בקרב הקהל שהגיע לכנס אותו ערך אתמול איגוד חברות האנרגיה המתחדשת התלהטו הרוחות כאשר נציגי החברות הביעו בפני מנכ"ל משרד התשתיות את המצוקה בענף המאיימת בעיקר על החברות החדשות והבלתי מבוססות.
מנכ"ל משרד התשתיות שאול צמח – צילום: יניב פילדסט
מנכ"ל משרד התשתיות, שאול צמח הציג אתמול את עיקרי מדיניות משרד התשתיות להסדרת ענף האנרגיה הסולארית בכנס שערך איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל בראשות עו"ד איתן פרנס בשיתוף מינהלת אנרגיה מתחדשת אילת-אילות ובו השתתפו קרוב ל – 150 נציגי חברות אנרגיה סולארית.
באוויר היה מתח רב בתקווה כי נציגי משרד התשתיות יודיעו על תאריך יעד לפרסום הסדרת המכסות למערכות עסקיות ( בהספק של 15- 50 קילווואט ) אותם מקימות רוב החברות, כאשר מאז הודעת חברת החשמל על סיום המכסה נותרו החברות בוואקום ללא אפשרות להמשיך בהקמת מערכות אלו, וחלקם מתמודדים עם לקוחות ששילמו עבור המערכות ולא יכולים להתחבר לרשת החשמל.
בקרב הקהל התלהטו הרוחות כאשר נציגי החברות הביעו את המצוקה בענף המאיימת בעיקר על החברות החדשות והבלתי מבוססות. יש לציין כי החברות הגדולות ברובן לא גבו תקבולים מלקוחות ללא וידוא אישור למערכות. מצד שני ישנם יזמים אשר לקחו תשלום מראש עבור הקמת המערכות וההודעה המפתיעה על סיום המכסות הותירה פגעה בהם, כמו גם בלקוחות ובמשקיעים.
מה דעתך על התנהלות הרשויות בעניין סיום המכסות למערכות עסקיות?
חלק מהחברות לא עבדו בצורה מסודרת,קודם כל אתה צריך להוציא היתרים, הוצאת היתרים? תוציא כסף, יש אנשים שרצו במקביל, הוציאו כסף במקביל לבקשת ההיתרים, ופתאום נעצרה הרכבת. אף אחד לא היה יכול לשלוט על זה כי נוצר מצב של תעריף יחסית גבוה במקביל למשבר בשוק העולמי שהוריד את מחירי הפאנלים והקמת מערכת סולארית הפכה להיות בוננזה – 17% תשואה! וכולם קפצו על המציאה.
המערכת לא הייתה מסודרת מבחינת רישום של כל הדברים והעברת מידע, בסופו של דבר אין למי לבוא בטענות, צריך לעזור ולמצוא פתרונות, רשות החשמל הגדילה את המכסה בעוד 11 מגה ואט כדי לעזור לאותם לקוחות שהגישו אישורים ואם צריך עוד 2,3,4 מגה נוספים כדי לפתור את הבעיה ושאנשים לא יהיו במצוקה אז בסדר, מעבר לזה המערכת עובדת על הכיפאק.
יש תאריך יעד לפרסות המכסות החדשות?
עדיין לא, אבל כמו שאמרתי זה יקרה תוך מספר שבועות לא גדול.
איך אתה יכול להשאיר מעל 1.000 עובדים בענף הסולארי בחוסר ודאות כזה?
אנחנו פועלים כדי שתהיה להם ודאות לתקופה ארוכה.
איך יפעל מנגנון הבקרה הממוחשב למעקב על הגשת הבקשות לחברת החשמל?
מדובר במנגנון שמאפשר את הזנת הנתונים לתוך המערכת, בסיומו של כל יום או כל שעה אפשר לדעת כמה בקשות נקלטו, כמה מתוך המכסה נוצלה וע"י איזה גורמים, איזה צרכנים ואיזה חברות.
איך ייתכן שבשנת 2010 שר התשתיות לומד את הנושא כאשר השוק מתפתח כבר מספר שנים?
השר מגיב על דברים שמגיעים אליו מתוך השוק, למשל טכנולוגיות ישראליות, באו וטענו שהטכנולוגיות לא מגיעות מספיק לידי ביטוי, והשר חשב שכדאי ללמוד את הטכנולוגיות האלו כדי שבמכסה הבאה אפשר יהיה לתת להם מענה. אני לא אומר שלא ניתנה לטכנולוגיות אלו התייחסות בעבר, אבל גם הטכנולוגיות התקדמו ויכול להיות שצריך לתת להם ביטוי יותר גדול, וזה נכון וראוי.
היזמים בשוק המערכות העיסקיות יכולים להיות רגועים בשנת 2010?
אופטימיים לחלוטין, בתוך מספר שבועות אנחנו נדע הכל.