היצע המזגנים המשווקים בארץ הוא רב, כדי לבחור במזגן חשוב להבחין בהבדלים בין הדגמים ולבחור את המזגן המתאים ביותר עבורנו. לקראת הקיץ מומחי מכון התקנים הישראלי קיבצו כמה טיפים שיוכלו לסייע לצרכנים לרכוש ולהשתמש במזגנים בצורה יעילה וחסכונית יותר.
התייעלות אנרגטית : מומחי מכון התקנים הישראלי בטיפים מיוחדים לרכישה ושימוש יעיל במזגנים
היצע המזגנים המשווקים בארץ הוא רב, כדי לבחור במזגן חשוב להבחין בהבדלים בין הדגמים ולבחור את המזגן המתאים ביותר עבורנו. לקראת הקיץ מומחי מכון התקנים הישראלי קיבצו כמה טיפים שיוכלו לסייע לצרכנים לרכוש ולהשתמש במזגנים בצורה יעילה וחסכונית יותר.
במכון התקנים הישראלי נבדקים מזגנים לפי תקן ישראלי ת"י 994 חלק 1 (מזגני אויר: דרישות בטיחות ודרישות פעולה). תקן זה הינו רשמי ומשמעותו היא כי חובה לייצר, לייבא ולשווק רק מזגנים העומדים בדרישות התקן.
רכישה בטוחה ויעילה:
1. לפני בחירת המזגן יש לקבוע את עומס החום של החלל שברצונכם למזג. "עומס החום" תלוי בין היתר בבידוד הקירות והחלונות, בכיווני הקירות, באזור האקלימי, בגודל החלל, במספר ושטח החלונות בחלל, הימצאותם של מכשירים פולטי חום ומספר האנשים הצפויים לשהות בו. קביעת עומס החום נחשבת לנושא מורכב, לכן כדאי להיעזר במחשבונים הנמצאים באתרי אינטרנט של משווקי המזגנים הגדולים או ביועצי המכירה של החברות השונות.
2. קיימים בשוק מספר סוגי מזגנים:
- מזגן עילי- מזגן שהיחידה הפנימית שלו מיועדת להתקנה בגובה של מעל ל – 2 מטרים מהרצפה. פתח יציאת האוויר הממוזג נמצא בחלקו התחתון. היתרונות במזגן זה הם: אינו תופס שטח ריצפה ובדרך כלל דקורטיבי.
- מזגן רצפתי- מזגן שהיחידה הפנימית שלו מיועדת להתקנה קרוב לרצפה ופתח יציאת האוויר נמצא בחלקו העליון, או בחזיתו. היתרונות במזגן זה הם: פיזור האוויר בחלל בצורה אחידה ופיזור טוב יותר של האוויר בחימום (בחורף).
- מזגן תקרה- מזגן שהיחידה הפנימית שלו מיועדת להתקנה בתקרה והוא מפזר את האוויר לארבעה כיוונים. היתרונות במזגן זה הם: פיזור אחיד לכיוון מטה, יעיל במיוחד בקירור ודקורטיבי.
- מזגן מתועל- (מוכר יותר כמזגן מיני מרכזי) מזגן שהיחידה הפנימית שלו מתחברת לתעלות אוויר המפזרות את האוויר הממוזג למקומות שונים בחלל, בהתאם לנדרש. היתרונות במזגן זה הם: מזגן אחד מספיק למספר חדרים ומוסתר.
- מזגן אינוורטר (Inverter)- מזגן בו מותקנת מערכת אלקטרונית המשנה את תפוקת המזגן בהתאם לעומס החום שאותו אנו אמורים למזג, שיטת בקרה זו מבטלת את השיטה הקיימת שבה המזגן פועל ומפסיק בהתאם לטמפרטורה שנקבעה כך שהמזגן עובד בתפוקה קבועה. טכנולוגיה זו מתקדמת והשימוש בה מתרחב. היתרונות במזגן זה הם: חסכון באנרגיה, פעולה שקטה, יציבות הטמפרטורה בחלל הממוזג (מה שתורם לתחושת נוחות) .
- מזגן רב מאייד- מזגן שהיחידה החיצונית שלו בנויה כמכלול אחד הכולל ברוב המקרים מדחס בטכנולוגיית אינוורטר אליו מחוברים יותר מיחידה פנימית אחת ( עד 9 )היחידות הפנימיות יכולות להיות בצורות שונות ( עילי, רצפתי, מוסתר – או שילוב ביניהם ). היתרון: חיסכון בשטח ליחידה חיצונית.
