בשוק הרכב ניתן להבחין בשתי מגמות הפוכות, מחד חלה עלייה בהוצאות רכב, מחירי הדלק ממשיכים לעלות, ההוצאה על רכבים במשק הבית הופכת למשמעותית ומכבידה לפעמים. עבור בעלי חברות הגזירות הכלכליות הקטינו במקרים רבים את זיכוי המס לרכב ושווי השימוש לעובדים.
חיסכון בהוצאות הרכב בעזרת תדלוק בגז
אסדת קידוח גז טבעי במרכז האוקיינוס השקט
מאת: ערן בלאושטיין
בשוק הרכב ניתן להבחין בשתי מגמות הפוכות, מחד חלה עלייה בהוצאות רכב, מחירי הדלק ממשיכים לעלות, ההוצאה על רכבים במשק הבית הופכת למשמעותית ומכבידה לפעמים. עבור בעלי חברות הגזירות הכלכליות הקטינו במקרים רבים את זיכוי המס לרכב ושווי השימוש לעובדים.
מצד שני, שוק הרכב משתנה במהירות גבוהה לאור שיפורים טכנולוגיים, רפורמות מיסוי (כגון זיכוי מס עבור רכבים בטיחותיים), והטבות מס לרכבים ירוקים (אשר יצרו קטגוריות שימוש חדשות), שינויים אלו גורמים לעניין רב באפשרויות חדשות בהם קיים פוטנציאל לצמצום הוצאות הרכב.
ממשלות המדינות ברחבי העולם מודעות כיום יותר מתמיד לחשיבות בשמירה על איכות הסביבה ומחוקקות חוקים בנוגע להפחתת זיהום אוויר מכלי רכב. עובדה זו מחייבת את יצרניות הרכבים להתאים את עצמן לתנאים ולתקנים החדשים. מגזר התחבורה אחראי גם לחלק ניכר מפליטות גזי החממה בעולם התורמים להתחממות הגלובאלית, בישראל מייצרים כלי הרכב כ- 20% מכלל פליטות גזי החממה במשק.
הבחירה הירוקה – ביודיזל, תדלוק בגז, או מכונית חשמלית?
הרצון ההולך וגובר להקטנת הזיהום הנפלט מרכבים בשילוב תמריצי מיסוי הביאו לפיתוחים רבים ואלטרנטיבות ירוקות. המכונית החשמלית עדיין אינה משווקת בישראל, אך נראה כי ההתקדמות בפיתוח התשתיות הדרושות תאפשר לנו לנוע אל עידן המכונית החשמלית בקרוב.
עד להגעתה של המכונית החשמלית קיימת האפשרות לבחור בין מנוע בנזין ומנוע דיזל. בעבר נהנו בעלי רכבי הדיזל מחיסכון משמעותי כתוצאה משימוש בסולר מוזל אך כיום מחירו של ליטר סולר דומה לעלות ליטר בנזין. עבור רכבי הסולר קיים תחליף ירוק. דלק ביולוגי הנקרא "ביודיזל", הוא דלק המיוצר משמנים צמחיים כתחליף לדיזל המחצבי. לביודיזל מקורות מגוונים, ניתן להפיק אותו משמן צמחי כמו תירס, סויה וקנולה או כדלק ממוחזר משמן טיגון . אך תדלוק בביודיזל אפשרי רק באזורים מסוימים ואינו נגיש בצורה מסודרת בתחנות הדלק.
לאחרונה גם הוחלט למסות את הביודיזל בדומה לסולר (2.5 ₪ "מס בלו"). אומנם יישום ההחלטה עדיין לא בוצע אך מסתמן כי ביודיזל לא יהיה הפתרון הירוק לתחבורה בישראל, נראה כי בעלי רכבים המחפשים אלטרנטיבות למנוע הבנזין יכולים לבחור בין מכונית היברידית המשלבת הנעה במנוע חשמלי ומנוע בנזין, או להסב את המכונית לתדלוק בגז. כיום, די ברור כי הסבת רכב לגז היא דרך טובה לשמור על איכות הסביבה וגם לחסוך מחירי הדלק המאמירים בעת ובעונה אחת.
