רשות החשמל אישרה היום לשלושה קיבוצים נוספים: חורשים החותרים ושובל להצטרף למתווה להסדרת פעילותם החוקית של מחלקי חשמל היסטוריים, והחל מעתה ייחשבו הקיבוצים ככאלו הפועל מכוח רישיונות חלוקה והספקה לא רק לעניין חובותיו אלא גם לעניין זכויותיו.
רשות החשמל אישרה לשלושה קיבוצים להצטרף למתווה חלוקת החשמל וייצור חשמל סולארי
רשות החשמל אישרה היום לשלושה קיבוצים נוספים: חורשים החותרים ושובל להצטרף למתווה להסדרת פעילותם החוקית של מחלקי חשמל היסטוריים, והחל מעתה ייחשבו הקיבוצים ככאלו הפועל מכוח רישיונות חלוקה והספקה לא רק לעניין חובותיו אלא גם לעניין זכויותיו.
בחודשים האחרונים פנו לרשות עשרות קיבוצים מרחבי הארץ בבקשות לעגן פעילותם כחוק ולהצטרף למתווה. יצוין כי לפני מספר חודשים אישרה הרשות לקיבוץ הראשון – מעגן מיכאל – להצטרף להסדר, להסדיר מעתה פעילותו כחוק ובתמורה ליהנות מתעריף רכישת חשמל נמוך יותר, ויכולת להשתתף בהסדרות שונות שקובעת הרשות.
בעקבות החלטת מליאת הרשות לפני שנה, זכאי כל קיבוץ המצטרף להסדר, לרכוש חשמל מחברת החשמל בתעריף נמוך מזה שבו הוא רכש חשמל עד כה (תעריף "מכירה מרוכזת – מתח גבוה"); סך הפער בין תעריף רכישת החשמל ע"י הקיבוץ לבין תעריף מכירתו לצרכן עומד על כ- 19%. פער זה הינו משמעותי, בפרט לאור היקפי צריכת החשמל השנתיים של הקיבוץ והמפעלים בשטחו.
הקיבוצים יוכלו להתקין מספר מערכות סולאריות
בנוסף להוזלת תעריפי רכישת החשמל של הקיבוץ הנגזרת מכניסתו למתווה שקבעה הרשות, יוכלו חברי הקיבוץ להיות שותפים להסדרות צרכניות שקבעה רשות החשמל בשנים האחרונות, דוגמת התקנת מתקנים פוטו-וולטאים על גגות הבתים בהיקף של עד 50 קילוואט והתקנת טורבינות רוח קטנות. עם קבלת הרישיונות לחלוקה ואספקה יוכל הקיבוץ אף למכור חשמל לגופים נוספים בהיקף כלל ארצי.
כמו כן, המתווה האמור נועד להסדיר את תעריפי החשמל והשירותים הנקבעים והמפוקחים ע"י רשות החשמל גם עבור צרכני החשמל בקיבוץ. עד עתה, צרכן החשמל היחידי אשר זכה לקבל שירותי חשמל מפוקחים היה הקיבוץ עצמו ולא הצרכנים בשטחו; החל מעתה, יפוקחו גם השירותים הפרטניים לצרכני החשמל בשטח הקיבוץ, ככל שאר הצרכנים במדינה.
גב' הילה שמיר, ראש אגף רישוי ברשות החשמל מסרה כי: "ניכרת נכונות רבה מצד קיבוצים וגופים רלוונטיים נוספים, ובהם גם מתחמי תעשייה, להצטרף למתווה שקבעה הרשות, ואנו מברכים על כך. מטרתנו היא להביא לכך שבסופו של יום פעילויות חלוקת והספקת חשמל בישראל יבוצעו אך ורק במסגרת רישיונות ופיקוח כדין אשר יביאו לשוויון בתעריפי החשמל ובשירותים השונים לכלל צרכני החשמל במדינת ישראל".
רקע רגולטורי
אשתקד אישרה מליאת רשות החשמל מתווה פעולה ייחודי להסדרת מצב היסטורי של פעילות ארוכת שנים לחלוקה והספקה של חשמל ללא רישיונות כדין, המבוצעת ע"י כפרים דרוזיים, קיבוצים וגורמים נוספים. גופים אלה פעלו במשך שנים כמחלקי ומספקי חשמל עצמאיים גם מול חברת החשמל, אשר ראתה עצמה כמי שרישיונה אינו חל בשטחם. מצב דברים זה הביא להיווצרות תשתיות חלוקת חשמל בלתי מפוקחת ולאי-עמידה בהוראות חוק החשמל, וכן נוצרו באזורים אלה, בין היתר, בעיות בטיחות חשמל. בנוסף לכך השירות לו זכו צרכני החשמל בתחום אזור החלוקה לא היה עד כה תחת פיקוח תעריפי או שירותי של רשות החשמל.
המתווה שקבעה הרשות, כאמור, מסדיר מסלול של התייחסות ייחודית לגופים אשר שימשו עשרות שנים בעלי רישיונות "דה פקטו". מסלול זה כולל שתי אפשרויות לניהול רשת החשמל בשטחם – האחת, להמשיך ולפעול בתחום החשמל תוך התאמת רשת החשמל לדרישות החוק, שבה יינתן תעריף מוזל משמעותית לרכישת החשמל (מכירה מרוכזת מ"ג) ואשר יאפשר הצטרפות להסדרות שונות שקובעת הרשות (דוגמת התקנת מתקנים פוטוולטאים); השניה – מעבר להספקת חשמל פרטנית למחלק אחר הפועל כדין (כיום חברת החשמל). יצוין, כי בית המשפט הגבוה לצדק נתן תמיכתו למתווה שהוצע במסגרת תשובת המדינה לעתירה שהוגשה בנושא ע"י אחד מתושבי הכפרים הדרוזים ברמת הגולן, לאור העובדה שהוא נותן מענה לסוגיה מורכבת ורבת שנים אשר לא נפתרה עד כה.
המתווה מאפשר חלוקה ומכירה של חשמל באופן חוקי, פעולות אשר בוצעו עד כה באופן חוקי רק על ידי חברת החשמל וחברת החשמל מזרח ירושלים (חמ"י). קיבוצים או כפרים נוספים אשר יבחרו להצטרף למתווה, יזכו לתמיכה וליווי של רשות החשמל במהלך שיפור תשתית חלוקת החשמל בשטחם. כמו כן, צרכניהם יקבלו שירות אחיד ומפוקח כשאר צרכני החשמל בארץ ויהיו זכאים להצטרף לכל ההסדרות שקבעה רשות החשמל עד כה, ולאלו אשר ייקבעו על ידה בעתיד. בפני רשות החשמל מונחות בקשות רבות נוספות להצטרף למתווה, אשר נבדקות בימים אלה.