אחד הגופים הציבוריים הגדולים בישראל ובעל הקרקעות הגדול במדינה – קרן קיימת לישראל השקיעה בתחילת השנה בחברת ערבה פאוור, אחת החברות הגדולות להקמת תחנות כוח סולאריות בישראל. קק"ל רכשה 10 אחוז ממניות ערבה פאוור תמורת כ- 3 מיליון דולר מתוכם 1.8 מיליון דולר בהשקעה מיידית ועוד כ- 1.2 מיליון דולר כאופציה.
תחקיר בלעדי: עסקת ניגודי העניינים של קק"ל בערבה פאוור והשפעתה על הליכי התכנון ותמ"א 10
פרשת תהליך קבלת ההחלטות בנוגע לתכנית המיתאר למתקנים סולאריים פוטווולטאים – תמ"א 10 הולך ומסתבכת. לאחר שעו"ד בנג'י הימן, החוקר שמונה על ידי המועצה הארצית לתכנון ובניה הגיש את המלצותיו לועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (הולנת"ע) נקבע דיון מכריע במועצה הארצית לתכנון ובניה לדיון בהמלצות הולנת"ע שנדחה ברגע האחרון בשל מה שכינו במשרד הפנים "חשש לניגוד עניינים".
ככל הנראה מצאו גורמים החוששים מהמלצות הולנת"ע כי חוקר התמ"א ייצג את החברה להגנת הטבע במספר עתירות. להודעה על החשש לניגוד עניינים קדם מסע לחצים של גורמים שונים וראשי הרשויות בדרום שלחו מכתבים לראש הממשלה, ביבי נתניהו, שר הפנים אלי ישי ולמנכ"ל משרד הפנים, גבי מימון בבקשה כי יתערבו בהליך התכנון למתקנים הסולאריים.
השקעה היסטורית סודית של קק"ל בחברת אנרגיה סולארית
אחד הגופים הציבוריים הגדולים בישראל ובעל הקרקעות הגדול במדינה – קרן קיימת לישראל השקיעה בתחילת השנה בחברת ערבה פאוור, אחת החברות הגדולות להקמת תחנות כוח סולאריות בישראל. קק"ל מוגדרת כחברה פרטית בשליטת ההסתדרות הציונית העולמית וכפי שקובע תזכיר החברה עסקה במשך כל שנותיה ברכישת קרקעות להתיישבות יהודית בישראל, למעשה מדובר בפעם ראשונה בהיסטוריה של קק"ל בה החברה משקיעה בחברה פרטית.
קק"ל רכשה 10 אחוז ממניות ערבה פאוור תמורת כ- 3 מיליון דולר מתוכם 1.8 מיליון דולר בהשקעה מיידית ועוד כ- 1.2 מיליון דולר כאופציה. ב"גלובס" התפרסמה ידיעה אודות ההשקעה המוזרה של קק"ל אותה שמרה החברה בסוד ודיווחה עליה רק לבעלי המניות בחברה תוך בקשה שלא לדבר עליה בשל מה שהוגדר "רגישויות פנימיות". בשל היותה של קק"ל "גורם רב עוצמה בחברה הישראלית וגוף בעל השפעה רבה בענייני קרקעות"
הבעיות בעיסקה זו מרגע חתימתה רבות ומעלות שאלות קשות אודות התנהלות תקינה של קק"ל לכאורה. החל מכך שהעסקה נעשתה בדלתיים סגורות. דרך העובדה שבמינהל מקרקעי ישראל יושבים 6 מנציגי קק"ל להם השפעה רבה על הקצאת קרקעות למתקני אנרגיה מתחדשת. בנוסף יושב פנחס כהנא, נציג קק"ל במועצה הארצית לתכנון ובנייה ובועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (הולנת"ע) כלומר במוקד ההכרעות בנושאי תכנון ובניה במדינת ישראל.