הגפ"מ (גז פחמימני מעובה) לתחבורה נקי יותר מגז המשמש לבישול. המרכיב המרכזי של גפ"מ הוא גז מתאן שכשישים אחוזים ממנו מופקים מגז טבעי. כידוע, לאחרונה התגלו מרבצי גז גדולים מול חופי ישראל שיכולים לספק את צרכי התחבורה המקומית המונעת בגז. ניתן להפיק גפ"מ גם כתוצר לוואי של זיקוק נפט.
המגמה העולמית בתחום תחבורה מונעת בגז
בכבישי העולם נוסעים כעת למעלה מ-11 מיליון רכבים המונעים על ידי גז טבעי. איזור אסיה והפסיפיק (כולל יפן, אוסטרליה וניו-זילנד) מוביל את השוק עם כ-5.7 מיליון רכבים. באמריקה הלטינית ישנם קרוב לארבעה מיליון רכבי גפ"מ ובחלק ממדינות אמריקה הלטינית רכבי הגפ"מ מהווים עד שלושים אחוזים מכלל הרכבים. בארה"ב כמות הרכבים המונעים בגז הכפילה את עצמה מאז 2003 ועומדת על 110 אלף.
על פי הערכות של האגודה הבינלאומית לרכבי גז טבעי, בשנת 2020 יהיו ברחבי העולם כחמישים מיליון רכבים המונעים בעזרת גז, כלומר כמות הרכבים המונעים הגז תגדל פי חמש. על פי הערכה נוספת, בעוד עשור יהוו רכבי הגפ"מ כעשרה אחוזים מכלל הרכבים המונעים בעולם. גידול מואץ במעבר לתחבורה המבוססת על גז צפויה בחברות גדולות המחזיקות בצי רכבים כגון חברות ליסינג חברות תחבורה ציבורית. בארצות הברית למשל, כשני שליש מכלל רכבי הגז הם אוטובוסים ציבוריים.
איך מסבים רכב בנזין לתדלוק בגז?
ברחבי העולם מכוניות מונעות בגז כבר משנות השישים. בישראל הוקמה תחנת התדלוק הראשונה בגז בשנת 2003 ומאז הוסבו אלפי רכבים לתדלוק בגז. התנאי המרכזי הוא שהרכב הינו משנת מודל 1996 ומעלה. בהסבה לגז מוסיפים מערכת גז בנוסף להנעה הקיימת על ידי בנזין, כאשר בפועל המעבר בין נסיעה בגז לבנזין נעשה בלחיצת כפתור.
את ההסבה ניתן לבצע בעשרות תחנות התקנה ומוסכים מורשים, בהשקעת זמן של יום עבודה, וביקור נוסף לכיוון ובדיקה. התקנה כוללת מיכל גז, לרוב בגודל של 40-50 ליטר, וסת לחץ, מערכת הזרקה נוספת ופיית גז (פזגוז) המותקנת בצד הרכב ומהווה למעשה את העדות החיצונית היחידה לכך שהרכב מונע בגז.
כמה עולה להסב רכב לנסיעה על גז?
מערכות הגז לרכב משווקות על ידי מספר יבואנים שונים, מומלץ לבחון איזה מערכת גז היא הטובה ביותר עבור סוג הרכב אותו מעוניינים להסב. העלות הראשונית של ההסבה היא בין 8,000-10,000 ₪, כאשר במרבית מקומות ההתקנה ניתן לשלם בתשלומים. חשוב לזכור שמיכל הגז יתפוס את מרבית תא המטען.
האם כדאי להסב את הרכב לגז?
גפ"מ המשמש להנעה של רכב זול בערך ב- 50% מעלותו של בנזין. עם זאת בעלי רכבים טוענים שצריכת הגז גבוהה יותר בהיקף של 10%-20%, למרות שלא אמורה להיות עלייה כזו. כנראה שרכב המונע בגז מאבד כוח אך הירידה אינה משמעותית. הגפ"מ בהשוואה לבנזין וסולר גם מאריך את חיי המנוע בכך שהוא מפחית את משקעי הפחמן שגורמים לבלאי מואץ של המנוע.
באופן עקרוני נראה כי מי שמרבה בנסיעות עשוי לחסוך באמצעות הסבת הרכב לנסיעה בגז, אם כי כדאי לשקול האם ניתן לוותר על שטח האחסון, והאם קיימת תחנת גפ"מ באזור המגורים. בנוסף, מומלץ להתייעץ עם בעל מקצוע לגבי התאמת דגם רכב ספציפי להסבה לגז. לאחר התקנת מערכת הגז יש להמשיך ולטפל ברכב ע"פ הוראות היצרן ולבצע טיפול תקופתי למערכת הגז.
