"הבית החכם" התחיל להתפתח לקראת אמצע המאה ה-20. שיווק נרחב של מוצרי חשמל למגזר הפרטי, הוביל חובבי גאדג'טים לפתח מערכות שליטה במוצרי החשמל בביתם.
חכם על עשירים
מאת: אבי רפא
"הבית החכם" התחיל להתפתח לקראת אמצע המאה ה-20. שיווק נרחב של מוצרי חשמל למגזר הפרטי, הוביל חובבי גאדג'טים לפתח מערכות שליטה במוצרי החשמל בביתם.
הופעת הטלוויזיה, הדי.וי.די ומערכות בידור מבוססות מחשב, אפשרו לאנשים להפוך את פינת הטלוויזיה בביתם לסביבה המוקדשת בלעדית לצפייה איכותית בתוכן ממקורות שונים. יכולות הבית החכם אינן נגמרות בהעברת תכנים בידוריים. יכולות שליטה על מוצרי חשמל ובניית מערך בקרים בתוך הבית מספקים יכולת התרעה ואזעקה, שרות תמיכה במקרים של הגנה על הבית וכן, במקרים בהם יש צורך לעקוב ולספק תמיכה לאוכלוסיה מבוגרת או בעלת מוגבלויות. יכולות אלה מאפשרות חסכון בהקמת מערך התמיכה הדרוש, ומפשטות את העבודה לצוות התמיכה, המקבל הודעות בזמן אמת.
טכנולוגיה עילית בתפירה אישית
בניית או הוספת מערכת חכמה לבית דורשת השקעה כספית גבוהה. מחקרים שנעשו בתחום העלו כי האופציה של בית חכם משתלמת יותר מפתרונות אחרים הקיימים בשוק למקומות כדוגמת בתי אבות והוסטלים, ומאפשרים מענה יעיל יותר ועצמאות לדייר בביתו. אך עדיין, הבית החכם נתפס כגימיק לעשירים וטכנולוגיסטים. דומה שבכניסתנו אל המאה ה-21 אנו עוברים להשתמש ביותר ויותר מכשירים חשמליים בתוך הבית. אמצעי הצללה מסורתיים כגון תריסים ווילונות עוברים תהליך אוטומציה. דלתות חשמליות מוכרות לכולם מעולם הקניונים ובתי העסקים, ובקרים אף על פי שלרוב הם נסתרים, משולבים במערכות לוויסות אקלים.
אין ספק שמערכות אלו השתלבו יפה, אך נשאלת השאלה האם יש צורך בהם בבית הפרטי. התשובה לשאלה לא קלה. מחקרים רבים הראו שסביבת הבית הפרטי אינה דומה לסביבות אחרות דוגמת מקום העבודה או מקומות בילוי. מגוון רחב של אנשים וילדים, בעלי ידע שונה בטכנולוגיה וצרכים שונים, אינם מאפשרים יצירת בית חכם מסוג אחד, ויש לתפור "חליפה" מיוחדת לכל בית בנפרד.
יותר חכם, יותר פשוט
אין ספק שלאור הדרישות החדשות במהלך המאה ה-21 לצמצום ברמת הזיהום, הצורך לספק חשמל ברמות הולכות וגדלות, כניסתם של מוצרי צריכה חשמליים נוספים ועליית תוחלת החיים יובילו את השוק לניהול משאבים שונה. במהלך הזמן יווצר צורך בניהול משאבים ביתיים, שיקל על האדם בחייו ובביתו, כשם שמחשב מנהל את משאביו באמצעות מערכת ההפעלה. הקשיים שמופעלים על חדירת מערכות ניהול חשמל, כתוצאה מרצון לשמירה על פרטיות ופחדים מכשל מערכות טכנולוגי, ייעלמו עם הופעת מערכות משוכללות ובטוחות יותר.
ניתן לומר שלמרות כי יישומי בית חכם אינם נראים טריוויאלים לכולם בשלב זה, ומיועדים בעיקר לאוכלוסיה בעלת מוגבלויות או אליטה טכנולוגית מבוססת, יעברו תהליך של שינוי והתאמה. כשם שנורת הלהט הצליחה ליצור את המהפכה שהובילה לעידן בו החשמל מגיע לכל בית, גם מערכות הבית החכם מחכות לאותו יישום שיהפוך אותן ממותרות להרגל קיומי.