לאחרונה לא רק אקולוגים אלא גם כלכלנים הגיעו למסקנה שכדי לשמור על כדור הארץ ועל בתי הגידול שבו יש לנקוב בערך כלכלי לכל המוצרים והשירותים שהטבע מעניק לנו חינם, החל מאוויר ומים וכלה ביופיו של פרח או קו נוף באופק.
הערך הכלכלי של שרותי הטבע
מאת: מרלן-אביבה גרינפטר
בחודש החגים חלק מתושבי ישראל יוצאים לטבע ויכולים להעריך את יופיו ואת שפע השירותים שהוא מעניק לנו. לאחרונה לא רק אקולוגים אלא גם כלכלנים הגיעו למסקנה שכדי לשמור על כדור הארץ ועל בתי הגידול שבו יש לנקוב בערך כלכלי לכל המוצרים והשירותים שהטבע מעניק לנו חינם, החל מאוויר ומים וכלה ביופיו של פרח או קו נוף באופק.
במשך השנים, התרגלנו לקבל כמובן מאליו את המוצרים והשירותים שהטבע נותן לנו ללא דרישת תשלום, אילו האדם היה נוקב בערכם אולי לא היה מבזבז ומזהם אותם. תכנית הסביבה של האו"ם UNEP תציג דו"ח נוסף בכנס העשירי של הנציגים החתומים על האמנה בנושא מגוון ביולוגי. הכנס יתקיים בחודש אוקטובר הקרוב בעיר נאגויה שביפן. הדו"ח שיוצג הוא השלישי והאחרון מאז החלה בשנת 2007 העבודה בניהולו של הכלכלן פאוואן סוחדב (Pavan Sukhdev), סוחדב הוא יועץ בכיר ב-UNEP, ומטרת עבודתו הייתה למדוד את ההיקף הכלכלי של השירותים הניתנים על ידי הטבע כמו למשל מים, אוויר,האבקה ועוד.
לטפח יחסי גומלין נכונים עם הטבע
לדברי סוחדב הדו"ח יכול לסייע למקבלי ההחלטות ברמה המקומית (עירונית, ארצית). הדו"ח מסביר שהמטרה איננה רק לקבל מידע על השירותים הניתנים על ידי הטבע והתועלות של שמירה על המגוון הביולוגי, אלא בא גם להראות: "כיצד הטבע יכול לעזור לעיריות לחסוך כסף, לשפר את הכלכלה המקומית ואת איכות החיים של התושבים, וגם להבטיח את פרנסתם".
הדו"ח מביא שתי דוגמאות שהביאו לחיסכון כלכלי לעומת החלופה שלא לקחה בחשבון את נושא שמירת הסביבה והטבע. הראשון בעיר ניו יורק, שעקב השקעה של שני מיליארד דולר ברכישה ושחזור של מאגר מים זכתה במקור מים שפירים (טובים לשתייה). החלופה הייתה להשקיע במפעל לטיפול במים שעלותו נאמדה בשבעה מיליארד דולר.
דוגמה נוספת: ווייטנאם השקיעה החל משנת 1994 בנטיעת עצי מנגרוב על חופיה הצפוניים של המדינה בעלות של 1.1 מיליון דולר. יערות המנגרוב מגנים על החוף טוב יותר בפני אסונות הטייפונים מאשר הסכרים אותם בנו לצורך זה ושעלות תחזוקתם נאמדה בשבעה מיליון דולר לשנה.בעיות סביבתיות רבות מתעוררות משום שאנשים לא מבינים את ההשלכות של מעשיהם, או לא מכירים את החלופות האפשריות לטיפול בבעיה. חקלאים לא תמיד מודעים לחלופות המאפשרות שימוש בר קיימא של הקרקע. "אחרי שהיתרונות של מערכת אקולוגית כבר ידועים, מנהיגים מקומיים יכולים לחלוק את מה שהם למדו ולספק ייעוץ כדי למנוע אסונות, לקבוע נוהלי דיג שישמרו על הדגה ולהנהיג תקנות לשימור מים", מציין הדו"ח.