מהו החזר ההשקעה במעבר לתדלוק בגז?
ניקח לצורך החישוב בעל רכב הנוסע 18,000 ק"מ בשנה, בהנחה שמדובר ברכב משפחתי הצורך 1/12, כלומר 1 ליטר בנזין עבור נסיעה של 12 ק"מ, ובמילים אחרות בעל הרכב הנוסע בממוצע 1500 ק"מ בחודש וצורך 125 ליטר. כיום ליטר בנזין עולה 6.5 ₪, ולכן עלות הדלק החודשית תעמוד על 812 ₪ ועלות שנתית של 9744 ₪. כמובן שלעלויות אלה יש להוסיף את עלויות ההחזקה הקבועות של הרכב, ביטוח, וירידת ערך. עלויות אלה נשארות קבועות ואינן משתנות בעקבות הסבת רכב לנסיעה בגז.
ומה יהיו העלויות בתדלוק גז? בהנחה שעקב ירידת הכוח (ירידת כוח לפי נתוני מערכת של 3%) הרכב יצרוך מקסימום של 20% יותר (זאת לפי שיחות עם בעלי רכב המוסב לגז ולא לפי נתוני היצרן). עבור 1500 ק"מ בחודש ידרשו 150 ליטר גז, לפי חישוב של 10 ק"מ לליטר. מחיר הגז משתנה בין תחנות התדלוק ונע סביב 3.5 ₪, כלומר עלות הגז החודשית תהיה 525 ₪. חסכון של כמעט 300 ₪ לחודש וחסכון שנתי של 3516 ₪.
המשמעות היא שהחזר ההשקעה של הסבת הרכב לגז לרכב ממוצע יתבצע בתוך פחות משלוש שנים. רכבים בעלי תצרוכת דלק גבוהה או הנוסעים מספר רב של קילומטרים כל שנה עשויים להחזיר את ההשקעה תוך זמן קצר יותר.
היכן ניתן לתדלק רכבים בגז?
תחנות התדלוק בגז נקראות תזגוז, ונראה כי פריסת התחנות גדלה בקצב מהיר משנה לשנה, כעת קיימים מעל 50 תחנות לתדלוק גז הפרוסות ברחבי הארץ מהדרום ועד לצפון, כאשר ריכוז תחנות הגדול ביותר הוא באזור המרכז. פריסת תחנות התדלוק אמנם טובה, אך לעיתים, בדומה לרכב המונע בבנזין, תחנת התדלוק לא תהיה קרובה לאזור המגורים.
מה הסבירות שמחירי הגז יעלו?
החשש המרכזי היום הוא העלאת המס על רכבי גז. באוצר הוחלט להעלות את אגרת הרישוי לרכבים המונעים בגז ב- 3000 ₪, אם כי הדבר עוד לא מיושם. החלטה מעין זו תגרום לאי כדאיות להסבת רכבים לגז. בשלב זה אגרת הרישוי לרכב המונע בגז זהה לרכב המונע בבנזין בלבד. גם ירידה במחירי הבנזין או לחילופין עלייה במחיר הגז עשויים לשנות את הכדאיות הכלכלית.
האם בטיחותי להשתמש ברכב בו מותקן מיכל גז?
הדאגה הבטיחותית מקנה לרכב עם מיכל גז יתרון. המיכל עשוי ממתכת בעלת דופן עבה וחזקה יותר יחסית למיכל בנזין שיכול להיות מפלסטיק, כל זאת כדי למנוע דליפה של הגז במקרה של תאונה. מחקרי ריסוק באירופה בהם נמעכו רכבים הוכיחו את עמידות המיכלים האלה.
מכיוון שגפ"מ נחשב לחומר מסוכן, ישנה נטייה להחמיר עם רכבים המונעים בגז ולהגביל את כניסתם לחניונים תת קרקעיים שאינם מאווררים. באירופה הגישה היא יותר ליברלית מכיוון שבחניונים המודרניים יש מערכת ספרינקלרים המיועדים לכבות התלקחות תוך שניות.
לסיכום, האם כדאי להסב את הרכב לגז?
