עולם הגז הגועש נמצא במתח מאז פרסום טיוטת מסקנות הביניים של וועדת ששינסקי שהמליצה בשורה התחתונה על מסלול מיסוי בו היזמים ישלמו כ-66% מרווחיהם לקופת המדינה, עם זאת מדובר במסלול מורכב המאפשר לחברות לבצע תמרוני מס כדי להישאר עם נתח גדול ככל האפשר של משאבי הטבע.
ראיון בלעדי: שר התשתיות "בסופו של יום, הממשלה תגיד את המילה האחרונה בנושא התמלוגים"
צילום: ארנון מעוז
עולם הגז הגועש נמצא במתח מאז פרסום טיוטת מסקנות הביניים של וועדת ששינסקי שהמליצה בשורה התחתונה על מסלול מיסוי בו היזמים ישלמו כ-66% מרווחיהם לקופת המדינה, עם זאת מדובר במסלול מורכב המאפשר לחברות לבצע תמרוני מס כדי להישאר עם נתח גדול ככל האפשר של משאבי הטבע.
שר התשתיות, ד"ר עוזי לנדאו הופיע אתמול בכנס Cradle to Cradle שיזם מכון התקנים הישראלי בבית הירוק בתל אביב ובו השתתפו גם מנכ"ל מכון התקנים הישראלי, דני גולדשטין, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ד"ר יוסי ענבר ומנהל אגף איכות והסמכה במכון התקנים הישראלי, אינ' אלי כהן- קגן עו"ד. את ההרצאה בנושא "מעריסה לעריסה" (Cradle to Cradle – (C2C נשא פרופסור מייקל בראונגארט, מייסד שיטת C2C . בסיום הכנס נערך פאנל בהשתתפות מומחים בנושא יישום C2C בארץ.
בראיון בלעדי למערכת תשתיות, פירט השר לנדאו את חשיבות הסדרת עניין תמלוגי הגז עבור שוק האנרגיה הישראלי מנקודת מבטו.
מה דעתך על מסקנות וועדת ששינסקי וההתפתחויות בתחום תגליות הגז הטבעי?
"בחצי השנה האחרונה חלו עיכובים בכל מה שקשור בפיתוח שדה תמר. הדבר גורם נזק כבד לכל מה שקשור בפיתוח ובביטחון האנרגטי של מדינת ישראל. עכשיו, כשוועדת ששינסקי סוף סוף פרסמה את טיוטת ההצעות שלה הייתי רוצה שלפחות תוסר בקרוב אי הוודאות מעל כל מה שקשור בתנאי הפעילות במשק הגז. עד היום יזמים או לקוחות ישראלים לא יכלו להתחרות כהלכה על חוזי אספקה ארוכים משום שהם לא היו יכולים להתחייב לשום דבר. הם גם לא קיבלו שום אפשרות לסגור פיננסית כי אין חוזים ארוכי טווח עם לקוחות שהם מקור ההכנסה העיקרי שלהם. בסופו של דבר נוצר מצב שלקוחות ויזמים נדחפים לספקי גז אחרים שישנם כאן. אין תחרות אמיתית וזה כשלעצמו נזק לא קטן. לכן הדבר המיידי שמדריך אותי כרגע זה להביא לכך ששדה תמר יפותח בהקדם האפשרי. להביא לכך שכל קשיי המימון יוסרו. עד כה תרומתן העיקרית של אנשי משרד התשתיות בתוך הוועדה הייתה להביא את הנושא לתודעת כל חברי הוועדה. ליידע אותם על חשיבות המשך הפיתוח של שדה תמר.
אני רוצה להוסיף כאן שהאווירה הכללית שנוצרת מול יזמים ומול משקיעים היא שלילית ביותר. אנחנו לא רוצים את זה. אנחנו רוצים שיזמים ומשקיעים ידעו שישראל היא מקום אטרקטיבי להשקיע בו. כשאתה בא ומשקיע ומצליח הופכים אותך פה פתאום לטייקון, למי שבא ויושב על עורקי החברה ומוצץ את לשדה. הויכוח צריך להיות מסודר ומאוזן. הציבור צריך לקבל את מה שמגיע לו מאוצרות הטבע. אבל אני גם רוצה שיזמים בינלאומיים מומחים יראו את ישראל אטרקטיבית מספיק. אם לא ימצאו אותה מושכת מספיק, לא יבואו ולא ימצאו גז והציבור ישאר עם אוצרות גז שאף אחד לא יודע איפה הם נמצאים, שעוד לא גילו אותם. צריך למצוא את האיזון הנכון בין השניים. וצריך לקחת בחשבון את העובדה שהסיכון כאן הרבה יותר גדול מאשר במקומות אחרים. מי שבא להשקיע כאן יוצא מנקודת הנחה שהוא מוותר על ההשקעה במדינות ערב.
