משרד התשתיות הודיע לאחרונה כי בכוונתו לבחון חלופות לכריית החולות בחלקה הלא מנוצלת של חולות סמר שבערבה. ההחלטה התקבלה לאחר פגישה שנערכה בין נציגים ממשרד התשתיות לנציגי המשרד להגנת הסביבה בעקבות המאבק הציבורי שמנהלים הארגונים הירוקים יחד עם תושבי האזור.
משרד התשתיות בודק חלופות לכרייה בחולות סמר
מיצג מחאה בחולות סמר- צילום: דנה כהן ואורי שיינס-מגמה ירוקה
משרד התשתיות הודיע לאחרונה כי בכוונתו לבחון חלופות לכריית החולות בחלקה הלא מנוצלת של חולות סמר שבערבה. ההחלטה התקבלה לאחר פגישה שנערכה בין נציגים ממשרד התשתיות לנציגי המשרד להגנת הסביבה בעקבות המאבק הציבורי שמנהלים הארגונים הירוקים יחד עם תושבי האזור.
על פי ההחלטה שהתקבלה תבחן אפשרות כרייה בשכבות העמוקות יותר של החלקות בשמורת הטבע שכבר נוצלו למטרה זו בעבר. לטענת התנועעה הירוקה, שהשיקה בשבוע שעבר קמפיין ציבורי רחב היקף להצלת חולות סמר, כרייה לעומק בחלקות א' ו-ב' המנוצלות, תניב 2,000,000 טון חול ותביא לחיסכון של 120 מיליון שקלים לאורך זמן, זאת בעוד שכרייה בחלקות החדשות שתספק 500,000 טון חול בלבד ותחסוך רק כ-30 מיליון שקלים לענף הבנייה בישראל. עם זאת, קיימת אפשרות שיהיה צורך בכרייה בחלק מהחלקה הלא מנוצלת.
חלופה נוספת שנבדקת, המקודמת על ידי נציגי המשרד להגנת הסביבה היא שימוש בתוצרי כרייה מחולות תמנע הסמוכים לשמורה המדוברת אשר נותרו באזור. מבדיקה של החומרים שנעשתה על ידי המועצה האזורית אילת-אילות העלתה כי הם מתאימים לבנייה בעיר אילת, השימוש המיועד של חולות סמר. כמו כן, המשרד שוקל הגשת הצעת מחליטים לממשלה שתקבע כי יש לשמר את החולות והיא עשויה להביא לביטול החלטת מנהל מקרקעי ישראל לאפשר כרייה באזור.
קמפיין המאבק על חולות סמר של הארגונים הירוקים, בראשם התנועה הירוקה, מגמה ירוקה ואדם טבע ודין הושק בעקבות הודעה של הקבלן שזכה במכרז על חידוש הכרייה בשמורה, חברת בן ארי כי הוא מוכן לוותר על זכויותיו תמורת החזר של סכום הכסף ששילם למנהל מקרקעי ישראל במסגרת ההסכם לזכייה במכרז וסירובו של המנהל להחזיר סכום זה. הארגונים, שפנו לשר התשתיות, עוזי לנדאו ולשר הפנים, אלי ישי לא קיבלו מענה מספק והחליטו לצאת למאבק.
במסגרת הקמפיין הציבורי, מבקשת התנועה הירוקה תרומה של עשרה שקלים מכל אדם על מנת לגייס את הכסף הדרוש להחזרת הערבות לקבלן שעומדת על מיליון שקלים. בנוסף תנועת מגמה ירוקה קיימה בשבוע שעבר מיצג מחאה בחולות סמר, בו הוצב בצד אחד בעל הון האוחז בשק של כסף ומצד שני שק של חול, תחת הסיסמא: "מה שווה יותר; חולות סמר או כסף".