אנרגיה תרמו סולארית מבוססת על ריכוז קרני שמש בעזרת מראות קעורות או שטוחות לקולט שמש אשר מחמם נוזלים, הופך אותם לקיטור המניע טורבינה לייצור חשמל. ברחבי העולם נעשים מאמצים גדולים לשיפור הטכנולוגיה הנחשבת מתחרה רצינית לתחנות כוח פחמיות מבחינת עלויות ייצור החשמל
משתתפי המושב בנושא יישום מדיניות ממשלתית בתחום אנרגיה תרמו-סולרית – צילום: יניב פילדסט
אנרגיה תרמו סולארית מבוססת על ריכוז קרני שמש בעזרת מראות קעורות או שטוחות לקולט שמש אשר מחמם נוזלים, הופך אותם לקיטור המניע טורבינה לייצור חשמל. ברחבי העולם נעשים מאמצים גדולים לשיפור הטכנולוגיה הנחשבת מתחרה רצינית לתחנות כוח פחמיות מבחינת עלויות ייצור החשמל. במסגרת המדיניות החדשה של משרד התשתיות שהתפרסמה השבוע הוקצו 1200 מגוואט לתחנות כוח תרמו סולאריות ומתקנים פוטו וולטאים גדולים – כ43% מכלל המכסות המיועדות לאנרגיה מתחדשת עד לשנת 2020.
בישראל אין עדיין תחנת כוח תרמו סולארית, פרויקט תחנות הכוח הסולאריות המתוכנן באשלים ידע לא מעט עיכובים ומכשולים, החל ממחלוקת בין רשות החשמל ומשרד האוצר לגבי מסמכי המכרז ועד לשיקולים בשמירה על ערכי טבע ונוף באתר המיועד. הפרויקט מתוכנן לקום על פני 10,000 דונם של חקלאות, שמורות טבע ושטחים פתוחים. בדיון שנערך היום בכנס אילת אילות בנושא יישום מדיניות
ממשלתית בתחום אנרגיה תרמו-סולרית נדונו דרכים שונות לעידוד התחום המבטיח מהבחינה הציבורית והעסקית.
חזי קלוגר – יו"ר האיחוד לאנרגייה נקייה
כאשר גובשה מדיניות הממשלה לאנרגיות מתחדשות התכנסו היזמים סביב ההבנה שמדינת ישראל צריכה וחייבת היקף גדול של אנרגיות מתחדשות. מדינת ישראל עוד לא עשתה שום דבר באמת גדול בתחום הזה מעבר לדיבורים. מי שעושה היום בנושא זה חברת החשמל בלבד. הגיע הזמן שנפתח את התחום באמצעות פרויקטים גדולים בשביל שתי מטרות:
- שיהיה משהו משמעותי שניתן ללמוד ממנו.
- שיעצבן את כל אלו שלא רצו את זה.
אנרגיה סולראית תרמית היא הטכנולוגיה היחידה המוכחת בעולם ככזו הפועלת וניתן להתקדם איתה ממש עכשיו. זה נכנס בגדול לתוך אשלים, אנרגיה סולארית אמורה להוות בערך שליש מהתמהיל של אנרגיות מתחדשות בישראל בסוף התהליך. אנחנו על סף העידן של לספק מוצרים כחול לבן והגיע הזמן לממש את החזון של שר התשתיות עוזי לנדא ולממש אותו. האחריות שלו דאגה לצרכים של המדינה ונתן יד לנושא, יישר כח.
עוזי לוין -מנכ"ל חברת ענבל המנהלת את פרוייקט אשלים
פרוייקט אשלים מופיע היום בכל פאנל בכל פורום. אשלים נמצא בנגב, 31 ק"מ דרומית לרמת חובב, כביש 211. מדובר על שלוש תחנות כוח תרמו סולארים בהספק של 80 מגה-וואט לכל תחנה, ועוד תחנה של סולארית פוטווולטאית של 30 מגה-וואט, סה"כ מדובר על כ-10000 דונם.
יתרונות הפרוייקט:
- הליך סטטוטורי מתקדם מאד, לקראת סיום תסקיר סביבתי וטיפול בהתנגדויות הציבור.
- קרבה לתשתית הולכה ( קווי מתח גבוה )
- טופוגרפיה מישורית
- היעדר קונפליקטים תכנוניים.
זה הפרויקט היחיד שמאחוריו עומדים כל משרדי הממשלה ותומכים בו. משרד התשתיות, משרד האוצר החשב הכללי, רשות החשמל, מנהל התכנון מועצה הארצית וגופים נוספים. ועדת המכרזים המקדמת את הפרויקט עונה על כל הבעיות, מדובר גורם שדוחף ומקדם בכל הרבדים בצורה מואצת. ישנה הסכמה של כל הגופים כולל משרד הביטחון, רשויות, מנהלים ועוד. הפרויקט לא נדחה כפי שיש שמועות. כהפקת לקחים של המדינה היא הטמיעה הרבה לקחים ומקדמת אותו באופן נחרץ כך שהוא הרבה יותר קרוב לביצוע.
