השבוע התקיימה ועידת האנרגיה הלאומית במלון הילטון בת"א שדנה בעתיד חברות הדלק והאנרגיה הקונבנציונליות, בועידה התקיים מושב בנושא סוגיות עדכניות במשק הדלק בו העלה מלאכי אלפר מנכ"ל חטיבת הזיקוק והלוגיסטיקה של פז את נושא השימוש בביו-דיזל להנעת רכבים
מנכ"ל חטיבת הזיקוק והלוגיסטיקה של פז, מלאכי אלפר – צילום: ארנון מעוז
השבוע התקיימה ועידת האנרגיה הלאומית במלון הילטון בת"א שדנה בעתיד חברות הדלק והאנרגיה הקונבנציונליות, בועידה התקיים מושב בנושא סוגיות עדכניות במשק הדלק בו העלה מלאכי אלפר מנכ"ל חטיבת הזיקוק והלוגיסטיקה של פז את נושא השימוש בביו-דיזל להנעת רכבים.
ביו דיזל הוא דלק ביולוגי, המיוצר משמנים המגיעים ממקורות מתחדשים כמו שמן צמחי (סויה, קנולה, קוקוס, תירס, בוטנים ועוד) או ממוחזר משמן טיגון ואף משומן בעלי חיים כתחליף לדיזל המחצבי. ניתן להשתמש בו להנעת רכבים המונעים בדיזל ללא צורך בשינוי מבני במנוע. ביו-דיזל פולט 50% פחות פחמן חד חמצני, הוא אינו פולט כלל תחמוצות גופרית והוא נקי יותר ברוב המדדים. בתהליך ייצור הביו דיזל ממקורות צמחיים גם קולטים הצמחים את דו תחמוצת הפחמן ומייצרים חמצן. מצד שני גידול הצמחים מגיע על חשבון חקלאות במדינות העולם השלישי ומהווה אחד הגורמים לעליית מחירי המזון בעולם.
איך מתנהלת חברת פז בתחום הביו דיזל בשנים האחרונות?
"מי שהוביל את נושא הביו-דיזל בארץ זה המחוקק שבוחן כל מני אמצעים המאפשרים הפחתה של גזי חממה כשהיוזמה הגיעה מאגף המיסים והנושא מהווה חלק מחוק מיסוי ירוק שעבר בכנסת. חלק גדול של התקנות עדיין לא תוקנו כולל התקנות המחייבות שימוש בביו דיזל במטרה להגיע לנורמות הקיימות באירופה ובעיקר במדינות החברות בארגון OECD לגבי שימוש בביו דיזל".
אילו מאמצים נעשו מצידכם בתחום?
"לא שיווקנו עדיין ביו דיזל בתחנות שלנו כי זה אין תקנות בנושא, אבל מרגע שנאמר שהמחוקק מתכוון להחיל את התקנות. בספטמבר- אוקטובר 2009 קיבלנו החלטה אסטרטגית בפז להיכנס למשחק ולהתחיל לשווק ביו-דיזל מהרגע שהתקנה תוחל. התאמנו את מערכות הלוגיסטיקה לקליטת ושיווק הביודיזל.
כדי לא להשאר במצב של וואקום, לקחנו סיכון וייבאנו כמות מסויימת של ביודיזל לאחסון במלאי. מה שקרה הוא שהמחוקק לא היה עקבי, בעיקר בגלל לחצים מגורמים שונים ולא החיל את התקנות. מי שאחראי על התקנות הללו הוא משרד להגנת הסביבה ביחד עם משרד התשתיות. אגף המיסים עשה את המוטל עליו ותיקצב את העסק."
עד כמה מהלך של הכנסת ביודיזל לשוק המשאיות או תחבורה ציבורית יכול להקטין את פליטות גזי החממה?
"אנחנו מדברים במדינת ישראל על שוק סולר בגודל של 200 אלף טון לחודש. אם נעשה בלילה מתוך כמות זו של סולר שמכיל 5% ביודיזל כמו בתקינה האירופאית, ההפחתה של גזי חממה על הסקטור הזה תהיה בשיעור של 4% שהוא מהותי.
צריך לזכור שמדינת ישראל התחייבה להפחית עד 2020 20% מפליטות גזי החממה. בישראל לעומת לאירופה קשה להפחית גזי חממה בשיעור ניכר מכיוון שיש לנו בעיה דמוגרפית, יש גידול בילודה ויותר תושבים במדינה שצורכים אנרגיה לעומת אירופה שם שיעור האוכלוסיה הולך ופוחת. לכן כל אמצעי שיש ברמה הלאומית שמאפשר הפחתה של גזי חממה כמו ביודיזל שניתן להשתמש בו החל ממחר – צריך לעשות את זה.
יכולתי להגיד שזה עולה כסף, וזה לא כלכלי, זה נכון. זה לא כלכלי כשזה עומד בפני עצמו. אבל המחוקק כבר תקצב את זה ודרך הפטור ב"בלו", יש תמריץ שמאפשר לנו לבצע את המהלך".
איך חברת ICG כבר מתפעלת תחנת ביודיזל פרטית?
"אני לא מכיר את חברת ICG, אבל בסופו של דבר אני לא יכול לבצע מכירה שהיא לא תקנית. אני משווק מוצרים עבור 280 תחנות דלק של פז ולעוד הרבה תחנות אחרות שהם לא של פז, לכן אני חייב תהליך רגולטורי, אני לא יכול לנקוט יוזמה עצמאית בנושא הזה".
מהם הבעיות הטכניות שקיימות בשיווק הביו-דיזל?
"נכון להיום לא מאפשרים הזרמה של ביודיזל או בלילות שלה בצנרת התשתיות הארצית מכיוון שלא יודעים מה תהיה ההשפעה על דלקים אחרים. גם באירופה ובארה"ב אין הזרמה של ביודיזל בצינורות וכל ההזרמה היא במיכליות.
יש טענה שאם אני מזרים ביודיזל במיכליות כביש, מה הרווחתי, אני יוצר זיהום רק בשינוע החומר. אבל אסור לתת למספרים לבלבל, צריך להבין, מיכלית ביודיזל מובילה 35 אלף ליטר וממיכלית אחת כזו מכינים בלילה עם סולר שמזינה 14 אלף מכוניות שמיכל הדלק שלהם הוא 50 ליטר. כלומר פחות מ-0.1% של הזיהום אתה מחזיר בחזרה. זהו נתון שבטל ב-60, צריך להיצמד לפיזיקה ולכימיה ולא להישבות בדיבורים דמגוגיים. אם אמרתי שמפחיתים 4% גזי חממה בשימוש בביו דיזל בפועל מפחיתים רק 3.99% גזי חממה. זה כל הסיפור.
העובדות מאד ברורות וצריך להיצמד למספרים. אם מדברים על להוביל 15 אלף טון של ביודיזל בחודש כדי לספק את הבלילה ל-200 אלף טון סולר, זה בדיוק 340 מיכליות, וזה בטל ב-60 של כלל המיכליות שמונעות במשק. אם היה כאן רצון ולא היו שיקולים אחרים, את התקנה היה אפשר ממחר לממש וכל המשק ירוויח".
מה הציפיות שלך מהמחוקק?
"הציפיות שלי שיוביל את העסק הזה ולא יחשוש. שישאר עקבי, יתחיל ויסיים את מה שהוא ראה מלכתחילה. מדובר בעיקר במשרד התשתיות והמשרד להגנת הסביבה שצריכים לעבוד יד ביד בנושא הזה".