ברחבי ישראל ציינו אתמול את יום כדור הארץ הבינלאומי ה-60 במספר בסדרת אירועים מרכזיים ב-13 ערים ובסדרת הרצאות וסדנאות, פעילויות חינוכיות, צעדות, סיורי טבע והקרנות סרטים אקולוגיים.
חומות ירושלים מוארות בעזרת חשמל שהופק מטורבינות רוח – צילום: שמואל פיין – ישראוינד
ברחבי ישראל ציינו אתמול את יום כדור הארץ הבינלאומי ה-60 במספר בסדרת אירועים מרכזיים ב-13 ערים ובסדרת הרצאות וסדנאות, פעילויות חינוכיות, צעדות, סיורי טבע והקרנות סרטים אקולוגיים. בערים הגדולות התקיימו הופעות ואירועים מרכזיים בהם נעשה שימוש באנרגיה ירוקה לאספקת חשמל עבור ההופעות. בתל אביב התקיים הגיעו 30 אלף משתתפים לאירוע המרכזי בכיכר רבין בו עלו לבמה רמי פורטיס, שלומי שבן ודנה עדיני ומתנדבים שדיוושו במרץ על אופניים סיפקו חלק מהחשמל למערכת ההגברה והתאורה בכיכר. בירושלים התקיים האירוע מול חומות העיר העתיקה וטורבינות רוח של חברת ישראוינד שהוצבו במקום סיפקו חשמל להפעלת האירוע.
במסגרת אירועי שעת כדור הארץ להעלאת המודעות הציבורית לבעיית ההתחממות הגלובלית כיבו מאות אלפים מתושבי ישראל את האור למשך שעה. כיבוי האורות נעשה בהדרגתיות כאשר הערים הראשונות היו תל אביב ונס ציונה בהם כובו האורות בשעה 20:00 ואחרונות היו רעננה, אשקלון ופתח תקווה שם כובו האורות בשעה 20:40. לפי נתוני חברת החשמל שעקבה אחרי צריכת החשמל במרכז הבקרה, בכפר סבא חסכו התושבים 5.10 אחוז מממוצע הצריכה הרגיל – יותר מכל עיר אחרת בישראל, אחריה דורגה מודיעין-רעות עם חיסכון של 5 אחוז וברעננה חסכו התושבים 4 מצריכת החשמל. החיסכון הכולל בצריכת החשמל הארצית הסתכם ב-74 מגה-וואט השווים לצריכת החשמל של 50 אלף בתי אב. באירוע השתתפו גם חברות ומבנים גדולים כמו מגדלי עזריאלי שהוחשכו אתמול למשך שעה לכבוד "שעת כדור הארץ" החוגג את שנתו השלישית בישראל.
פרס "הגלובוס הירוק" הוענק למגיני הסביבה, פרס "הגלובוס השחור" הוענק לנתניהו
במסגרת אירועי יום כדור הארץ התקיים טקס חלוקת פרסי "הגלובוס הירוק" של ארגון חיים וסביבה – ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל. הוועד להצלת חוף פלמחים זכה בפרס על מאבק ציבורי נגד הקמת כפר נופש בשטח החוף, כמו גם פעיל הסביבה עמית מנדלסון שיזם שורת סקרי טבע ומורשת וקידם תכניות אב להגנה על אתרי טבע ושמורות טבע עירוני במרכז הארץ, חברת "פאוור סיינס" (הנדסת הספק לשעבר) קיבלה את הפרס על פיתוח טכנולוגיית "המתח התואם" הטכנולוגיה מבקרת את המתח שרשת החשמל מוליכה עד ללקוח הסופי, אך משם מספקת רק את המתח וכמות האנרגיה הנדרשים בפועל להפעלת מכשירים כגון מערכות תאורה ומביאה להפחתה של עד שליש מצריכת החשמל.
הוועד הציבורי להגנת הסביבה – כפר כנא, משהד, הושעיה זכה בפרס על פעילות משותפת וממושכת שהביא לסגירת מפעל מזהם ליציקות אלומיניום שהוקם באזור התעשיה "ציפורית" המיועד לתעשייה נקיה בלבד. ארגון "ידידי כדור הארץ המזרח התיכון" זכה בפרס הגלובוס הירוק על פרוייקט ייחודי הפועל ב-25 קהילות ישראליות, ירדניות ופלסטינאיות הנפגשים לפעילויות התנדבותיות אקולוגיות וסדנאות במטרה להגן על מקורות המים ולטהר מים לשימוש חוזר. פרס נוסף הקשור למים הוענק למנכ"לית רשות נחל הקישון, שרון נסים, על הובלת המאמץ לשיקום נחל הקישון שאליו הוזרמו במשך שנים ארוכות חומרים מזהמים ממפעלי תעשייה באיזור ולשמירת גדות הנחל פתוחים לציבור כאחד מאתרי הטבע האחרונים במפרץ חיפה. מיזם סביבתי נוסף שזכה בפרס הוא גינות קהילתיות במסגרתו מתארגנים תושבים בכ- 200 מקומות ברחבי הארץ ומקימים גינה קהילתית משותפת בה כולם עובדים יחד ונהנים מפירותיה.
בניגוד לפרס ה"גלובוס הירוק" על פעילות למען הסביבה מוענק מדי שנה פרס "הגלובוס השחור" על פעילות יוצאת דופן המשפיעה לרעה על הסביבה. השנה זכה בכבוד המפוקפק לא אחר מראש הממשלה, בנימין נתניהו, על קידום הרפורמה לתכנון ובנייה. במסגרת הנימוקים להענקת הפרס טענו חבר השופטים כי "תחת מעטה חשאיות ומידור כבד מקדם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בחודשים האחרונים את אחת הרפורמות מרחיקות הלכת שנעשו אי פעם בישראל. הרפורמה, הכוללת ריסוק מוחלט של מערכת התכנון, החלשת המעורבות הציבורית בכל רמות התכנון ונטישה של ערכים חברתיים וסביבתיים, כוללת חוק תכנון ובנייה חדש, בן למעלה מ-600 סעיפים, העלול להוות מפגע חברתי וסביבתי לדורות" עוד הוסיפו השופטים כי "למרות חשיבותה, הרפורמה מקודמת באמצעות שורה של מחטפים פוליטיים, ללא התייעצות הולמת עם גורמים מקצועיים וציבוריים בממשלה ומחוצה לה, ומבלי שתהליך חקיקתה יהיה שקוף לציבור".