לגבי סטטוטוריקה, עד ספטמבר 2010 התוכנית תאושר על ידי מוסדות התכנון. הסדרי חכירה הושלמו מול המנהל ונחתמו. מיסוי עירוני – ע"מ למנוע מהזכיינים קשיים עתידיים בהיטלים, הוסדר הסכם מקיף וכולל עם הרשות המקומית שמפה את כל הדברים ולכן הם ברורים וידועים. לגבי משרד הביטחון, המקום נמצא במקום שהוא בעיצומו של איזור אימונים של הצבא והכל אושר. יש אור ירוק ע"י הגופים. ברשות העתיקות נבדקו כל השטחים ואושרו. הבנק העולמי תומך בפרויקט בבטחונות של 100 מיליון יורו, סכום לא מבוטל. מיפינו את כל התשתיות שצריך, כמו גז טבעי שיהוו כ-15% מתשומות היצור. הסדרנו קו מתח עליון, מים, כבישים.
בקיץ 2013 התחנות כבר צריכות להתחיל לפעול. הגשת הצעות למכרז תהיינה באוגוסט 2010. מדינת ישראל נמצאת במירוץ נגד הזמן מול העולם בפרויקטים גדולים. פרצנו להסדרים רבים מול הרשויות וזה יקל על ההסכמים העתידיים שיטת המכרז תביא למחיר הנמוך ביותר, זה לא איום, זה יאפשר מיצוע גבוה יותר בתחנות אחרות בהליך של רישיון.
נעם אילן – מנהל משותף מנהלת אנרגיה מתחדשת אילת-אילות
לגבי פרויקט תמנע הוחלט שבניגוד למכרז שיש באשלים, על פניו זה יהיה מכרז קרקע שהוא הרבה יותר פשוט.
היתרון באיזור של תמנע הוא שיש שם קרקע מופרת בגלל המכרות שהיו באיזור בעבר. המכרז הראשון יצא על המכרז הצפוני. כל אחד מהמכרזים יהיו על כ-1000 דונם. מבחינת גודל המגרשים, אנו מעוניינים שיהיו עד 60 מגה וואט בכל מתחם. המטרה העיקרית של המכרז היא למקסם ודאות של היזמים. כשיצא המכרז יהיה שלב מתקדם מאד של התכנון. כבר השנה הבשלות התכנונית תהיה קיימת. הדבר השני הוא שאנו זקוקים לתעריף הנכון מהמדינה ומקווים שהתעריף היה מתאים.
זהו מכרז קרקע רגיל עם שינויים קטנים. ברגע שהזוכה מקבל את הזיכיון, הוא צריך ללכת לרשות החשמל ולקבל רישיון מותנה. בהסדרה הקיימת יצטרך להגיע לסגירה פיננסית עקרונית ואז יקבל את האישורים ויוכל להתקדם. בניגוד לפרויקט אשלים, במכרז הזה תהיה התערבות הרבה יותר נמוכה. המנהל הולך להפתיע בקרוב בהודעה על שטחים נוספים לבניית מתקנים סולארים.
חסם אחד הוא בעיה של מים באיזור. בשל בעיות כאלה ובגלל שישנן טכנולוגיות שונות המתחרות אחת בשניה, בהסדרה של רשות החשמל יש מקום לטכנולוגיות שונות להיכנס למשחק ויכול להיות שדווקא טכנולוגיה פוטווולטאית תקח את המכרז. המכרז יכול לצאת בסוף 2010 אם נקבל מהממשלה את האישור לא להמתין להסדרי המימון. אם ניאלץ להמתין, זה יקח כמה חודשים נוספים.
אבי דור – משנה לחשב הכללי, משרד האוצר
הממשלה רוצה לקדם תחנות כוח באנרגיות מתחדשות. כשבדקנו את מימון תחנות הכוח מצאנו שיש בעיות מימוניות דיי גדולות ובנוסף, גילינו שמשק האנרגיה לא יכול להיות מפותח על ידי יזמים פרטיים בלבד.
הדבר הראשון שהתחלנו לעשות זה לפעול מול המפקח על הבנקים, בגלל הבעיה של לווה בודד. אני מקווה שבחודשים הקרובים בנק ישראל יקבל את עמדתינו ואנחנו נוצאי ערבויות מדינה, כך הסיכון הפיננסי להקמת התחנות יפחת ויתאפשר להעמיד מימון לכל הפרויקטים הקשורים למשק החשמל.
תקנות התכנון והבניה בהקשר של ארנונה, יזמים צריכים ודאות למשך שנים, בעיקר בהתחשב בכמויות השטחים שצריך ויש לכך משמעויות גדולות. פקודת העיריות לא איפשרה למועצות להגיע להסכם ארוך טווח, וכעת סידרנו את הנושא וניתן להגיע להסכמים ארוכי טווח על ארנונה. גם עלויות אישורי הבניה טופלו ובמקום לשלם על 10000 דונם 27 מיליון ₪, ישלם היזם כ-10000 ₪.
הסכמים נוספים נעשו עם רשות המים, מנהל מקרקעי ישראל וגופים נוספים כדי להקל על קידום הפרויקטים.
הממשלה ומשרד האוצר פועלים להוציא את ניהול מערכת החשמל מחברת החשמל, זו תהיה הדחיפה הגדולה ביותר ליזמות הפרטית.