הענף הסולארי מייצר שינויים משמעותיים בפעילות חברות אשר ההון הראשוני שלהם ועיסוקם המרכזי הוא בתחומים מקבילים כהנדסה, חשמל, או תשתיות. גם חברות נדל"ן גדולות נכנסו לתמונה והחלו ליצור השקעות ומחלקות יזמות בתחום הקמת מערכות סולאריות כחלק מחברת האם.
ראיון בלעדי- מסלולארי לסולארי
צילום: ארנון מעוז
הענף הסולארי מייצר שינויים משמעותיים בפעילות חברות אשר ההון הראשוני שלהם ועיסוקם המרכזי הוא בתחומים מקבילים כהנדסה, חשמל, או תשתיות. גם חברות נדל"ן גדולות נכנסו לתמונה והחלו ליצור השקעות ומחלקות יזמות בתחום הקמת מערכות סולאריות כחלק מחברת האם.
קבוצת ברן, קבוצת ההנדסה הגדולה בישראל, עוסקת במגוון רחב של פרויקטים הנדסיים ב-38 מדינות ברחבי העולם מבסיסה בישראל. ברן רביב שהינה חברת בת בבעלות 100% של הקבוצה עוסקת מזה שני עשורים בתכנון והקמה של תשתיות תקשורת עבור הרשתות המרכזיות במדינה, בשנות התשעים המאוחרות החלה ברן רביב להקים את תשתיות הרשת של חברת פרטנר משלב התכנון ועד רמת הביצוע במודל EPC, ( "אחריות כוללת" ). בשנים האחרונות, באופן טבעי, ירדו היקף הפרויקטים החדשים בתחום הטלקום בישראל והחברה החלה לחפש תחומים ומנועי צמיחה חדשים להרחבת פעילותה מחדש ותחום האנרגיות המתחדשות החל לחדור למסדרונות ברן רביב.
עם פתיחת המכסות, העדיפה החברה לא להיכנס לשוק כשחקן יזמי, אלא להתפתח בתחום התמחותה כשחקן EPC היודע לרשות, לתכנן, לבצע ולחבר לרשת מערכות הנדסיות מורכבות בפריסה ארצית. בשנה האחרונה החברה ביצעה פרויקטים מסחריים ללקוחותיה, וכיום נערכת להקמה של מערכות סולאריות בינוניות וגדולות בהתאמה. במקביל חברת ברן רביב מחזיקה את חוזה החלפת טורבינות הרוח הוותיקות בחוות הרוח הקיימת ברמת הגולן בהיקף 17.5 מגהוואט. החברה פונה אל היזמים הגדולים המבקשים את ה"גב" והאחריות ההנדסיים לכל אורך חיי המערכות הסולאריות .
עופר פרנקו, מנכ"ל ברן רביב, החל את דרכו בחברה כמהנדס אזרחי בתחום תשתיות הטלקום. לפני תחילת עבודתו בחברה עבד כעשר שנים עבד במשרד הביטחון ובמסגרת התפקיד קיבל הזדמנות ללמוד ההנדסה בארה"ב. לאחר חזרתו ארצה החל לעבוד בברן רביב כמהנדס ובמשך 13 שנים מילא תפקידי הנדסה וניהול רבים ומגוונים בחברה ובקבוצה, עד שלפני כתשעה חודשים מונה לתפקיד המנכ"ל.
פרנקו מסכם את שנת 2010 כשנת מפנה מוצלחת מאוד עבור החברה. עם זאת, לטענתו, בראיית שוק האנרגיות המתחדשות הישראלי כמכלול, יש לנו עוד הרבה לאן לשאוף ולהתקדם על מנת לנצל את מלוא היכולות של החברה אל מול שווקי היעד …
איך אתה רואה את השוק הישראלי? לאן הוא הולך?
