ענף הפקת חשמל מאנרגיית הרוח מוכר פחות בישראל שטופת השמש, בעוד באירופה ובארה"ב נבנים חוות ענק ביבשה ובים לייצור חשמל מרוח ומחירי ייצור החשמל קרובים לעלות הייצור מפחם. בארץ יש מספר חברות העוסקות בתחום וחוות רוח בודדות נבנו מאז הקמת המדינה.
יוסף ונזהורן מנהל פיתוח עסקי בחברת לוויתן אנרגיה- צילום: ארנון מעוז
בלעדי למערכת תשתיות
ענף הפקת חשמל מאנרגיית הרוח מוכר פחות בישראל שטופת השמש, בעוד באירופה ובארה"ב נבנים חוות ענק ביבשה ובים לייצור חשמל מרוח ומחירי ייצור החשמל קרובים לעלות הייצור מפחם. בארץ יש מספר חברות העוסקות בתחום וחוות רוח בודדות נבנו מאז הקמת המדינה.
החסמים להקמת חוות רוח הם הצורך במדידות מדויקות להצבה של הטורבינות במיקום הנכון, גודל השטח הנדרש, הקמת הטורבינות באיזורים מרוחקים להם נדרשת תשתית להולכת החשמל, עלות הטורבינות המגיעה למיליוני שקלים ואפילו התנגדות של ארגוני הסביבה במקומות בהם להבי הטורבינות פוגעים בלהקות ציפורים נודדות.
לוויתן אנרגיה העוסקת בייצור טורבינות להפקת חשמל מאנרגיית רוח וגלי ים, מנסה לפתור את כל הבעיות באמצעות טורבינת רוח חדשנית שפיתחה. הטורבינה המכונה "לוטוס הרוח" מעוצבת במבנה ייחודי ומתחילה להפיק חשמל מרוח שנושבת במהירות של 2 מטר לשנייה, היא אינה מהווה סכנה לציפורים וניתן להקים אותה על גגות מבנים בשטח עירוני צפוף.
את יוסף ונזהורן מנהל פיתוח עסקי בחברת לוויתן אנרגיה פגשנו בכנס חרדים לסביבה שעסק ביתרונות הבנייה ירוקה למגזר החרדי, בכנס הציג יוסף מודל מוקטן של הטורבינה שזכתה להתעניינות רבה מצד המשתתפים.
מה ייחודי בטורבינות שלכם?
"הרעיון שלנו הוא קטן וחזק, לעצב מבנה אווירודינמי שיגרום לרוח לסובב את הטורבינה יותר מהר, הטורבינה שלנו מסתובבת יותר מהר ומייצרת יותר חשמל בכל מהירות בה נושבת הרוח. כמו כנף של מטוס הרוח מואצת בתוך הטורבינה".
מה גודל הטורבינה?
"הטורבינה היא בגובה של 4 מטרים והתפוקה היא 3.5 קילווואט. באיזורים בהם יש נתוני רוח טובים זה מספיק לאספקת חשמל לבית. התעריף שחברת החשמל משלמת לייצור חשמל מטורבינות רוח הוא 1.65 ש"ח לקילווואט שעה".
מה העלות של טורבינה כזו?
"העלות של טורבינת רוח היא 11 אלף דולר ללא התקנה ותהליכי רישוי, התקנת הטורבינה מחויבת באישור הועדה המקומית לתכנון ובנייה, צריך לערב מהנדס בנייה ומהנדס חשמל שחותמים על האישורים הנדרשים לפני הקמת הטורבינה".
"יש לנו חזון שמניע את החברה, התפוקה של טורבינות רוח גדולות היא הגבוהה ביותר כרגע בתחומי האנרגיה המתחדשת, ייצור חשמל מאנרגיית רוח מתחרה בפחם באירופה וארה"ב מבחינת עלויות. הבעיה עם טורבינות רוח גדולות היא שחייבים להקים אותם בשטחים פתוחים, להקמת חוות רוח דרוש שטח גדול וצריך להקים תשתית להולכת החשמל לאיזורי הצריכה".
"את הטורבינות שלנו ניתן להקים בשטח בנוי על גגות מבנים, יש בערים מקומות רבים בהם ניתן להציב את הטורבינות. החזון שלנו הוא להקים טורבינות בשטחים עירוניים בהיקף כזה שייספקו 5-10 אחוז מצריכת החשמל של ישראל. אנחנו מנסים להפוך את הטורבינות הקטנות לרווחיות מאוד מבחינה כלכלית. כרגע הטורבינות רווחיות יותר לאיזורים הרריים ועל בניינים גבוהים, אנחנו שואפים להגיע למצב שלא נהיה תלויים בתעריפים".
ניתן יהיה להפיק חשמל מטורבינות רוח ללא תלות מתעריפים?
"אם יהיה ייצור בקנה מידה רחב של טורבינות רוח מחירי הטורבינות יירדו בצורה דרסטית, עוד דבר חשוב מאוד הוא המדידה המטאורולוגית של נתוני הרוח במקום ההתקנה, צריך לקבל נתונים מדויקים שבארץ המדינה עדיין לא סיפקה. גם תכנון מוקדם של מבנה או בניין בצורה חכמה שתשפר את זרימת הרוח אל הטורבינה יכולה להעלות מאוד את הספק ייצור החשמל".
הטורבינות שלכם מותקנות כבר בארץ?
"הטורבינות מותקנות במספר אתרים בארץ כמערכת עצמאית שאינה מחוברת לרשת, יש תהליך של בדיקות עם חברת החשמל לגבי מקומות בהם הטורבינות יתחברו לרשת החשמל. יש לנו הרבה הזמנות לטורבינות ואנו מחכים לסיום הפיילוט עם חברת החשמל. מה שיאפשר לנו לפרוש כנפיים ולהתחיל לעוף .."
עוד נאד נפוח של "הייטק" . ה"המצאה" הזאת מוכרת מתחילת המאה הקודמת!!