יו"ר רשות החשמל, אמנון שפירה,עם משתתפי פאנל השקעות במשק האנרגיה בועידה הלאומית לאנרגיה – צילום: ארנון מעוז
על רקע הודעת שר התשתיות, עוזי לנדאו, ושר האוצר, יובל שטיניץ על הנעת תהליך ההדחה של יו"ר רשות החשמל, אמנון שפירה, הגיב בוועידה הלאומית לאנרגיה שהתקיימה אתמול (ד') בת"א יו"ר הרשות על ניסיון הדחתו על ידי שרי התשתיות והאוצר. שפירה ענה לדבריו של מנחה פאנל השקעות במשק האנרגיה העיתונאי סבר פלוצר "שמענו ששני שרים הוציאו חוזה על ראשך, מהלך מאוד חריג בישראל. אני מתקשה לראות את שר האוצר ושר התעשיה מוציאים חוזה על ראשו של המפקח על הבנקים, לדוגמה".
בוועידה טען שפירה כי "במדינת ישראל כאשר פקיד לא נענה לכל בקשות המשרד, הוא באופן האוטומטי מועמד להדחה. זה קרה עם קודמי וזה קורה איתי. הנושא הזה הוא עקרוני, במדינת ישראל המונח של רגולטור לא נקלט ולא הובן. מהרגע הראשון בו הוקמה רשות החשמל התחילו מתחים פנימיים בעיקר עם משרד התשתיות שלקחו ממנו סמכויות והעבירו אותן", אמר שפירה.
לדבריו, עצמאותה של רשות החשמל היא קריטית "השאלה היא מהי עצמאות ועד כמה החוק משחרר את הגוף לעבוד בהתאם להנחיות השר והממשלה ובמקום הזה נוצרים תמיד מתחים – במקרה הפרטי שלי זו פעם השנייה ששר רוצה להדיח אותי. לי באופן אישי לא ברור למה כי אחד הדברים שרשות עצמאית מחויבת להם זה שקיפות. כל החלטה שלנו מתקבלת לאחר שימוע ציבורי".
שפירה תקף את טענות לנדאו על כך כי אין לו סמכויות להנעת משק החשמל ואמר כי "השר טוען שאין לו סמכויות? אני חולק על כך – יש לו סמכות על למשק החשמל וזו קביעת המדיניות. לאור המדיניות הזו הרגולטור חייב לגבש את מדיניות התעריפים שלו ואם הרגולטור בהיבט הזה לא משיג את המטרות, אז הוא אכן נכשל בתפקידו. במשק הישראלי אני לא חושב שמישהו יכול לבוא ולהגיד שהרגולטור נכשל בתפקידיו".
שפירה " זו לא הפעם הראשונה בה מנסים להדיח אותי"
שפירה הרחיב על ראייתו את רשות החשמל כגוף עצמאי החייב לנווט את משק החשמל בצורה עצמאית והמחויבות לשקיפות ציבורית מול הגורמים השונים במשק ובעלי האינטרסים המנוגדים "זה נושא מאוד עקרוני. ההיגיון הבריא אומר כי הנושא הזה לא יכול להישאר על כנו – לא נושא הזכיונות. חייבים לעבור לרישיונות, ומציאת גוף עצמאי – ובמקום הזה נוצרים מתחים. במקרה הפרטי שלי אני למוד ניסיונות. זו פעם שנייה ששר רוצה להדיח אותי. לי באופן אישי לא ברור בדיוק למה. אחד הדברים שרשות עצמאית מחויבת בהם היא שקיפות ציבורית עד הסוף. כל החלטה שלנו מתקבלת לאחר שימוע ציבורי. בעבר היו טענות לגבי משמעות השימוע. מאז שאני הגעתי לתפקיד זה לא כך".
"יש פה בעיה עקרונית. הרגולטור, לדעתי חייב לגבש את התעריפים שלו ואם הוא לא משיג את המטרות הוא נכשל בתפקידו. במשק הישראלי אי אפשר להגיד שהרגולטור הישראלי נכשל בתפקידו. הסדרנו נושאי תעריפים, התנהלות ברשתות ההולכה, ועושים ככל שביכולתנו ליישם את מדיניות הממשלה".
"אני חושב שבמדינת ישראל, במשק עתיר כסף ורכוש כמו במשק החשמל, המונח של רגולטור לא נקלט, לא הובן. רשות החשמל היא בעצם הניסיון הראשון להעתיק גוף רגולציה, ממשלתי או סמי-ממשלתי, וזהו ניסוי. הרעיון היה להפריד את המהלך הרגלוטורי של התעריפים ולקיחת המשק לכיוון היעדים או מטרות החוק מהמערכת הפוליטית. המקף "חשמל" אמור היה להיעלם ולפי ההיסטוריונים שבנו את המערכת זה אמור היה להיות רשות האנרגיה שכוללת בתוכה חשמל וגז לפחות, יחד".
"לא התחייבתי אף פעם להיות "יס-מן". אין ספק שהתפקיד הזה דורש הרבה – נקרא לזה הבנה. כמובן שעד גבול מסוים – עד שאני נדרש לעשות דברים שבניגוד למקצוע שלי".