הסימפוזיון ה-16 לייצור חשמל מהשמש מתקיים במרכז הלאומי לאנרגיית השמש על שם בן-גוריון בנגב. מטרת ימי עיון היא לספק פורום בו מדענים, אנשי התעשייה הסולארית וקובעי מדיניות ציבורית יכולים להחשף ולדון אודות היתרונות היחסיים של טכנולוגיות שונות של אנרגיה סולארית, ולהבין באיזה שלב פיתוח נמצאת כל אחת מהטכנולוגיות.
סימפוזיונים אלה הם רב תחומיים ובדרך כלל משלבים פרזנטציות סולאריות תרמיות ופוטו אלקטריות בוועידה אחת בלי ישיבות מקבילות. בדרך זו, מומחים משני התחומים יכולים לגלות מיד ראשונה מה קורה "בצד השני של הגדר". ישנן בדרך כלל שלוש פרזנטציות מפתח אשר סורקות תחום מרכזי וייתכן אף תחום התעניינות חדש.
המרכז הלאומי לאנרגיית השמש על שם בן-גוריון מארגן ומארח את סימפוזיון שדה בוקר על ייצור אנרגיה סולארית, בערך כל 18 חודשים.
למידע נוסף ורישום לסימפוזיון
בן גוריון ואנרגיה סולארית
לראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל, דוד בן גוריון, היה חזון שלא הרבה מכירים, קידום ישראל למובילה עולמית בניצול אנרגיית השמש, אשר בין שאר פעולותיו לקידום הנושא ניסה להקים חווה סולארית בנגב, את חזונו העלה על הכתב במילים הבאות.
"מקור האנרגיה הגדול והמרשים ביותר בעולם, מקור החיים של כל צמח וחיה, אך עדיין מקור שבו משתמשים, כה מעט כיום, הוא השמש … אנרגיה זו ניתן להמיר לכוח מניע, דינמי וחשמלי, ואפילו לאחר מיצוי כל האורניום והתוריום מפני כדור הארץ, אנרגיית השמש תמשיך לזרום לעברנו כמעט ללא גבול."
דוד בן גוריון – 1956
המרכז הלאומי לאנרגיית השמש על שם בן-גוריון
המרכז הלאומי לאנרגיית השמש על שם בן-גוריון מאכסן 6 מעבדות, כאשר כל אחת מהן משמשת למחקר היבט אחד או יותר של המרת אנרגיה סולארית. בנוסף, מחקר במעבדות אלו מהווה חלק של תוכנית הלימודים לתלמידים בוגרי האוניברסיטה אל עבר תואר גבוה יותר באוניברסיטת בן גוריון.
1. טרנספורמציית אנרגית הפוטון ומעבדת האסטרופיסיקה – ממוקמת במתקן המחקר הרב תכליתי הנבנה לאחרונה בצורה צלחת פרבולית בגודל של 400 מטר רבוע. הלימודים בתהליך מיועדים לשימוש המתקן למחקר יצירת אנרגיה סולארית במהלך היום וצורות שונות של אסטרונומיה במהלך הלילה.
2. מעבדת החומרים הפוטואלקטרית המתקדמת – חוקרת חומרים חדשים עם פוטנציאל ליישומים באנרגיה סולארית. מאמצי המחקר הנוכחיים מתמקדים בשיטות מגוונות ליצירת תאים סולאריים בעלי יעילות גבוהה מפולרן, צורת פחמן שהתגלתה לאחרונה.
3. מעבדת התעלה הפרבולית – ממוקמת בלולאת חימום סולארי של שמן בגודל 960 מטר רבוע. הלולאה משמשת לבחינת רכיבים תרמיים סולאריים מתקדמים שונים.
4. המעבדה הפוטו אלקטרית החיצונית – חוקרת את ההזדקנות של לוחות סולאריים ורכיבי מערכת הקשורים בהם תחת תנאי השימוש במדבר. תנאי האקלים המיוחד בשדה בוקר מאפשר למתקן להיות משומש כמאפיין מדויק במיוחד של ביצוע תאים סולאריים.
5. מעבדת המידע המטאורולוגי – עוקבת אחר קרינה סולארית ברצועות ספקטראליות וקונפיגורציות גיאומטריות שונות, בנוסף לפרמטרים מטאורולוגים קשורים נוספים. המעבדה היא תחנת הבסיס לסקר המתמשך על הקרינה בנגב, המיועד לזיהוי מקומות אופטימאליים להקמת תחנות כוח אנרגיה סולאריות עתידיות והשלמת בסיס מידע של פרמטרים אקלימיים לעיצובן.
6. מעבדת האופטיקה הסולארית – עובדת עם קרינה סולארית, ברמות ריכוז גבוהות., הנאספות למטרה זו על ידי צלחות קטנות ומועברות על ידי סיבים אופטיים.
7. המתקן לחינוך סולארי – מעורב אקטיבית במספר של פרויקטים חינוכיים המכוונים להגברת המודעות הציבורית לחשיבות האנרגיה הסולארית. תוכנית המבקרים מציעה סיור הדגמה בן שעה לקבוצות. ותכנית הדרכה על מעבר לשימוש באנרגיה סולארית, בדגש על קיבוצים סמוכים וישובים נוספים.
8. כנסים מדעיים – מארגן ומארח את סימפוזיון שדה בוקר לייצור אנרגיה סולארית, כל 18 חודשים. כמו כן מארח פגישות מדעיות רגילות אחרות, כמו "פסטיבל הפיסיקה" של מחלקת הפיסיקה של אוניברסיטת בן גוריון.
ביקורים במרכז הלאומי לאנרגיית השמש
אתם מוזמנים למרכז הלאומי לאנרגיית השמש לראות איך אנרגיה סולארית נרתמת ליצירת חשמל כמקור כוח נקי ואינסופי.
ביקור בן שעה כולל:
סיור באתר עם הסברים (זמין באנגלית, עברית ורוסית).
ביקור במרכז הלאומי לאנרגיית השמש מתאים לכל הגילאים מבית ספר תיכון ומעלה.
שעות הביקור הן 9:00 עד 15:00. הכרחי להתקשר ולתאם מראש את הביקור.
טלפונים – 08-659-6934
פקס – 08-659-6736
המרכז הלאומי לאנרגיית השמש על שם בן-גוריון נמצא בקמפוס שדה בוקר של אוניברסיטת בן גוריון, כ-50 ק"מ דרום לבאר שבע על כביש מספר 40. כשעתיים נסיעה בקירוב מתל אביב, ירושלים ואילת. בערך 45 דקות נסיעה באוטובוס מבאר שבע (קו מספר 060).
בואו להתארח המרכז הלאומי לאנרגיית השמש על שם בן-גוריון ולהפוך את טיולכם לנגב לחוויה בלתי נשכחת.
מבקשת מידע על ביקור בגן הסולארי