הבוקר (ג') הכריז בצרפת שר התשתיות, ד"ר עוזי לנדאו, באופן רשמי על רצונה של ישראל להקים תחנות כוח גרעינית לייצור חשמל. בוועידה הבינלאומית בנושא "גישה לאנרגיה גרעינית אזרחית" אותה מארח נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי משתתף השר לנדאו
שר התשתיות, עוזי לנדאו – צילום: יניב פילדסט
הבוקר (ג') הכריז בצרפת שר התשתיות, ד"ר עוזי לנדאו, באופן רשמי על רצונה של ישראל להקים תחנות כוח גרעינית לייצור חשמל. בוועידה הבינלאומית בנושא "גישה לאנרגיה גרעינית אזרחית" אותה מארח נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי משתתף השר לנדאו, הנוסע כשליחו של רוה"מ לקידום נושא הקמת תחנת כוח גרעינית בישראל. הכנס מתקיים בתיאום עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ובתמיכת הארגון לפיתוח ולשיתוף פעולה כלכלי – OCED.
לקראת יציאתו לצרפת אמר השר לנדאו: "ישראל מעוניינת להיות חלק ממעגל המדינות המייצרות חשמל מאנרגיה גרעינית. אנחנו מחויבים לבחון אופציות בטוחות וכמה שפחות מזהמות להפקת אנרגיה. באזור כמו המזרח התיכון אנחנו יכולים לסמוך רק על עצמנו. הקמת כור גרעיני לייצור חשמל תאפשר לישראל לפתח עצמאות אנרגטית ואי-תלות באחרים. לטכנולוגיה הגרעינית יש שימושים חיוביים רבים שבכוחם לשרת למטרות שלום ושיתוף פעולה".
חברת החשמל מתכננת וארגוני הסביבה מתנגדים לסכנות הגרעין
נושא הקמת תחנת כוח עלה לכותרות לפני כשבוע כאשר חברת החשמל חתמה על הסכם ראשון מסוגו נחתם עם הועדה לאנרגיה אטומית . על ההסכם חתמו אלוף (מיל') אודי אדם, מנהל הקריה למחקר גרעיני נגב (קמ"ג) ועמוס לסקר, מנכ"ל חברת החשמל. על פי ההסכם, גובשה תוכנית הכוללת פיתוח תשתית הנדסית וטכנולוגית כהיערכות לקליטה עתידית בישראל של תחנה גרעינית לייצור חשמל. מיקום תחנת הכוח עדיין לא פורסם רשמית אך ההערכה היא כי היא מיועדת לקום באיזור שבטה שבנגב.
הודעתו של לנדאו מעוררת חשש בקרב ארגוני הסביבה שקראו לשר התשתיות לעצור כל התקדמות בנושא עד לקיום דיון מסודר ומעמיק בנושא. בין הארגונים נמצאים – הפורום הישראלי לאנרגיה, גרינפיס, מגמה ירוקה וחיים וסביבה, ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל. לטענת הארגונים מוצגת האנרגיה הגרעינית כבטוחה וידידותית לסביבה עקב פליטות מעטות של גזי חממה בתהליך ייצור החשמל אך מדובר במידע מטעה.
לדברי ד"ר שחר דולב, האחראי על תחום המחקר בפורום הישראלי לאנרגיה "מאחר שישראל היא מדינה קטנה, הרי שלתאונה חמורה עשויות להיות השלכות אסטרטגיות – מפגיעה במאגרי מי התהום עקב דליפה ועד לפיזור נשורת רדיואקטיבית על פני המדינה כולה בשל תקלה מג'ורית בכור". לדברי ד"ר דולב, ישראל נמצאת באיזור גיאולוגי בעייתי המועד לרעידות אדמה העשויות לגרום להרס הכור הגרעיני ולדליפת חומר רדיואקטיבי מסוכן.