בעיות אחרות בעיסקה הם ביצוע העסקה ללא אישור דירקטוריון ואולי אסיפה כללית. חריגה ממנדט של קק"ל בעצם הכניסה לשותפות עסקית בחברה והשקעה בחברה בשליטה זרה – תאגיד סימנס הגרמני רכש 40% ממניות ערבה פאוור תמורת 15 מיליון דולר. בזמנו הסביר מנחם לייבוביץ', אחד משני הסגנים של יו"ר הקרן והאחראי על נכסי הנדל"ן כי הכניסה לתחום זה נובעת מכך ש"נושא הקרקעות ייעלם במהלך ה-50 עד 100 השנים הקרובות, כי אנחנו מפריטים אותן".
בתאריך 24.12.09 רשמה ערבה כשותפות את סימנס וקק"ל דרך חברת האם – גלובל סאן ישראל כפי שמופיע בפרסומים רשמיים של ילקוט הפרסומים.
תוכנית המיתאר הארצית למתקנים סולאריים פוטו ולטאיים הידועה כתמ"א 10/ד/10 נדונה מספר פעמים בישיבת המועצה הארצית לתכנון ובניה. כך גם תוכנית המיתאר להקמת תחנת הכוח הסולארית בקטורה הידועה כתמ"א 10/ה/2 . בדיונים אלו ישבו נציגי קק"ל כנציגי המוסדות המיישבים לפני ואחרי רכישת ערבה פאוור ללא אזכור של ניגוד העניינים בו הם נמצאים לכאורה. נציג קק"ל במועצה הארצית, פנחס כהנא, ביקש כי קק"ל תאשר את הסקר הנופי לתחנות הכוח הסולאריות, סקר זה הוא החסם העיקרי בתסקיר ההשפעה על הסביבה בו מחויבים מקימי תחנות הכוח הסולאריות.
פרוטוקול ישיבת המועצה הארצית לתכנון ובנייה בנוגע לתמ"א 12/ד/10 בתאריך 2.2.10
תגובות
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "הדיון בנושא המתקנים הפוטוולאטיים במועצה האחרונה נדחה בשל חשש שהועלה בדבר פגם שהתגלה בהליך שמיעת ההתנגדויות לתוכנית, לפיכך הדיון נדחה למועד אחר. נציג קק"ל במועצה לא היה מודע לכך שלקק"ל מעורבות עסקית בנושא, עתה משהובא הנושא לידיעתו הוא לא ישתתף בדיונים בנושא".
מדוברות קק"ל נמסר בתגובה "מר כהנא נמצא בוולנת"ע כנציג הגופים המיישבים. למר כהנא לא היה ולו שמץ של מושג על כך שקק"ל נכנסה לאחרונה כפיילוט כמחזיקה ב-4% בפרויקט בתחום האנרגיה הסולארית בדרום כחלק מפעילות קק"ל לעידוד וקידום הנגב וישובי הערבה. ברגע שנודע למר כהנא כי ייתכן וקיים ולו צל של חשש לניגוד עניינים, הוא פסל את עצמו מיד".
תגובת חברת ערבה פאוור: "ערבה פאוור גאה בשיתוף הפעולה שלה עם קק"ל. שיתוף הפעולה פורסם באתר של ערבה ודווח למשקיעים מיד עם החתימה על ההסכם. לפני החתימה עברו הצדדים תהליך ארוך של 22 חודשים במהלכם נעשו כל ההליכים הנדרשים בקק"ל ובכלל זה מספר ועדות מקצועיות וחוות דעת של גורמים שונים.
ההסכם של ערבה וקק"ל פורסם בעבר בעיתונות ודווח לכל הגורמים הרלוונטיים. חשוב לציין, שקק"ל מחזיקה רק 4% מערבה פאוור עם אופציה ל2% נוספים. לסיכומו של דבר, ערבה פאוור החברה המובילה בישראל לחשמל סולארי תמשיך לקדם את הענף בכל דרך".