בנוסף לאנרגיה ירוקה שמספקות לנו השמש והרוח גם גלי הים יכולים להפוך לחשמל – החברה הישראלית סינרג'י אלקטריק – SeaNergy Electric מחיפה, העוסקת בפיתוח אנרגיה מגלי ים,
מאת: מרלן-אביבה גרינפטר – אפוק טיימס
בנוסף לאנרגיה ירוקה שמספקות לנו השמש והרוח גם גלי הים יכולים להפוך לחשמל – החברה הישראלית סינרג'י אלקטריק – SeaNergy Electric מחיפה, העוסקת בפיתוח אנרגיה מגלי ים, פיתחה טכנולוגיה הרשומה כפטנט בין-לאומי המאפשרת, לדבריה, להפיק כמות של אנרגיה הגדולה פי 20-6 מכל טכנולוגיה אחרת הידועה כיום.
מים רבים על פני האוקיאנוס
מי האוקיינוסים מכסים כ-70 אחוז מפני כדור הארץ וכ-37 אחוז מאוכלוסיית העולם חיה במרחק של עד 100 ק"מ מקו החוף.
פוטנציאל האנרגיה האצורה בגלי הים יכול לספק עד 10 אחוז מצריכת האנרגיה העולמית. אולם עד היום פועלות ברחבי העולם רק חברות בודדות המפיקות ביחד לא יותר מ-30,000 מגה וואט בשנה, וזאת בשל הצורך להתמודד עם קשיים הכרוכים בניצול אנרגיית הגלים וקשיי מזג האוויר. טכנולוגית TOP – Turbo Ocean Power של SeaNergy מאפשרת להתגבר על מרבית המכשולים הטכנולוגיים ולהקים חוות להפקת חשמל מגלי ים בהספקים של כ-50 מגה וואט לכל חווה.
פריצת דרך בהפקת אנרגיה מגלי ים
כדי להפיק אנרגיה באמצעות הגלים ישנן מספר שיטות המבוססות על הטכנולוגיה התרמית והטכנולוגיה המכאנית. השיטה שפיתח שלמה גלבוע, בעל הפטנט והבעלים של סינרג'י אלקטרוניק היא שיטה מכאנית. בשיטות המכאניות הידועות עד היום עיקר הפעולה הוא ניתוב המים ויצירת לחצים להפעלת טורבינות, או התקנת מצוף שתנועתו יוצרת אנרגיה. פריצת הדרך בטכנולוגיה החדשה היא "שיקוע" המצוף אל קרקעית הים ואז בשחרורו יוצר המצוף אנרגיה הגדולה בהרבה מזו שנדרשה כדי להשקיע אותו בקרקעית הים.
גלבוע מאמין ש"ייחודו של הפטנט והנצילות הגבוהה של המרת אנרגיית הגלים לחשמל שהוא מציע מאפשר לנו לנהל את הפרויקט גם מחופי הים התיכון, שבדרך כלל נחשבים כלא מתאימים להפקת אנרגיה בגלי ים. אני מאמין כי חברת SeaNergy תהפוך את חיפה למרכז עולמי מוביל בכל הקשור לאנרגיה מתחדשת והפקת אנרגיה בטכנולוגיות פורצות דרך".
בחברת סינרג'י אלקטריק מציינים כי ניצול גלי הים אינו גורם לפגיעה בחיי הסביבה הימית בהם יותקנו החוות. השיטה, לדבריהם, מנצלת את גלי הים ואינה יוצרת הפרעות העשויות לגרום למפגעים בסביבה הימית.
חווה מסחרית ראשונה תוך מספר שנים
"עם רישום הפטנט אנו נמצאים בשלבים מתקדמים של צירוף משקיעים אסטרטגיים. בתוך כשנתיים נסיים את מבחני הים במתקן שיוצב לחופי מדינת ישראל. אני מאמין כי בתוך 5-3 שנים החברה תקים את החווה המסחרית הראשונה ולאחריה חוות נוספות שיאפשרו למדינות רבות ברחבי העולם לנצל משאב טבע עצום לטובת תושביהן ולהקטין את התלות באנרגיה ממקורות מחצביים המזהמים את האוויר ופולטים גזי חממה", אומר גלבוע שהוא גם חבר מועצת העיר חיפה.
מרידור הבטיח – סינרג'י אלקטריק מקיימת?
לפחות צעירים מבינינו ודאי זכור שבשנת 1981 התראיין יעקב מרידור, מבכירי המועמדים ברשימת הליכוד לכנסת, והודיע כי הומצא מתקן לייצור אנרגיה מגלי הים המתבסס על תהליך כימי יעיל ביותר. "מהפכה עולמית שעדיין לא ניתן לתפוס אותה", אמר, והוסיף "זה כאילו לקחת נורה רגילה של בית ולהאיר איתה עיר שלמה כמו רמת גן".
עברו שש שנים מאז הפירסום של רעיון מבטיח ופורץ
דרך זה אך בזמן זה לא ידוע לי שהוא מיושם בים או באוקיאנוס
ויש לו גם ערך ירוק בהפחתת זיהום האוויר.
האם מדובר בעוד פיל לבן כמו בטר פלייס או שיישום הרעין
נכשל ובא רק למשוך תשומת לב וכספים?
לשלמה גלבוע אין פטנט , אין יכולת לקבל יותר אנרגיה מהמושקעת , אין עתיד לסיפורים ללא הוכחה מיספרית .
שלמה חפס נושא אחר – לא אנרגית גלים