אגף הרישוי ברשות החשמל הוא הגוף אשר מלווה למעשה את כל בקשות הרישיון של היזמים הסולאריים, בין אם מדובר ברישיונות מותנים או קבועים. הרשות היא זו שעורכת את הבדיקות לפני אישור הרישיון ומלווה למעשה את היזם מבחינה רגולטיבית לאורך כל תקופת הקמת הפרויקט.
משה שטרית, ראש תחום רישוי ברשות החשמל-צילום: ניצן בר
הרצאתו של משה שטרית, ראש תחום רישוי ברשות החשמל בכנס תחנות כוח סולאריות
אגף הרישוי ברשות החשמל הוא הגוף אשר מלווה למעשה את כל בקשות הרישיון של היזמים הסולאריים, בין אם מדובר ברישיונות מותנים או קבועים. הרשות היא זו שעורכת את הבדיקות לפני אישור הרישיון ומלווה למעשה את היזם מבחינה רגולטיבית לאורך כל תקופת הקמת הפרויקט. בכנס תחנות כוח סולאריות של פורטל תשתיות בשיתוף איגוד חברות אנרגיה מתחדשת שנערך היום בסינמטק בתל אביב, הרצה ראש תחום רישוי ברשות, משה שטרית, בנושא סוגיות עכשוויות שעשויות להתעורר במהלך יישום ההסדרה למערכות סולאריות באשר הן, עם דגש מיוחד על המתקנים הבינוניים.
לדבריו, הרשות מודעת לכך שתהליך הרגולציה הנהוג היום בישראל אינו מושלם. "אנחנו מודעים לסוגיות שמתפתחות במהלכו של תהליך זה ולא תמיד יש לנו תשובה לכל בעיה, אך אנו בהחלט מנסים להתמודד עם כל הבעיות שצצות ולמצוא פתרון מאוזן עבור כל המרכיבים של השוק הסולארי". שטרית התייחס בדבריו להסדרה שהושלמה השבוע על ידי רשות החשמל, למתקנים סולאריים גדולים. מדובר בהסדרה ארצית עם הספק כולל של 600 מגה וואט המחולקים כך: מאה מגה וואט למכרזי קרקע, 200 מגה וואט לטכנולוגיה תרמו-סולארית והחלק הנותר-300 מגה וואט פתוחים לכלל התחום. בהסדרה זו עודכנו תעריפי החשמל וכיום הם עומדים על: 108 אגורות לקוט"ש למתקנים בהספק של עד 60 מגהוואט, המחיר שנקבע עבור מתקנים הגדולים מהספק זה עומד על 99 אגורות לקו"טש.
לדברי שטרית, ימים ספורים בלבד לאחר השלמת ההסדרה, כבר נמצאים על שולחן הרשות 11 בקשות חדשות עבור ההסדר לרשת ההולכה, 8 מהם הם למתקנים פוטו וולאטיים ו-3 נוספים למתקנים תרמו-סולאריים. אמנם ההספק הכולל של הבקשות אלו עולה על המכסה הנוכחית, אך לפי שטרית, רישיונות אלה אינם מובטחים ואין בטחון לכך שמתקנים אלה אכן יוקמו. סה"כ נמצאות היום ברשות החשמל 661 בקשות לרישיונות חשמל, כשגם כאן ההספק הכולל הוא פי 4 מהמכסה הנוכחית.
שטרית התייחס גם לסוגיית החוקיות של היתרי הבניה של פרוקיטים סולאריים שאושרו לפני אישור תוכנית המתאר הארצית התמ"א 10 למתקנים סולאריים פוטו וולטאיים. סוגיה זו נבחנת כעת בעקבות פניה של היועמ"ש לממשלה ומשרד המשפטים. לדברי שטרית הנושא נבחן בעקבות חוות דעת משפטית שהוגשה על ידי היועמ"ש של משרד הפנים שקבעה שיש לבדוק את חוקיות ההיתרים הללו. כעת ממתינה הרשות להנחיה של משרד המשפטים בנוגע להמשך התהליך עבור הפרויקטים המדוברים. לטענת שטרית, משרד המשפטים צפוי להחזיר תשובתו בעניין זה, בתוך שבוע ימים.
שטרית הודה בפני היזמים כי קצב אישור בקשות הרישיונות למערכות בינוניות הוא אכן איטי. "אנחנו מודעים למצב זה הנובע ממורכבות הבקשות. צריך להתייחס לכל ההשלכות שיש לאישורים אלה, בין אם מדובר בהשלכות משפטיות או אחרות". בנוסף, שטרית בישר על כך שרשות החשמל ומשרד התשתיות הגיעו לאחרונה להסכם של שני רישיונות גנריים, אחד למתקנים במתח נמוך והשני למתקנים במתח גבוה. הסכם זה למעשה מקצר את תהליך בדיקת הרישיון משום שאין צורך בבדיקה חוזרת שלו על ידי משרד התשתיות. כמו כן, שטרית אף הזהיר מפני שינויים שעורכים בעלי הרישיונות או מגישי הבקשות. לדבריו "ניתן לשנות כל סעיף בבקשת הרשיון אך יש לקחת בחשבון כי לכל שינוי של אחד מהסעיפים יש השלכות על האישור". כך למשל יש להיזהר מלשנות כל אחד מתנאי הסף שנקבעו לקבלת הרישיון.