צרפת מובילה בניצול אנרגיה גרעינית
מיקומה של הועידה בצרפת אינו מקרי, המדינה נחשבת למובילה בעולם בניצול אנרגיה גרעינית וחברת החשמל הצרפתית EDF מפעילה 58 תחנות כוח גרעינית לייצור 75% מכלל צריכת החשמל במדינה.החברה מתכוונת להקים עוד 4 כורים "דור השלישי" הנחשבים לבטוחים יותר החל מ – 2017.
בנאום הפתיחה של הכנס קרא סרקוזי להקמת מכון בינלאומי לאנרגיה גרעינית שיוקם בפריז. "הוא יביא יחד את המורים ואת החוקרים הטובים ביותר כדי לספק חינוך איכותי", בנוסף הציע סרקוזי להקים בנק לדלק גרעיני תחת פיקוח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם. הנשיא הצרפתי גם הציע לממן בניית כורים גרעיניים באמצעות שוק הסחר בפחמן בו גופים המחוייבים לצמצם את פליטות הפחמן שלהם יכולים לעשות זאת ע"י השקעה בפרוייקטים של אנרגיה ירוקה או התייעלות אנרגטית "אני מציע סחר בפחמן דו חמצני כדי לממן את כל הסוגים של אנרגיה בלתי פחמנית לפי אמנה בינלאומית חדשה אחרי 2013" אמר סרקוזי.
לפני מספר חודשים פגש לנדאו את השר הצרפתי לאנרגיה וסביבה, ז'אן-לואי בורלוּ והעלה בפניו את האפשרות להקמת שיתוף כור גרעיני אזרחי בשיתוף פעולה ישראלי-ירדני בסיוע ובפיקוח צרפתי. שר האנרגיה הצרפתי גילה עניין רב בפרויקט והבטיח להעלות את הנושא בפני נשיא צרפת.
גם סוריה רוצה כור גרעיני
דקות לאחר הכרזתו של לנדאו על רצונה של ישראל להקים כור גרעיני אזרחי הודיע סגן שר החוץ של סוריה, פייסל מקדאד, על רצונה של סוריה להקים כור גרעיני לייצור חשמל. מקדאד אמר כי "אסור שיישומים למטרות שלום של אנרגיה גרעינית יהיו תחת מונופול טכנולוגי. אנו בוחנים אלטרנטיבות למקורות אנרגיה שונים, בהן השימוש באנרגיה גרעינית" לדבריו סוריה מעוניינת בהקמת תחנת כוח גרעינית כדי להתמודד על העליה בשיעור הילודה והביקוש הגובר לחשמל במדינה.
הודעתה של סוריה מגיעה במקביל לפיצוץ הצפוי עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בנוגע להקמת הכור ב-"אל-קיבאר", אותו הפציצה ישראל בספטמבר 2007 בעקבות כוונת הסורים לייצר נשק גרעיני במקום. סוריה דחתה את בקשת הסוכנות לאנרגיה אטומית לשליחת פקחים לביקור במקום. לדברי מזכ"ל סבא"א החדש, יוקיה אמאנו. "הימצאותן של שאריות האורניום באתר מצביעה על האפשרות שבמקום התקיימו פעולות הקשורות בטכנולוגיית גרעין, ומעלה שאלות בקשר לסיבות שהובילו להחרבת המתקן", כתב "סוריה טרם סיפקה הסבר סביר למקורם של החומרים האלה".
שר החוץ הסורי ואליד אל-מועלם, הודיע כי דמשק לא תאפשר לפקחי האו"ם לבקר בשלושה מתקנים חשודים ולא תשתף פעולה מעבר למתחייב. "אנו מחויבים להסכם אי ההפצה עם הסוכנות ואנו מאפשרים לפקחים לפעול לפי ההסכם בלבד, לא נרשה דבר מעבר להסכם משום שלסוריה אין תוכנית גרעינית צבאית". הודיע אל-מועלם.