כשרפת ברגר במושב בית גמליאל הגישו בקשה להקים מערכת ליצור אנרגיה סולארית על גגם, הם נתקלו בסירוב מצד חברת החשמל. הסיבה לסירוב היא בגלל ההנחיה שהמחייבת שכל גג יכיל פרויקט סולארי אחד בלבד,
2 מערכות סולאריות על גג רפת עם הפרדה פיזית – צילום: רוני חסיד דוברות ויחסי ציבור
כשברפת ברגר במושב בית גמליאל הגישו בקשה להקים מערכת ליצור אנרגיה סולארית על גגם, הם נתקלו בסירוב מצד חברת החשמל. הסיבה לסירוב היא בגלל ההנחיה המחייבת שכל גג יכיל פרויקט סולארי אחד בלבד למרות שבפועל הגג מכיל שטח פנוי רב שיכול לשמש למערכות נוספות. האיסור מגביל בעיקר בעלי מבנים חקלאים ותעשייתיים גדולים כמו לולים רפתות ומחסנים שלא יכולים לקבל את אישור חברת החשמל להתקין על גגותיהם מערכות נוספות לאנרגיה סולארית.
האיסור יצר בעיה כשברפת שנמצאת בבעלות משותפת, חלק מהשותפים הקימו את המערכת הראשונה. כששאר השותפים ביקשו אישור להתקין את המערכת השנייה הם נתקלו בסירוב של חברת החשמל. בחברת שחר אנרגיה שטיפלה בהקמת הפרויקט הנוסף מצאו פיתרון יצירתי לבניית הפרדה על גג הרפת וכך מבחינה בירוקרטית אפשר לעקוף את האיסור ולשלב שתי מערכות נפרדות על אותו הגג.
הפרדה פיזית בין המערכות למניעת התחשמלות
לדברי לייזר רוטשטיין, מנכ"ל משותף בחברת שחר אנרגיה, "הצענו לחברת החשמל שנשפץ את מבנה הגג על ידי פתרונות בניה וכך להפריד באופן פיזי את חלקי הגג וגם את המערכות זו מזו. הם אישרו את ההצעה בתנאי שההפרדה שתיבנה תהיה בגובה 1.2 מטר. בעזרת הפיתרון היצירתי ניתן לחסוך בבזבוז של שטח גג והוא מהווה פריצת דרך לריבוי מערכות לבעלי גגות גדולים".
הסירוב הראשוני להתקנת המערכת נובע מהבלבול שיכול להיווצר בין המערכות ברמה של סכנת חיים. למשל אם טכנאי שאינו מכיר את המערכות יגיע לרפת, הוא יכול לנתק את המתח מהמערכת הראשונה ובטעות לגשת לטפל במערכת השנייה. הטעות יכולה לגרום להתחשמלות ולעלות לו בחייו, לכן מבחינת חברת החשמל כל גג יכול להכיל פרויקט אחד בלבד, למרות שבפועל יש מספיק שטח פנוי על הגג למערכות נוספת.
רוטשטיין מוסיף כי "חשוב לשמור על פתרונות יצירתיים בענף כדי להתגבר על הקשיים הרבים המגבילים את התחום הסולארי. אבל כל עוד לא ידועות המכסות החדשות להקמת מערכות מסחריות (15-50 קילוואט) ייעצר המומנטום החיובי שהיה בתחום".