ראש הממשלה, בנימין נתניהו, קיים ביום חמישי שעבר דיון מקיף לגבי מצבו של משק החשמל ואפשרויות הפיתוח הקיימות בשל הביקוש הגדל לחשמל ורזרבות הייצור הקטנות. במרכז הדיון עמד נושא הקמת התחנה הפחמית באשקלון (פרוייקט D). בפגישה השתתפו בכירי משרד ראש הממשלה ושר התשתיות הלאומיות, עוזי לנדאו.
התחנה הפחמית המתוכננת באשקלון אמורה לייצר חשמל בהספק 1,300 מגה וואט ולהוסיף 11% לרזרבות הייצור של חברת החשמל העומדות היום על 3% בלבד. ההחלטה על הקמת התחנה הפחמית התקבלה כבר בשנת 2002 ונקבע כי תתחיל לפעול ב-2008 אך הקמתה נדחתה בשל העובדה כי תחנת הכוח תגדיל בשיעור ניכר את פליטת גזי החממה וחומרים מזהמים אחרים של משק החשמל בישראל. מנכ"ל משרד רה"מ, אייל גבאי, ציין את הבעייתיות של הקמת תחנה פחמית נוספת בזמן שישראל מבקשת לאמץ תקני זיהום מחמירים.
לדברי מנכ"ל חברת החשמל, עמוס לסקר, מעבר תחנות הכוח לשימוש נרחב בגז טבעי והקמת תחנות כוח של יצרני החשמל הפרטיים המופעלות בגז בהיקף של 2.700 מגה-וואט אינה מבטלת את הצורך בהקמת הפחמית. לדברי לסקר הגז הטבעי מספק 40% מכלל תמהיל הדלקים במשק החשמל והגדלת היקף השימוש בגז תסכן את תחנות הכוח במקרה של דליפה או חבלה בצינור הגז.
לבחור בין OECD לתחנה פחמית
כחלק מתהליך הצטרפות ישראל לארגון ה-OECD (ארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי), החליטה הממשלה בתחילת השבוע על הקמת ועדת שרים בין משרדית להשגת יעדי ישראל בהפחתת פליטות גזי חממה עליהם הכריז נשיא המדינה, שמעון פרס בועידת קופנהגן כחלק מהמאבק העולמי בהתחממות הגלובלית. פרס התחייב כי ישראל תפחית 20% מפליטות גזי חממה בשנת 2020 והקמת תחנה פחמית נוספת עומדת בסתירה להתחייבויות ישראל ותקשה עליה להצטרף ל-OECD.
בראשות הועדה יעמוד מנכ"ל האוצר חיים שני וישתתפו בה מנכלי"ם של המשרד להגנת הסביבה, משרד התשתיות הלאומיות, משרד התחבורה, משרד התמ"ת, משרד הפנים, יו"ר הרשות לשירותים ציבוריים – חשמל, והיועץ המשפטי לממשלה.
ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה ש"בפגישת עבודה שוטפת בין שר התשתיות הלאומיות וראש הממשלה, הוצגה עמדת משרד התשתיות לפיה יש לפעול להקמת תחנת הכוח D (התחנה באשקלון – ל"ג). מנכ"ל משרד רה"מ הצביע על כך שנושא זה שנוי במחלוקת בין משרדית ולפיכך הורה ראש הממשלה על קיום דיון בנושא אצל מנכ"ל המשרד בהשתתפות כל המשרדים הנוגעים בדבר ובהמשך דיון בדרג ממשלתי".