החישוב הכלכלי מראה כי ישנו יתרון לשימוש בגז, אם כי כדאיות ההסבה תקבע כנראה לפי החלטות המיסוי על רכבים המונעים בגז. מעבר ליתרון הכלכלי יש לזכור שמדובר במערכת נוספת המותקנת ברכב, מיכל הגז תופס את מרבית שטח האחסון בתא המטען, אשר עבור מרבית המשפחות הינו שטח אחסון הכרחי עבור עגלת תינוק, ציוד טיולים וכדומה.
רכבים המונעים בגז פולטים פחות מזהמים לאוויר ולכן ידידותיים יותר לסביבה. גז מופק אף הוא, בדומה לבנזין, בתהליך של זיקוק נפט, אך היתרון הסביבתי מתבטא בכך שהוא מופק גם ממשאב טבע נוסף- גז.
מרכזי הסבה לגז בארץ
את מהפכת הגז חוללה "יפאונטו", יבואנית סובארו שייבאה ושיווקה מערכות הסבה לגז. קיימים מספר יבואנים ומספר רב של חברות המציעות הסבה לגז כגון, אמישראגז, דורגז, גזפרו, נירגז, וחברות רבות נוספות הפרוסות ברחבי הארץ.
המערכות שונות הן במחיר והן בטכנולוגיה. מומלץ לבחור מתקין שכבר ביצע התקנה עבור דגם הרכב אותו אתם מעוניינים להסב לנסיעה בגז ואף לשוחח עם בעל הרכב שכבר נוסע על גז. כמו כן חשוב לתכנן מיכל גז שעדיין ישאיר קצת מקום בבגאז' לקניות ויהיה מספיק גדול כדי לאפשר נסיעה ארוכה בין תדלוק לתדלוק.
השפעת רפורמת המיסוי הירוק על רכישת כלי הרכב
לפני כשנה עברה בקול תרועה רמה רפורמת מיסוי ירוק שנועדה להעלות את שעור המס על רכבים מזהמים יותר ולהקטין את גובה המס על רכבים שמזהמים פחות. שינוי זה נועד לעודד רכישה ושימוש ברכבים ידידותיים יותר לסביבה. חלק נוסף ברפורמה שיכנס לשימוש רק בשנת 2011 הוא שינוי שווי השימוש עבור רכבים שמזהמים פחות.
האם גם רכבים המוסבים לגז זוכים להנחה במיסוי? מתברר כי על פי הרפורמה ההנחה בגובה המס הינה עבור הרכב כפי שיצא מהמפעל בלבד, והיות והסבת הרכב לשימוש בגז מבוצע לאחר הייצור, הסבת הרכב לתדלוק בגז אינה מזכה בתמריץ של הנחה במס קנייה. לפי נתוני משרד האוצר בדו"ח שהתפרסם לאחרונה, בשנה החולפת מסתמנת מגמה של העדפת רכבים המזהמים פחות ועליית המודעות של נהגים לתצרוכת דלק וזיהום אויר הנפלט מהרכב.
לדברי האוצר התוכנית נועדה להביא למצב בו יתקיים "שינוי התפלגות הרכישות לכיוון רכב ידידותי יותר לסביבה. אין ברפורמה איסור מוחלט על שימוש ברכב מזהם, אלא תמריץ כלכלי להפחתתו או מניעתו. לפיכך, אם לצרכן כזה או אחר משתלם יותר או מתאים יותר רכב מזהם – מותר ומקובל שירכוש אותו וייהנה ממנו – לאחר שהוא שילם את כל המחיר שנובע מכך, בצורה של מס מוגדל. אם אדם מבקש לרכוש ג'יפ מזהם, הרי שמן הראוי שהוא בעצמו יממן העלות העודפת בהשוואה לרכב פחות מזהם"
נראה כי מדינת ישראל צועדת לעבר עידוד יבוא רכבים שמזהמים פחות, והצטרפות ישראל לארגון OCED עשויה לעודד את המשך מדיניות זו.
קודם כל תודה לערן על הכתבה המעניינת .
במדינת ישראל אין שום מגמה ירוקה משרד איכות הסביבה הוא גוף פורמלי לא מתוקצב ומנועל לעתים קרובות ע"י בעלי אינטרסים כגון יבואני הרכב וחברות הדלק וכו" ממשלת ישראל מתעלמת בצורה מצחיקה אפשר לומר ממסקנות המלצות ועדת מיסוי ירוק
עוד דבר חשוב שיש לציין ששר איכות הסביבה זהו מינוי פוליטי לא מקצועי ואין בו שום טעם
יש להוסיף עלויות החלפת פילטרים באזור ה350 לשנה לקילומטראז הנל
החזר השקעה תוך 3 שנים בקילומטראז הנ"ל
שלום חברים,
יש להציע חשבון חדש לעניין תחשיב הכדאיות של שימוש בגז. מחיר הליטר 3.95 ש"ח , מחירי טיפול (יש האומרים אחת ל 10000 ק"מ, יש האומרים אחת ל 15000 ק"מ ) החלפת פילטר קטן/גדול בהתאם.
