סיאול, בירת קוריאה הדרומית עוברת בעשור האחרון שינוי משמעותי מאוד בתחומי התשתיות והסביבה. במסגרת ניסיון של השלטונות לצמצם את הזיהום בעיר, שודרגו לאחרונה הכבישים במרכזיים בעיר ומערך התחבורה הציבורית. בנוסף, ננקטו מספר צעדים משמעותיים על מנת להפחית את התלות של העיר בדלקים מתכלים.
המהפך הסביבתי של סיאול: בדרך להיות אחת מהערים הירוקות ביותר בעולם
סיאול, בירת קוריאה הדרומית עוברת בעשור האחרון שינוי משמעותי מאוד בתחומי התשתיות והסביבה. במסגרת ניסיון של השלטונות לצמצם את הזיהום בעיר, שודרגו לאחרונה הכבישים במרכזיים בעיר ומערך התחבורה הציבורית. בנוסף, ננקטו מספר צעדים משמעותיים על מנת להפחית את התלות של העיר בדלקים מתכלים.
תהליך השינוי שעברה סיאול היה ארוך והתחיל דווקא ממהלכים קטנים ומחינוך מחדש של התושבים שפעלו בהתאם לדפוסי התנהגות קפיטליסטים, רודפי רווחים. בהתחלה, המראה של כבישים ראשיים ובניינים מרכזיים בעיר נהרסים בזה אחר זה, גרם להתרעמות בקרב התושבים בעיר. אך כיום, לאחר שההשפעות החיוביות של הפחתת הזיהום באות לידי ביטוי בשיפור מצבם הבריאותי ובחיסכון כלכלי משמעותי ניכר כי המעבר לאורך חיים ירוק יותר מתקבל דווקא בברכה. המודעות הסביבתית בקוריאה הדרומית החלה להתגבר רק בשנות ה-80 של המאה ה-20 לאחר שבשני העשורים שקדמו לכך, עברה המדינה תהליך מהיר מאוד של תיעוש והתעשרה מאוד כתוצאה מכך. עם זאת, רק בשנת בשנים האחרונות החלה המודעות הסביבתית החדשה להשפיע על פעילות השלטון המקומי בסיאול.
ב-2008 הודיע ראש העיר של סיאול, הו סה- הון כי בכוונתו להפוך את העיר לאחד המטרופולינים הירוקים ביותר בעולם. בתקופה זו סיאול הצטרפה גם כחברה בארגון ה-G40, בתוכו פועלות הערים המובילות את המדיניות העולמית בנושא שינויי האקלים וההתחממות הגלובאלית. לפני כשנה הכריז הון על יעדים של הפחתת צריכת האנרגיה בעיר בכ-20 אחוזים, הפחתת פליטות פחמן בכ- 40 אחוזים והגדלת שימוש באנרגיות מתחדשות ב-20, עד שנת 2030.
אחת הבעיות הסביבתיות הגדולות ביותר של סיאול היא זיהום האוויר. בעשורים האחרונים, עקב התפתחות מאסיבית של ערי לוויין סמוך לבירה, הוגבר השימוש בכלי רכב פרטיים התורמים באופן משמעותי להגברת זיהום האוויר באזור. על פי נתונים רשמיים, הזיהום אמנם הופחת מעט מאז שנות ה-80 אך בשל גידול מהיר מאוד של האוכלוסיה הוא מורגש כעת הרבה יותר מבעבר. כיום, האוכלוסיה במטרופולין של סיאול מונה כ-10.5 מיליון תושבים. בניסיון להתמודד עם הבעיה, יצא השלטון המקומי בקמפיין רחב היקף לצמצום השימוש בכלי רכב פרטיים ולעידוד מעבר לכלי רכב ידידותיים יותר לסביבה. קמפיין זה נכשל. עם זאת, בעקבות ההבנה שמכוניות הן אחד הגורמים העיקריים לזיהום אוויר בעיר, בתקופה האחרונה החלו השלטונות בדרום קוריאה לקבוע תקנות וכללים על מנת להפחית פליטת גזים רעילים מכלי הרכב. במקביל שופרה גם מערכת התחבורה הציבורית בעיר ותעריפי הנסיעה ירדו באופן משמעותי, עד לרמה של וון קוריאני אחד בלבד. במסגרת שדרוג זה, נוספו גם שבעה קווים חדשים של הרכבת התחתית, המקשרים את הבירה עם ערי הלוויין הסובבות אותה. כמו כן, כל חברות המוניות בעיר החליפו את כלי הרכב שלהן למכוניות המונעות על ידי גז. צעדים אלה הביאו לצמצום של 10 בזיהום האוויר בעיר.
במאמר שכתב בכתב העת urban world, אמר ראש עיריית סיאול כי מטרתו היא להפוך את העיר ל"עיר בתוך פארק". על פי התוכנית, יוקמו בשטחה פארקי ענק ירוקים, כאשר בין שכונות המגורים יוקמו חלקות ירוקות קטנות. הרשת הירוקה הזאת, מתוכננת לקום במקום קבוצה גדולה של בניינים ישנים, חסרי תועלת מבחינה אנרגטית.
פרוייקט חשוב נוסף הוא שדרוג מערכת הסכרים המונעת הצפות של העיר על ידי נהר ההאן הזורם בשטחה של סיאול. המערכת, שהייתה מורכבת מקירות בטון הוחלפה בקבוצת מפעלים ומגרשי ספורט לרווחת הציבור. מבדיקה של הרשויות בעיר, יעילותה של המערכת החדשה עולה על הקודמת באופן משמעותי.
בשנים האחרונות סיאול מהווה דוגמא להתייעלות אנרגטית, לא רק למדינת דרום קוריאה כי אם גם לכל שכנותיה ביבשת אסיה. העיר מארחת מדי שנה מאות מומחי סביבה וראשי ערים ומדינות שבאים ללמוד את שיטותיה להפחתת זיהום האוויר. ראש העיר אומר כי התהליך שעוברת כעת העיר הוא מעין פיצוי על כל השנים בהם גרמה נזק סביבתי רב, שהשפיע בסופו של דבר על כל העולם.
צפון קוריאה!!!!!! קצת התבלבתם…. אני מניח שהתכוונתם לדרום….