פיתוח ניסיוני בעיר טולוז שבצרפת הופך את עוברי אורח ברחוב ליצרני חשמל. המערכת הניסיונית לייצור חשמל בעזרת לחץ פותחה על ידי החברה ההולנדית יאפ ון דר בארק. החברה הציבה חיישנים פיזקליים כאשר עוברי האורח מפעילים לחץ על החיישנים המייצרים חשמל בעזרת מערכת מיוחדת. כשדורכים על המדרכה הניסיונית המערכת הפיזיקלית מייצרת כ-30 וואט חשמל המספיקה כדי להפעיל את תאורת הרחוב במשך הלילה. במהלך היום החשמל נאגר במצברים ובמהלך הלילה משמש כדי להאיר את הרחוב בחשמל ירוק. במקומות אחרים בעולם משמשות רחבות ריקודים להארת חללי מועדונים באותה שיטה.
ניסוי דומה אך שונה נערך בישראל בכביש 4 על ידי חברת אינוואטק הישראלית בשיתוף החברה הלאומית לדרכים, במסגרת הניסוי שובצו גנרטורים מתחת לשכבת האספלט העליונה. בניסוי זה הוצגה בהצלחה יכולת קצירת אנרגיה חשמלית מנסיעת כלי רכב.
בדצמבר האחרון החלה אינוואטק בניסוי נוסף – הפעם להפקת חשמל מפסי רכבת בניסוי משותף של אינוואטק, הטכניון ורכבת ישראל. בחברת אינוואטק בודקים את היתכנות המיזם בו האנרגיה המכאנית שמקורה במשקל הרכבת הופכת לאנרגיה חשמלית. הניסוי הנוכחי מבוצע במסילת הרכבת שלצד תחנת לוד, במסגרתו הותקנו במסלול המסילה אדנים סטנדרטיים בתוכם שובצו המערכות שפותחו ע"י החברה.
ניתן לייצר 120 קילו-וואט לשעה מתנועת רכבות
מנהלת הפרויקט ד"ר לוסי אדרעי-אזולאי. "באדני הרכבת החדשים משובצים גנרטורים יעודיים המבוססים על חומרים פייזואלקטריים", תנועת הרכבת על פני המסילה המונחת על האדנים, מאפשרת המרה של האנרגיה המכאנית שמקורה במשקל הרכבת לאנרגיה חשמלית. לדברי אדרעי-אזולאי הטכנולוגיה שפותחה באינוואטק בשיתוף עם מוסד הטכניון, מאפשרת אספקת חשמל לצרכנים שונים לאורך מסילת הרכבת, כדוגמת מנורות תאורה, שלטי פרסום, מערכות תקשורת, ומעבר לכך אספקת אנרגיה לצרכי הרכבת עצמה.
לדבריה, יתרונותיה הבולטים של הטכנולוגיה כפי שכבר הובהרו ביישום הכביש, נכונים גם עבור יישום הטכנולוגיה לאורך המסילה: ייצור אנרגיה חשמלית ללא תלות בתנאי מזג אוויר, ניצול המסילה ללא צורך בשטחים נוספים, ואפשרות ייצור וקצירה של חשמל בקרבת הצרכנים, ללא צורך בהקמת תשתיות הולכה. חברות גדולות בעולם בתחום התשתיות והאנרגיה הירוקה, עוקבות מקרוב ומגלות התעניינות חסרת תקדים בטכנולוגיה שפותחה בישראל".
לדברי מנכ"ל אינוואטק פרופ' חיים אברמוביץ', פוטנציאל ייצור האנרגיה במסילות הוא רב. "כמות האנרגיה שתופק מהמסילה, היא יחסית לנפח תנועת הרכבות בשעה. במדינות מתקדמות בעולם, בהן נעות עשרות רכבות באותו הקטע בשעה ובממוצע של 10 קרונות לרכבת, ניתן להפיק כ-120 קילו-וואט שעה בשעה. כמות אנרגיה המאפשרת אספקת חשמל סדירה לכ-150 בתי אב בממוצע", הוא מסביר.
האם הכל זה כל כך יעיל "…יתרונותיה הבולטים של הטכנולוגיה כפי שכבר הובהרו ביישום הכביש, נכונים גם עבור יישום הטכנולוגיה לאורך המסילה: ייצור אנרגיה חשמלית ללא תלות בתנאי מזג אוויר, ניצול המסילה ללא צורך בשטחים נוספים, ואפשרות ייצור וקצירה של חשמל בקרבת הצרכנים…" אז איפה ישומים? למה אין המשך? עברו 2 שנים ואין שום התקדמות.מהשהוא מסריח כאן, לא אמין.