קבוצת אדריכלים מחבר העמים בשם AB Elis Ltd מתכננת פרויקט אקולוגי גדול מימדים על שרידיו של מכרה יהלומים ענק במזרח סיביר. המכרה, שנסגר בשנת 2001, הותיר בור ענק בקרקע ברוחב של כ-4000 רגל (1219 מטרים) ובעומק של כ- 1800 רגל (549 מטרים), אשר נחשב היום לבור החפירה השני בגודלו בעולם. כעת, מתכננת הקבוצה להקים במקום עיר כיפה שתופעל באמצעות חשמל סולארי.
עיר אקולוגית מבוססת אנרגיה סולארית תבנה במזרח סיביר
הדמייה: AB Elis Ltd
קבוצת אדריכלים מחבר העמים בשם AB Elis Ltd מתכננת פרויקט אקולוגי גדול מימדים על שרידיו של מכרה יהלומים ענק במזרח סיביר. המכרה, שנסגר בשנת 2001, הותיר בור ענק בקרקע ברוחב של כ-4000 רגל (1219 מטרים) ובעומק של כ- 1800 רגל (549 מטרים), אשר נחשב היום לבור החפירה השני בגודלו בעולם. כעת, מתכננת הקבוצה להקים במקום עיר מכוסה כיפה שתופעל באמצעות חשמל סולארי.
על פי הפרויקט השאפתני המכונה "Eco-city 2020" ,כיפת זכוכית ענקית תכסה את שטח הבור, על מנת להגן על העיר החדשה מפני תנאי האקלים הקשים של סיביר. בתוך הכיפה ישולבו תאים סולאריים פוטו-וולטאיים אשר יספקו חשמל לכל העיר. העיר תהיה בנויה מכמה מפלסים כשבמרכזה ליבת קרקע ענקית. במפלס המרכזי יוקם פארק ענק ואזורי שעשועים רבים שיהיו עטופים במבני מגורים שיבנו על קירות הבור. מתחתיהם יוקמו חוות חקלאיות ויינטעו יערות שיקבלו אור שיוזרם אל הליבה המרכזית. לדברי אדריכלי הפרויקט, כמאה אלף איש יוכלו להתיישב בעיר המתוכננת ובכך בתקווה תגדל כמות התיירים בסיביר כולה.
תומכי הפרויקט טוענים כי מדובר בפתרון המושלם להתיישבות אורבנית עתידית, שכן בנוסף למערכת הסולארית שתניע את כל העיר, והפוטנציאל של גידול יבולים חקלאיים סביב כל השנה, כמות פליטת הפחמן מהשטח כולו תהיה מזערית וניטראלית במשך כל הזמן. לעומת זאת, מבקרי הפרויקט טוענים כי הוא אינו בר מימוש, לפחות בעתיד הנראה לעין. אך יחד עם זאת, הם מציינים כי תוכניות מסוג זה עשויות להוות פתרון עתידי להתיישבות בני אדם על הירח או על מאדים.