יש לי תחושה שיש תאום סמוי במחירי הגז, אולי על המחוקק לאפשר הקמת תחנות נוספות על מנת ליצר תחרות
בהצלחה
לא רציני במקום לכתוב לך לעבוד
עליויות נוספות לקחת בחשבון בהמרה לגז (שלא ספרו לכם)
1. שמן למשמנת 400 שח לשנה.
2. פילטרים – 300-400 שח לשנה.
3. סירבו לבטח אותי בחברה שמשווה מחירים לכן הייתי צריך ביטוח יקר ב300 שח כלומר עוד 300 שח.
4. האוטו עדיין מתניע על בנזין 4 קמ בנזין כל יום לפחות יסע לכן תוסיפו עוד תדלוק בבנזין של כ500-1000 שח בשנה.
5. צריכת דלק מוגברת כ20%+ מאז העברה לגז.
6. מחיר ליטר גפמ היום לא נמוך ב50% אלא בפחות ממחיר ליטר דלק בתחנת דלק זולה דקל ברעננה.
סהכ אני מוסיף וזה בלי העלאת מחיר הרשיון שמאיימים עליו כל פעם כ-1000-2000 שח לשנה לעלויות.
מבולבלים? גם אנחנו.
עד היום הרכב שלי נסע מעל 150000 ק"מ ורוצה לציין את המערכת לשבח – אני חוסך המון כסף בכל תדלוק מכוון שהרכב שלי גומע כ 7 ק"מ לליטר .לא הרגשתי שום ירידה בכוח המנוע ולא בתצרוכת יתר – כנראה שמאוד דומה לבנזין . נכון שיש עלויות של החלפת פיטר אחת ל-15000 ק"מ אבל זה בטל בשישים כאשר מחשבים את החיסכון . לא בכל רכב צריכים להוסיף משמנת (אצלי לא ) מחיר הגז הוא כ- 50 אחוזים פחות ממחיר הדלק וזה משמעותי . ישנן היום מספיק תחנות דלק וממש אין בעיה . מומלץ חום .
במדינת ישראל מעבר לכל חישובי הכדאיות הכלכלית מהעבר לנסיע בגז שכדאית הן לאזרחים והן למדינת ישראל ששופעת גז נכון לעשורים הבאים.יש להביא בחשבון קודם כל את הפרמטר החשוב ביותר שיתקבל כתוצאה מהפחתת זהום האויר ומה שאמור להביא להקטנה מסיבית בכמות המתים והחולים בכל שנה ושנה ממחלות זהום האוויר .(לפי נתוני משרד הבריאות מתים בישראל בכל שנה ושנה 2000 איש ממחלות מזהום אויר כגון סרטן ומחלות בדרכי הנשימה שלא לדבר על אלפי סובלים ממחלות נשימה כגון אסמה וכו , כמו כן ברור שגם המדינה תפחית בהוצאותיה העצומות על טיפולים וכו במחלות אלו שיופחתו משמעותית עם הקטנת זהום האויר. לכן אין ספק שהן רשויות המדינה והן האזרחים צרכים לעשות מאמץ עליון כדי לקדם תחבורה נקיה על גז טבעי, חשמל וכו. מכיוון שהגז כל כך זמין בישראל עקב מציאת מאגרי הגז ומכיוון שמערכות ההסבה לנסיעה בגז זולות יחסית לרכבי חשמל וכו יש לעשות מאמץ מידי לחקיקת חוק מחייב למעבר לנסיעה בגז, בעידוד מיסוי זול ובעידוד של סיבסוד המערכות גז והורדת עלויות הטסט השנתי וכו. והפרמטר השני והחשוב מאוד מאוד הוא כמובן הפסקת התחממות כדור הארץ שגם לזאת יעזור כמובן המעבר לנסיעה בגז טבעי למען עתיד ילדינו \ילדי העולם והאנושות כולה.