שנית, ההמלצות של הוועדה הן בתחום הכלכלי בלבד. ההמלצות הסופיות יוגשו רק לאחר שנעבור את השימוע. בתקופת השימוע ילכו ויראו כיצד המודל הכלכלי הזה ישולב במציאות הנוכחית. כל מודל הוא נהדר עד הרגע שאתה מתאים אותו למציאות שבה הוא צריך לפעול. והמציאות שלנו שונה מאשר במקומות אחרים. מעל הכל מי שבסוף תחליט איך צריך לפעול זו ממשלת ישראל והיא תיקח בחשבון סדרה של שיקולים, כשהשיקול הכלכלי או הפיסקלי הוא לא היחיד. יש שיקולים מדיניים, גיאו פוליטיים, שיקולים של בטחון אנרגטי, של הכוונת ישראל לקראת עצמאות אנרגטית וההחלטה בסוף תהיה מאוזנת."
האם לדעתך תגליות הגז יגרמו לשינוי מהותי באיכות החיים של כלל אזרחי המדינה או שהכסף יישאר בעיקר אצל בעלי ההון?
"הכסף לא צריך להישאר אצל בעלי ההון. אוצרות הטבע צריכים בסופו של דבר להתחלק בין כולם באופן כזה שכולם ירוויחו. כל אחד יקבל את החלק שהוא ראוי לו. ברור לגמרי שככל שיגלו יותר גז, מצבם של אזרחי המדינה יהיה טוב יותר מכל בחינה שהיא ולכן עבודת וועדת ששינסקי היא חשובה אבל צריך להתייחס אליה באופן מאוזן כמו מבוגר אחראי."
מהו לדעתך גודל התמלוגים הרצוי?
"אני לא רוצה להיכנס כרגע לתוך הדיון המספרי. אנחנו נראה קודם כל מה יקרה עם הנתונים שיעלו בשימוע, כפי שמאפיינים את השדות בישראל וכשנגיע לישורת האחרונה אז הדבר יתבטא גם בתחום הזה."
אחת הטענות של חברות הגז היא שאסור לשנות הסכמים רטרואקטיבית. מצד שני, ידוע שהרבה שנים המצב בתחום לא השתנה וכשניסו לשנות אותו בפעם הקודמת החברות נלחמו נגד השינוי?
"גם זה נכון וגם זה נכון. ברור לגמרי שלא משנה מי איפה ומתי, כל מי שמבקשים לקחת ממנו מיסים יותר גדולים יבעט ויצעק. זה טבעי לגמרי. אסור לשכוח שהציבור התעורר לא כשניסינו להביא לכאן יזמים, כשעוד לא ידענו מה ואיפה יש, העיקר שימצאו. התיאבון התפתח עם האוכל. מסתבר שמצאו ואני מקווה שמצאו הרבה ועכשיו הציבור שואל, רגע, מה איתנו. כולם צודקים ולכן צריך את המבוגר האחראי בכל הסיפור הזה."
היום הגז בכותרות. אך בזמנו דיברת על חקיקת חוק אנרגיות מתחדשות בישראל למתן יציבות לשוק הזה, איפה הנושא עומד?
"יש החלטות ממשלה לקראת הכיוונים שאליהם צריך ללכת. זה רק לא מתקדם כי יותר מדי משרדים שהרימו יד כדי להביא להחלטת הממשלה, כל משרד בתחומו מספיק חזק בתחומו בשביל לעכב אותה. הנושא יצטרך להגיע לוועדת השרים לענייני אנרגיה מתחדשת ואז נראה כיצד לקדם את זה שם. הוועדה אמורה להתכנס בקרוב. ראש הממשלה יושב בראשה ואני מציע לשאול אותו."