פורטל תשתיות בשיתוף איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל מודיע על פתיחת מטה המאבק לאנרגיות מתחדשות אשר הוקם בימים האחרונים כמענה לכוונת משרדי הממשלה בראשות האוצר לפגוע קשות בתחום. מטרת הקמת המטה היא לקדם את חוק האנרגיות המתחדשות אשר הוגש לכנסת להבטחת יציבות ועתיד לתחום לאורך שנים.
תשתיות הקימה בשיתוף איגוד החברות את מטה המאבק לאנרגיות מתחדשות
פורטל תשתיות בשיתוף איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל הקים את מטה המאבק לאנרגיות מתחדשות בימים האחרונים כמענה לכוונת משרדי הממשלה לפגוע בתחום. מטרת הקמת המטה היא לקרוא לכנסת ישראל לחוקק חוק לאנרגיות מתחדשות כדי להבטיח את יציבות ועתיד התחום לאורך שנים.
בכל העולם מתמרצים את פיתוח האנרגיות המתחדשות בהיקפים גדלים והולכים. בסין, ארה"ב, אירופה ובמזרח הרחוק מפנים השקעות בקנה מידה חסר תקדים לפיתוח ויישום טכנולוגיות אנרגיה נקייה כאמצעי להפחתת זיהום האוויר ופליטות גזי החממה בנוסף להכרה כי מדובר בשוק בינלאומי בעל פוטנציאל כלכלי עצום המתפתח במהירות.
ענף האנרגיות המתחדשות בישראל הוא ענף צעיר אשר החל להתפתח משמעותית רק בשנים האחרונות לאחר החלטת הממשלה בשנת 2008 על הקצאת מכסות ותעריפים לקידום התחום. בשנה האחרונה חווה הענף הסולארי תקופת השבתה ארוכה של 9 חודשים בתחום המערכות העסקיות, השבתה שהחלה בשל חוסר תיאום בין חברת החשמל ורשות החשמל הממונה עליה ונמשכה בהתנגחות תקשורתית ממושכת בין משרד התשתיות הקובע את מדיניות התחום ובין רשות החשמל האחראית על הסדרת המכסות והתעריפים. לכך נוספה המתנה ממושכת להחלטות מינהל התכנון אשר השלים רק לאחרונה את תכנית המתאר הארצית למתקנים סולאריים – תמ"א 10.
בתחום אנרגיית הרוח המצב חמור בהרבה, היעדר מתווה תכנוני לתחום יצר מצב בו בשנה האחרונה הוקמו טורבינות רוח בודדות וישראל לא התחילה לנצל את הפוטנציאל הגדול לייצור חשמל מאנרגיית הרוח. גם מתקני הביומסה לייצור חשמל מפסולת ממתינים ליום בו משרדי הממשלה יואילו לשבת יחד ולפתור את הבעיות הרבות במקום לתקוע מקלות בגלגלי המהפכה הירוקה.
לאן נעלם חזון הגגות הירוקים של השר לנדאו?
בכנס אילת אילות לאנרגיה מתחדשת שהתקיים בשנה שעברה הציג שר התשתיות, ד"ר עוזי לנדאו את "חזון הגגות הירוקים" לפיו יוקמו מערכות סולאריות ביתיות ללא הגבלה וכך גם מערכות עסקיות בפריפריה. לאחרונה הציג השר לנדאו הצעת מחליטים להקפאת התחום הסולארי עד להודעה חדשה. ההצעה מקבעת את "תמהיל הטכנולוגיות" לסל האנרגיה המתחדשת לשנת 2020 לפיה לאנרגיה סולארית הזמינה ביותר בסל האנרגיות המתחדשות תוקצה רק % 15 מאמצעי הייצור (בהספק של 550MW). עד כה אושרו הסדרות למערכות סולאריות פוטו וולטאיות בהיקף של 515 MW בלבד והתוצאה העגומה של הצעת משרד התשתיות תהיה הגבלת ועצירת המכסות למשך 9 השנים הבאות.
במקביל, משרד האוצר החליט לאחרונה לפגוע בענף האנרגיות המתחדשות ובאנרגיה הסולארית הפוטו וולטאית בפרט ולעצור כל התקדמות בתקופה הקרובה ליישום החלטות הממשלה לקידום אנרגיות מתחדשות. כך החל האוצר בהקפאת ההסדרה למתקנים סולאריים גדולים שאושרה במליאת רשות החשמל בה שותפים דרך קבע 2 נציגי האוצר. תחילה דובר על קיצוץ של 100MW מתוך 600MW שאושרו ולבסוף התקבלה החלטה בהולה ברשות להקפיא את ההסדרה כולה עד לאישורה ע"י הממשלה. האוצר הסתמך על נוסח החלטה 4450 אשר אכן קובעת כי לאחר הסדרות בהיקף 500MW תעשה בחינה מחודשת אשר תובא לאישור הממשלה.
מגרדים את תחתית הטבלה העולמית
עתיד התחום האנרגיה המתחדשת הנה מרכיב יסוד בסל האנרגיה של כל מדינה מפותחת ולצערנו ישראל משובצת בתחתית הטבלה העולמית שפרסם האו"ם בכל הנושא ליישום והקמת מתקני אנרגיה מתחדשת. ישראל מחוייבת להפחתת פליטות והאנרגיה המתחדשת היא אחד הכלים החשובים ביותר להשגת הפחתה. ישראל תשלם מחירים כלכליים, בריאותיים וסביבתיים כבדים על התנגדותה לאנרגיה המתחדשת. תפקידנו לקדם את התחום ובמסגרת זו אנו קוראים לכנסת לחוקק חוק אנרגיות מתחדשות כדי להסדיר את עתידו של התחום ולהבטיח ליזמים בענף אופק אנרגטי.
הצטרפו היום למאבק על אנרגיית העתיד!
כנס אילת אילות המתקיים השבוע יארח את יריית הפתיחה לקמפיין ציבורי רחב ואתם מוזמנים להצטרף ולתת כתף כל אחד כפי יכולתו.