"לדעתי, בתחום האנרגיה המתחדשת, השוק נמצא עדין בחיתוליו. אני מאמין ששוק האנרגיה המתחדשת יהיה בעשור הקרוב אחד מאירועי הצמיחה המובילים מבחינת פרויקטים ההנדסיים. יש בארץ הרבה מאוד שחקנים בתחום התכנון והרגולציה שמשפיעים ומושפעים . ובמקביל חברות הנדסה רבות שבונות ומצטרפות לתחום עקב הביקוש הרב הקיים לידיים עובדות . בדומה לשנים הראשונות של עולם הטלקום שם בתחילת הדרך היה למעשה דשדוש של שתי החברות הראשונות. ואז, עם כניסת פרטנר לשוק, התרחשה בבת אחת קפיצת מדרגה משמעותית וכולם נשאבו לתוך עשייה מאוד אינטנסיבית."
מבחינת מכסות, מה אתה חושב על הרגולטור ? איך אתה כמנכ"ל היית רוצה לפעול בשוק הזה?
"הרגולטור היום גורם לי כמנכ"ל לחששות מבחינת ניהול הסיכונים של החברה. חוסר הוודאות הקיים והעיכובים מוביל לבעיית המשכיות. תקציבי העשייה בשנת 2008 לא עמדו בציפיות שלי בתחום האנרגיה המתחדשת בגלל הרגולציה. גם תקציבי 2009 נפגעו, בעיקר בגלל הפסקת המכסות הפתאומית על ידי חברת החשמל."
כיצד הרגולציה משפיעה על בניית התקציב של החברה, בעיקר מבחינת גיוס כוח האדם?
"גיוס העובדים מבחינתי הוא מאוד בעייתי. בראייתי , אני צריך מחר בבוקר לגייס משאבים בכל שרשרת ההנדסית. בתחום ההנדסי והסטטוטורי. אני צריך לתגבר כמעט את כל הגזרות וזה מעלה בי חשש כבד. כמו כל חברה גם ברן רביב וחוסר הוודאות גורם לכולנו לחששות מוגברים."
יש הצעת חוק המונחת על שולחן הכנסת שמטרתה להוביל את הרגולציה לדרך חדשה. מה אתה מצפה מהצעות מסוג זה?
"כמו כל חברה אנחנו מסתכלים על התחום החדש ושואלים את עצמנו עד כמה אנחנו יכולים לבנות את עצמנו בו לאורך שנים. כיום יש אמנם בסיס עסקי לאנרגיה המתחדשת, אבל אין בסיס חוקי. חוק האנרגיה המתחדשת מבחינתנו הוא מאוד חשוב, הוא ייתן לנו כחברה את הביטחון להמשיך ולפתח, לבצע את ההשקעות שאנחנו מאמינים בהן, בכדי שנהיה מוכנים לדרישות שהשוק יציב בפנינו בטווח של שנה שנתיים, לדעתי דרישות משמעותיות בהרבה מאלה שעומדות בפנינו כיום."
האם הכניסה שלכם לתחום נבעה רק מזיהוי של הזדמנות עסקית טובה או שהיה לכך גם היבט עמוק יותר?
"השקענו הרבה מאוד מחשבה ותכנון אסטרטגי החל משנת 2004-2005. למעשה מרבית הפעילות של ברן רביב בעשור האחרון, הייתה ממוקדת בשוק הטלקום, גם שם עבדנו על מוצרים המוגדרים כ-EPC. בשנת 2005, במסגרת תהליך אבולוציה טבעית, הגיע השוק לרוויה. היקפי הפעילות ירדו. ידענו לנצל היטב את הפריחה של שנות ה-2000 המוקדמות. ואז, עם תחילת ירידת היקפי הפעילות, התחלנו לחשוב לאן נמשיך מכאן. החלטנו על מספר מהלכים שיבוצעו בו זמנית: יציאה לעולם בתחומי הטלקום במקביל לתחילת הפנייה ובנייה של יכולות בארץ בתחומי האנרגיה המתחדשת והגז הטבעי.
היום, שלוש שנים אחרי, אנחנו נמצאים במרכז העשייה בתחום הגז הטבעי. אנו עובדים עם כל הגורמים בענף, החל מספקיות הגז, החברות המוליכות, חברות ההולכה והחלוקה ועד הסבות של צרכנים גדולים המייצרים כיום אנרגיהממקורות אחרים לגז טבעי. אנחנו רואים באנרגיות מתחדשות מנוע צמיחה משמעותי מאוד ולכן כיוונו לשם את המשאבים שלנו. מהר מאוד נהיינו מעורבים בפרויקט המוביל בארץ בתחום הרוח.
