בין חביות יין ושורות של בקבוקים ממיטב תוצרת יקבי בנימינה התקיים אתמול כנס שיווק ופיתוח עסקי של BNI העולמי במסגרת שבוע הנטוורקינג הנערך בו זמנית בכל העולם, בין מטרותיו של הארגון להראות בשבוע זה כיצד באמצעות שיתופי פעולה נוצרות הזדמנויות להרחבת פעילות עסקית, יצירת מעגלי הכרויות, חשיפה עסקית ויצירת קשרים ושיתופי פעולה עם אנשי עסקים ממגוון תחומים.
מנכ"ל עסק ירוק, דורון פהימה – צילום: גונן גלין
בין חביות יין ושורות של בקבוקים ממיטב תוצרת יקבי בנימינה התקיים אתמול כנס שיווק ופיתוח עסקי של BNI העולמי במסגרת שבוע הנטוורקינג הנערך בו זמנית בכל העולם, בין מטרותיו של הארגון להראות בשבוע זה כיצד באמצעות שיתופי פעולה נוצרות הזדמנויות להרחבת פעילות עסקית, יצירת מעגלי הכרויות, חשיפה עסקית ויצירת קשרים ושיתופי פעולה עם אנשי עסקים ממגוון תחומים.
הכנס נערך בשיתוף מט"י חדרה ו"עסק ירוק" – המרכז הארצי ליזמות ירוקה, המרכז נוסד בשנת 2008 במטרה למנף את קידום איכות הסביבה בישראל באמצעים עסקיים: לפתח כלים עסקיים וכלכליים ייחודיים ולהנחילם ליזמים ולעסקים בתחום הסביבתי, לעסקים המעוניינים ליצור יתרון וייחודיות, ולעסקים החייבים בהתאמה לדרישות התקינה והתחיקה הסביבתית. המרכז פועל תחת מט"י אזורי חדרה, אשר קיבל מנדט מהרשות לעסקים קטנים ובינוניים בישראל לשמש כמט"י מתמחה לנושא עסקים ירוקים בפריסה ארצית.
פגשנו בכנס את דורון פהימה, מנכ"ל מטי חדרה ועסק ירוק, האיש האחראי למהפכה הירוקה שיכולה להגיע לכל עסק, לייעל את תהליכי הייצור, להימנע מקנסות ודוחות על נזקים לסביבה, לחסוך בהוצאות ולהגדיל את ההכנסות, ובמובן, לתרום לסביבה ולהשתתף במאמץ העולמי להפחתת פליטות גזי חממה ומזהמים למען עתידנו כאן על הכדור.
מה זה עסק ירוק?
"עסק ירוק – המרכז הארצי ליזמות ירוקה הוקם במט"י (מרכז טיפוח יזמות) חדרה. מטרתו היא לסייע ליזמים ובעלי עסקים לקדם את הפעילות העסקית שלהם, לחזק אותם ובכך ליצור אלטרנטיבה לעסקים קיימים כדי להקטין את תביעת הרגל הפחמנית. הנחת העבודה הבסיסית היא שהאדם ימשיך לצרוך את מה שהוא עושה, אולי הוא יפחית את הפעילות שלו אבל בסופו של דבר הוא יבצע הרבה מאוד פעילויות שיפריעו לסביבה ומכאן יהיה צורך להקמת עסקים ופתרונות ירוקים, אנחנו נותנים את התמיכה ואת הפעילות העסקית כדי שהעסקים האלו יהיו חזקים וישרדו לאורך זמן".
לגבי עסק קונבנציונלי שהוא לא בהכרח ירוק, מה עסק ירוק יכול לעשות בשבילו?
"אני יענה על השאלה שלך מהכיוון ההפוך. אם נלך למגדל התולעים האדומות במגל שהגיע אלינו. הוא עשה את זה כתחביב, אך למעשה הוא עסק לכל דבר, אבל לא ידעו איך להתנהל איתו, לא בבנק ולא היועצים. למעשה אנו לוקחים אותו ומובילים אותו להפוך את זה לדבר מרכזי והוא מסוגל היום למכור באלפי שקלים כל חודש, פעילות שקשורה לקומפוסטציה, זה בעצם שוק חדש שנוצר והוא מסוגל היום למכור ולהרוויח.
עסקים אחרים, לדוגמה עסקים רגילים או מפעלים, לגביהם קיים תחום ההתייעלות האנרגטית שהוא תחום ענק, כל אחד יכול להתייעל אנרגטית. אנחנו מסתכלים על העניין מכיוון הכדאיות הכלכלית, שיהיה החזר סביר על ההשקעה שלנו והתייעלות אנרגטית זה דבר ענייני.
דוגמה נוספת הם המוסכים. יש חמשת אלפים מוסכים בארץ, מחציתם לא עומדים בתקן, לא מפרידים שמן ממים ובכך מזהמים את הסביבה, עומדת עליהם סכנת סגירה. אנו רוצים להביא אותם למצב שהם יעמדו בתקן כדי שימשיכו לשרוד כלכלית. לגבי הפרדת שמן ממים מדובר בהשקעה של בין חמישים למאה אלף ש"ח. באפשרותנו לארגן להם אלטרנטיבות מימון, ייעוץ והטמעה של אותה פעילות. כך אנו מסייעים לעסקים."
עסקים יכולים גם לחסוך כסף, בנוסף לכך שהם הופכים להיות ירוקים יותר?
