בעקבות הודעתה של חברת החשמל על מיצוי מכסת הייצור למערכות סולאריות עסקיות, החברות כבר נערכות להתמודד עם השלב הבא. אלא שלעומת ההודעה מדצמבר 2009, שהפתיעה את השוק כולו וגרמה להלם ולכאוס מוחלטים, הפעם דווקא התכוננו היזמים לתקופת היובש מראש.
הספירה לאחור: השוק נערך ליום שאחרי המכסות
בעקבות הודעתה של חברת החשמל על מיצוי מכסת הייצור למערכות סולאריות עסקיות, החברות כבר נערכות להתמודד עם השלב הבא. אלא שלעומת ההודעה מדצמבר 2009, שהפתיעה את השוק כולו וגרמה להלם ולכאוס מוחלטים, הפעם דווקא התכוננו היזמים לתקופת היובש מראש.
במסגרת ההתמודדות עם המצב החדש, יזמים סולאריים רבים מפנים את משאביהם לתחומי עבודה אחרים בענף, ביניהם: הקמת מערכות ביתיות, אשר מכסת היצור שלהם אמנם עומדת כיום על 4,253.21 קילו וואט, ומערכות בינוניות אשר לפי נתוני חברת החשמל אמנם המכסה כולה עדין פנויה, אך עם זאת, כבר אושרו פרויקטים בהיקף של כמחצית ממנה.
כמו כן, בעוד על שולחנה של רשות החשמל מונח צבר בקשות לרישיון של מערכות בינוניות בהיקף של כמעט אלף מגה, כאשר המכסה הנוכחית היא ל-500 מגה וואט בלבד והיות והתחום של השדות הסולאריים הגדולים נשלט ברובו על ידי תאגידי ענק בעלי יכולות כלכליות גדולות מהשאר, מתברר כי המתווה הריאלי היחיד כרגע להמשך פעילות בשוק הסולארי הישראלי הוא ענף המערכות הביתיות.
אולם, חשוב גם לזכור כי תעריפי החשמל המיוצר מאנרגיה סולארית צפויים לרדת בעקבות תהליכים של התייעלותם של המתקנים והטכנולוגיות החדשות בענף ולכן, כל מכסה עתידית שתאושר על ידי רשות החשמל צפויה להתבסס על מחירים נמוכים יותר, עובדה שבהחלט מורידה את הכדאיות של הפרויקטים בתחום.
עם האצבע על הדופק
הרגיעה היחסית בשוק, נובעת לדברי היזמים מכך שלחברות יש צבר הזמנות גדול יחסית, בו הם מתמקדות כעת, כאשר מדובר בעיקר בחברות הגדולות יותר בשוק. לדברי מוטי אבני, מנכ"ל חברת גרינטופס אמר: "יש לנו מספיק עבודה לחצי השנה הקרובה ועד אז, אני מאמין שתפתח כבר מכסה חדשה".
בניגוד לגישה אופטימית זו, ישנן גם חברות שמעדיפות לשמור על זהירות. אדי רוזנקרץ, סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת סאן אלקטרה מסביר כי "במצב זה של חוסר וודאות בשוק, אף חברה לא נשארת חסינה. היום אנחנו עובדים על ההתקנות ומחכים להתפתחויות נוספות". בנוסף, בניגוד לחששות שהובעו על ידי גורמים שונים מהשוק בעבר, מרבית החברות הסולאריות לא שוקלות פיטורי עובדים בשלב זה אך מצד שני גם לא מתכננות התרחבויות כלשהן בקרוב. החברות הנצאות כעת בסיכון הגדול ביותר לצבירת הפסדים ולצמצומים הן החברות הקטנות בשוק, להן צבר הזמנות קטן יחסית.
מעבר לכך, ישנם חברות שמתכננות לפעול גם במישור הסטטוטורי. לדברי אלי ליפשיץ, מנכ"ל חברת טיב סולאר, מספר יזמים בשוק חברו לאחרונה יחד והגישו עצומה חתומה לשר התשתיות, עוזי לנדאו בדרישה לפעול למען קידום השוק והסדרת הרגולציה על מנת להסיר את חוסר הוודאות התמידי בו.