אפשר להגיד שהעברתם את מרכז הפעילות מסלולארי לסולארי?
"בוודאי. הלכה למעשה, מרכז העשייה של ברן רביב בתחומי בשנת 2010 הוא בתחום ה-PV. יש לנו עשייה גם בתחום ה-CPV (מערכות סולאריות מרכזות). למעשה, פרויקטים שביצענו בהיקפים של כשלושה מגה-וואט השנה גרמו לנו להתרכז בעיקר בענף הסולארי. אנחנו מצפים לקבל את הרישיון המותנה הראשון שלנו בקרוב וכבר התבשרנו על כך שמדובר במערכת הבינונית הראשונה שנתקין כחברת EPC."
בהתחשב במצבת כוח האדם וכלל פעילות החברה, באיזה מישור אתם רוצים להתמקד ואיזה סוג חברה אתם שואפים להיות?
"אנחנו מאמינים שהמקום שלנו הוא מתן שירותי EPC. אני קורא לזה אחריות כוללת בכל שרשרת הערך. עשינו את זה בעולם הטלקום וגם כאן באנרגיה מתחדשת אנחנו סבורים שמדובר במוצר זהה, אנחנו עובדים עם יזמים בשיטת החוזה המותנה. כלומר, בודקים האם הנכסים הנוכחיים או העתידיים של היזם יצליחו להתממש כמתקנים לייצור חשמל ורק אז החוזה נכנס לתוקף.
היעד שלנו הוא להגיע לשלב שבו המתקן מייצר חשמל ומחובר לרשת וכך למעשה מניב הכנסות ללקוחותינו. אנחנו מעסיקים מהנדסים בכירים, מהנדסי קונסטרוקציה, מהנדסי חשמל, מהנדסי אלקטרוניקה שמבצעים את התכן הראשוני ואת התכן המפורט למערכות האלה. כל העסקאות המשמעותיות שנחתום יבוצעו על ידי עובדים שכירים של ברן רביב. לראייתי קודם כל יש לשאוף לפתח את המשאבים שיש לנו בתוך החברה, במיוחד כשמדובר בעובדי כפיים. החברה מעסיקה כיום כארבעים מתקינים בתחומי החשמל והקונסטרוקציה ואני דוגל בהישענות עליהם בראש ובראשונה."
איפה תהיה חברת ברן רביב בשנת 2020?
"ברן רביב תמצא את עצמה צומחת יחד עם ענף האנרגיה המתחדשת ומשולבת כשחקן EPC מוביל. אנו שואפים להפוך לשחקן מרכזי עבור יזמים שמחפשים חברת הנדסה חזקה, מנוסה, שתלווה אותם בביטחון מלא לכל אורך חיי המודל הפיננסי וההנדסי של המערכות לטווח של עשרים שנים לפחות. אנחנו כחברת הנדסה מובילה מצפים מעצמנו לתת את אותו ביטחון החשוב כל כך ללקוחות שלנו.
ברן כקבוצה תמיד נמצאת שם עבור הלקוחות שלה. החברה הייתה על המפה לפני עשרים וחמש שנה, ואנו מצפים להיות כאן גם בעוד עשרים וחמש שנים מהיום. בעולם האנרגיה המתחדשת, מדובר בפרמטר מאוד חשוב בשיקולים של היזם, שמחפש עזר הנדסי שיתמוך בו לאורך כל חיי הפרויקט. בשורה התחתונה, אני מצפה שלברן יהיו בשנת 2020 מעל למאה מגהוואט של התקנות בתחומי האנרגיות המחדשות השונים."
אתה אופטימי…
"כן, אני חייב להיות אופטימי. אני חושב שהגישה הזאת היא שמובילה אותנו להגשמת המטרות בסופו של יום. אני מאמין שחבלי לידה שאנו חווים עכשיו במדינה, הם לדעתי חלק מתהליך הלמידה שלנו. אנו לומדים עכשיו את השוק, את הרגולציה. זה תהליך שעובר כל העולם וההתפתחות שלנו לא שונה מזו של השוק הגלובאלי."
המאמר פורסם במגזין "תשתיות סביבה ואנרגיה"- גיליון 04 ינואר- פברואר