה בנק מידע ארצי או גוף שהיה מרכז את כל הפתרונות בנושאי חיסכון באנרגיה – חשמל, רוח, מים ושמש – אפשר היה להתוות כיווני עבודה ותקנים ייעודים", מסביר רוד.