- VRF/VRV- Variant Refrigerant Flow – Variant Refrigerant Volume
מזגן בעל יחידה חיצונית אחת עם אפשרות חיבור למספר רב של יחידות פנימיות יכול להגיע עד 256 יחידות (מסוגים שונים: עילי, רצפתי, נסתר, תקרתי ושילוב ביניהם). מערכות מסוג זה הינן מתוחכמות ומאפשרות בקרת טמפרטורה אישית לכל חדר. בחלק ממערכות אלו קיימת אפשרות חימום וקירור בו זמנית בחדרים שונים. מערכות אלו משתמשות בטכנולוגיית אינוורטר המאפשרת חסכון באנרגיה, פעולה שקטה ותחושת נוחות . היתרון: חיסכון בשטח ליחידה חיצונית
3. מזגן אינוורטר משנה את יעילותו כתלות בעומס החום בחלל לכן, כשרוכשים מזגן מסוג זה מומלץ לבחור מזגן המתאים ככל האפשר לעומס החום של המבנה כך שתפוקת המזגן בקירור המפורטת על גבי תווית האנרגיה תהיה שווה לעומס החום של המבנה.
4. ברכישת מזגן יש לשים לב לתווית האנרגיה. תווית זו אמורה להיות מוצגת בעמדת המכירה בצמוד למזגן. התווית מורה על מקדם היעילות (C.O.P) של המזגן. כלומר: היחס בין תפוקת המזגן להספקו. ככל שמקדם היעילות גדול יותר, "נצילות" המזגן גבוהה יותר, או במילים אחרות: עבור אותה צריכת חשמל נקבל תפוקה גדולה יותר של קירור.
5. חלק מהחברות מספקות למזגנים חיישני נפח המנתקים את המזגן אם אין שוהים בחדר. מומלץ להתקין חיישני נפח בעיקר בחללים בהם השהיה אינה רציפה.
6. מזגנים המיועדים לקירור באזורים עם עומס חום כבד יש לוודא לפני הרכישה, עם ספק המזגן, כי הוא מתאים גם לתנאי הקיצון של אזורים אלו.
7. על גבי כל יחידה חיצונית של מזגן קיימת תווית רעש המסומנת באותיותdBa . ככל שהמספר הנקוב גדול יותר רמת הרעש של המזגן גבוהה יותר. חשוב להתייחס לנתון זה בעיקר במקומות בהם התקנת המזגן עלולה לגרום רעש לשכנים.
8. רכישת מזגן הנושא סמל תו תקן מקנה ללקוח ביטחון כי רכש מוצר איכותי. במסגרת הפיקוח שמקיים מכון התקנים הישראלי על יצרני מזגנים נבדק תהליך ייצור המזגן, בקרת האיכות שהיצרן מבצע ומערכת האיכות שלו.
התקנה:
9. התקנת מזגנים צריכה להיעשות בהתאם לתקן ת"י 994 חלק 4. התקן דורש בין היתר שהמתקין יהיה מוסמך ע"י חברת המזגנים וכן כי היחידה החיצונית של המזגן תהיה מחוברת למעמד ע"י ברגים או שיטה אחרת. חיבורי החשמל חייבים להיות מבוצעים ע"י חשמלאי.
10. התקנה של מזגן מיני מרכזי/ מתועל היא התקנה מורכבת ביותר, לכן רצוי לקבל המלצות על מתקין מומחה.
11. התקנה של מערכות מולטי ו VRF/VRV הינה מורכבת ומחייבת מומחיות לכן יש לקבל המלצות על מתקין מומחה ומוסמך על ידי הספק בארץ.
שימוש יעיל:
12. בתחילת כל עונה יש לנקות את מסנני המזגן בהתאם להוראות היצרן וזאת כדי להבטיח את פעילותו התקינה. יש לנתק את כבל הזינה לפני ביצוע פעולה זו.
13. בהתאם להמלצות חברת החשמל הטמפרטורה האופטימאלית לקירור בקיץ הינה 25 מעלות.
14. בעת הפעלת המזגן חשוב לוודא את סגירת הפתחים בבית כדי למנוע עומס חום.
15. בישולים והפעלת מכשירי חשמל זוללי אנרגיה מחממים את החדר, לכן רצוי לסלק את האוויר במטבח ע"י הפעלת וונטה (אם קיימת כזו).
16. כדי להקטין את צריכת האנרגיה של המזגן חשוב לוודא כי פיזור האוויר בחלל יהיה מקסימאלי. ניתן לפזר את האוויר ע"י כיוון התריסים/ כנפיים הנמצאים במוצא האוויר של המזגן או באמצעים חיצוניים אחרים דוגמת מאוורר תקרה.
17. טיפ ירוק: מזגן ממוצע מעבה כ-2 ליטר מים לשעה – במידת האפשר רצוי להשתמש במים אלו לגיהוץ או השקיית עציצים.
תודה על הטיפים המעולים!
מי שמחפש מידע על תקלות במזגן – ממליץ על הכתבה הזאת:
https://magazine.yad2.co.il/real-estate/%D7%AA%D7%A7%D7%9C%D7%94-%D7%91%D7%9E%D7%96%D7%92%D7%9F-%D7%94%D7%99%D7%A2%D7%96%D7%A8%D7%95-%D7%91%D7%9E%D7%99%D7%96%D7%95%D7%92%D7%99-%D7%9C%D7%92%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%99-%D7%95%D7%A4%D7%AA%D7%A8/21955