מאת: מרלן-אביבה גרינפטר – אפוק טיימס
בתערוכה שהתקיימה במקביל לכנס אילת-אילות לאנרגיות מתחדשות שננעל בשבוע שעבר בעיר אילת, חברת סולריס-סינרג'י הישראלית שמושבה בהר חוצבים בירושלים, הציגה אפשרות של התקנת מערכות סולאריות פוטו-וולטאיות על מאגרי מים וגם התקינה על גג הבניין שלה בהר חוצבים מערכת סולארית מתוצרתה בתוך בריכת מים. לדברי מנהל הפיתוח העסקי של החברה, ד"ר אלייקים קסל, סולאריס סינרג'י סגרה הסכם ראשון עם חברת המים מקורות, שלדבריו היא צרכנית החשמל הגדולה בישראל, ובמהלך שנת 2010 תקים מערכת ראשונה מתוצרתה על מאגר המים תעוז ליד לטרון. המתקן הניסיוני יספק חשמל בהיקף 200 קילווואט שעה.
קבוצת אקוויט מצור יגאל, אף היא עוסקת במערכות סולריות על המים, חתמה על הסכם עם חברת מושבי הנגב לכיסוי מאגרים של מי קולחין ושטפונות. גם חברת סאנדיי אנרג'י פרסמה כי חתמה על הסכם להקמת מתקן סולארי בהספק של 5 מגה-וואט שיתפרש על פני מאגר המים של קיבוץ צאלים בשטח 100 דונם ובעלות של כ-100 מיליון שקל, מדובר בפרויקט הראשון בישראל בו תוקם תחנת כח סולארית על גבי מאגר מים והפרויקט הגדול מסוגו בעולם עד כה.
להתגבר על מחסור בקרקע
אחת הבעיות שמעלות תחנות כוח סולריות היא שטחי הקרקע הגדולים הנדרשים לשם הצבת הפאנלים. לעומת זאת, אומרים בחברת סולריס-סינרג'י, מרבית קרני השמש המגיעות לכדור הארץ פוגעות במים ולא בקרקע. המערכת היא מורכבת מפאנלים סולאריים המתוכננים כך שיוכלו לצוף על פני המים בהיקפים משתנים, החל במערכות המייצרות קילו-וואטים אחדים ועד לאלו המייצרות עשרות מגה-ואט. את המערכת ניתן להתקין על מאגרי מים מתוקים, על שטחי מים מלוחים ואף על מאגרים של שפכים.
הנחת הפאנלים הסולריים על מים משמרת את הציוד לזמן ארוך יותר מאחר ותאים פוטו-וולטאים מאבדים מתפוקתם ככל שהם חשופים לחום. המים מקררים את הפנלים ומבטיחים להם אריכות ימים. המערכת הסולרית מהווה גם כיסוי לפני המים ובכך מפחיתה את האיוד שלהם.
מאגרי הנגב יצופו בפנלים סולריים
חברת מושבי הנגב השייכת ל-34 מושבים בנגב חתמה הסכם עם קבוצת אקוויט לפיו מאגרי קולחין ואיסוף מי שיטפונות יכוסו ביריעות סולריות. שטחם הכולל של המאגרים הוא כ-450 מ"ר והמים משמשים להשקיה של עשרות אלפי דונם של שטחים חקלאיים.
לדברי קבוצת אקוויט הטכנולוגיה אינה חדשה והיא מוכרת בעולם מזה עשרות שנים, אך זו הפעם הראשונה שהיא תותקן בארץ. גם במקרה זה מציינת החברה את היתרון שבציפוי המאגרים – הקטנת האיוד והגדלת כמות המים הזמינים – בעיקר בנגב שבו הכמויות המתאיידות גדולות יותר מאשר בצפון.