"התפיסה הירוקה מדברת על הגדלת שורת הרווח, היא מטפלת בחסכון בצד ההוצאות והגדלת צד ההכנסות. התחלת חשיבה בנושא הירוק מביאה אותנו לחשוב בצורה חסכונית ויעילה וכאן לפעמים צריך גם להשקיע כסף, אבל באופן עקרוני מיד כשמתחיל תהליך של שדרוג עסק, כבר יש חסכון בעלויות. מצד ההכנסות יש פה הזדמנויות למוצרים חדשים, חומרים חדשים, תדמית, מיתוג, וגביית פרמיה. בשורה התחתונה אנו מעוניינים להגדיל את ההפרש בין צד ההכנסות לצד ההוצאות, התוצאה היא הגדלת שורת הרווח כמובן."
יש היענות?
"עד היום קיבלנו כמאה שבעים פניות בשנה הראשונה, כאשר כמעט ולא ביצענו בשנה זו פעילות שיווקית. אנחנו הולכים להיכנס בחודשיים הקרובים עם שני מוצרים. האחד הוא מסלול מימון ירוק בשיתוף עם אחד הבנקים הגדולים בזמן הקרוב להתייעלות סביבתית. השני הוא פרויקט להתייעלות אנרגטית שיעבוד ביחד עם משרד התשתיות ומשרד התמ"ת."
איך נולד הרעיון להקמת עסק ירוק?
"עסק ירוק נולד לפני 22 שנה אצלי בראש, אני מהנדס קרקע ומים איכות הסביבה. שנים רבות בארץ לא היה בסיס לפעילות, היו בעיקר שוטרים ופקחי איכות הסביבה שמנסים איכשהו להתמודד עם הבעיה הכללית. בישראל כמו בישראל ברגע שקורה משהו זה כמו אש בשדה קוצים.
במשך השלוש שנים האחרונות למעשה כולם ראו את זה כטרנד, אני אומר שזה לא טרנד אלא זו מגמה, עברנו את נקודת האל חזור. המגמה הזו כאן כדי להישאר, לפני שנה וחצי הבנתי מריבוי היזמויות והבקשות לפעילות עסקית בתחום שיש פה הזדמנות עסקית למט"י בפיתוח נישה שלמה שהולכת לגדול ועל פניו נראה עד כה שצדקתי."
אתם מטפלים גם בהמצאות ויזמות בתחום הקלינטק?
"גם בתחום הזה אנחנו מטפלים. תחום זה הוא רחב והוא נוגע בכל דבר בעצם. אנו נוגעים בפרויקטים בתחום החל מפיתוח של אנרגיה מגלי ים, מוצר שמאריך את חיי הנסיעה במכונית חשמלית, חומרי הדברה ביולוגים והיד עוד נטויה."
איפה אתה רואה את עסק ירוק בעוד 5 – 10 שנים?
"אני חושב שעסק ירוק בעוד חמש שנים יהיה פי 2 מהיקף הפעילות הרגיל של מט"י חדרה. אני מאמין שאנו נטפל במאות אם לא יותר לקוחות בשנה. אנו ניגע בכל תחומי החיים, יהיו בו חטיבות והתמחויות בתחומים השונים. אנו נהיה בין הראשונים או בין הנחשולים המייצרים את הידע ואת הפעילות של התמיכה העסקית.
אני חייב לציין שכולם מבינים שהנושא העסקי הירוק הוא המפתח, כולל הארגונים הסביבתיים, שעד לא מזמן קשרו את עצמם בשלשלאות לכל מיני מקומות, אבל הם בעצם פורצי הדרך, הם הביאו את הסביבה ואת האנשים למודעות שממנה אנו יכולים להתחיל לפעול. יש הרבה מאוד גורמים כולל משרדי הממשלה שמבינים שלא רק אכיפה, לא רק חינוך, לא רק כל הדברים שאנו מכירים, אלא מנוע חשוב וגדול הוא הנושא העסקי."
מדובר במנוע לצמיחה כלכלית במשק?
"מנוע לצמיחה כלכלית וליצירת מקומות עבודה. אנו מתעלמים מתוצר הלוואי שנקרא הסיוע לסביבה. אנו מתעסקים בכדאיות הכלכלית, יצירת מקומות עבודה וחיזוק עסקים. יש פה הזדמנות גדולה ליצירת עסקים חדשים."
כמנכ"ל מט"י חדרה, אתה יכול לאפיין את אזור חדרה, פרדס חנה-כרכור כאזור עם מודעות סביבתית גדולה יותר?
"צריך להפריד בין חדרה, לבנימינה כרכור וזכרון יעקב. אין ספק שהאזור היותר כפרי שבסביבות חדרה: זכרון, בנימינה, מועצה אזורית מנשה, מועצה אזורית חוף כרמל, עין הוד וכרם מהר"ל הם בהחלט מקומות עם מודעות ירוקה גבוהה. המודעות הזו מביאה מאנשים שהם מן היישוב למצוא פתרונות ולפתוח עסקים בתחום, התפיסות בפרדס חנה ובנימינה מאוד מאוד נוטות לכיוון הירוק. יש שם צרכנים שמוכנים לצרוך, יש שם קואופרטיבים וישנן התאגדויות שלעתים הן וולונטריות ולא על בסיס עסקי אמיתי. יש פה צרכנים שהם בנויים ומוכנים תפיסתית לרכוש מוצרים ירוקים, מכאן צצות גם יזמויות."
למידע נוסף
אתר עסק ירוק – המרכז הארצי ליזמות ירוקה
אתר מט"י חדרה