בעקבות ההחלטה על דחיית הדיון בממשלה הנוגעת להקצאת המכסות הסולאריות, יזמי ומתקיני המערכות הסולאריות על גבי גגות ממשיכים בקמפיין המחאה שלהם כנגד משרד האוצר. מחאת יזמי הגגות מתמקדת בהתנגדות האוצר להקצאה מינימלית של 100 מגה-וואט עבור המערכות עד 50 קילו-וואט.
דעה: רצף פעילות בגגות הסולארים יוביל לגריד פאריטי ועצמאות אנרגטית
מאת: תמיר קפלינסקי
בעקבות ההחלטה על דחיית הדיון בממשלה הנוגעת להקצאת המכסות הסולאריות, יזמי ומתקיני המערכות הסולאריות על גבי גגות ממשיכים בקמפיין המחאה שלהם כנגד משרד האוצר. מחאת יזמי הגגות מתמקדת בהתנגדות האוצר להקצאה מינימלית של 100 מגה-וואט עבור המערכות עד 50 קילו-וואט. החברות הפעילות בתחום הגגות גם שוקלות פניה לבג"ץ במחאה על הצדק החלוקתי בהקצאה המוצעת על-ידי פרופסור קנדל, וכן קמפיין תקשורתי על הקשר בין הון ושלטון, בכל הקשור לאופי החלוקה המוצעת.
מטה הגגות הסולאריים מציע פשרה על-פיה תתווסף מכסה של 20 מגה-וואט ממכרזי המנהל או על-ידי העברתם של 40 מגה-וואט מההקצאה עבור המתקנים התרמו-סולארים והפוטו-וולטאים על הקרקע, ויצירת מכסה בהיקף של 100-120 מגה וואט לגגות הסולאריים. משרד האוצר לא ביצע תחשיבים אמיתיים לגבי התועלות לפריפריה, הפחתת זיהום האוויר, התשלומים שיועברו למס הכנסה ורציפות תחום הגגות, ולכן יש להשאיר את תחום הגגות פעיל עד אשר תתבצע עבודה מקיפה בתחום.
המטה הכין הצעה לתעריף פוחת פר פעימה ומתווה תעריפי יורד, לפיו התעריף המוצע לגגות הוא 1.17 אגורות עם הפחתה של 2 אגורות לכל 20 מגה וואט, כלומר: 0.15 אג' ל-20 מגה וואט הנוספים ולאחריהם 1.13 אג', 1.11 אג', 1.09 אג' ובכך ליישר את התעריף של של המערכות הסולאריות על הגגות והקרקעיות.
במצב הסטטוטורי לפי אין תכנית שאושרה לחלוטין במועצה הארצית ואין תכנית תב"ע ולא נראה היתר בניה באופק לשדות קרקעיים גדולים וטרמו-סולאריים, וכשעדיין אין תכנית מתאר לרוח והמינהל עדיין לא אמר את דברו לגבי שווי הקרקע החקלאית, בוחר האוצר לדחוף להסדרות אשר אי אפשר לממש ומכשיל גם את שחקני הקרקע וגם את שחקני הגגות ומתכחש להחלטת הממשלה לחבר לרשת עד 2014 5% מהאנרגיה בישראל.
הקמה על גגות אינה יקרה מהקמה על הקרקע ואין לה את הפסדי ההולכה שיש לשדות על קרקע, שבגינם שינו האיטלקים במאי האחרון את הרגולציה ותיעדפו את הגגות על פני הקרקעות. התיעדוף שניתן לקרקעות שנתיים להשיג היתרים + שנתיים לחבר לרשת, דוחק את הקרקעות ל-2015 והלאה בעוד הגגות סובלים מרגולציה שמחייבת לחבר לרשת תוך 6 חודשים אך מצד שני קיבלו ובצדק, תיעדוף בתמ"א 10 על ידי המועצה הארצית לבניה במסלול סטטוטורי ירוק ופתוח.
אין אנרגיה חליפית שאפשר לחבר לרשת אם רוצים לעמוד ביעדי הממשלה של 5% ב-2014.
אין דוגמה טובה למדיניות נכונה מזוהי של ממשלת גרמניה, הרואה חשיבות עליונה בשמירת רצף בניית המערכות הסולאריות על-גבי גגות, עד להגעה לשלב הגריד-פאריטי. הממשלה הגרמנית מיצבה את תחום המערכות הפוטו-וולטאיות על גגות כתחום השקעה סולידי, וכאפיק השקעה בטוח עם ירידת תעריפים מדורגת ובכך הרגילה את הציבור הגרמני להשקיע בסולארי בצורה הדרגתית, במקום לשים את הכסף בבנקים בתשואות נמוכות יותר על ידי יצירת רצף ובטחון. הגרמנים התקינו עד היום למעלה מ-15 אלף מגה וואט (יותר מכל הספק ייצור החשמל של מדינת ישראל) ולמעלה מ-5000 מגה וואט בשנה האחרונה.
מניעת הרצף וההמשכיות על הגגות יגרום לציבור לאבד את האמון בתחום, שהחזרתו כעבור שנתיים יהיה כרוך ברף תשואות גבוה יותר משמעותית, היות וההשקעה תהיה ממוצבת כלא יציבה, חברות ייסגרו ותיווצרנה בעיות תחזוקה קשות, והמימון הבנקאי לפרויקטים בתחום יהפוך קשה להשגה.
הנזקים שיגרמו מהפסקת תחום הגגות הסולאריים הם מעבר לפגיעה וסגירה של חברות קיימות הפעילות בתחום, המחזיקות כ-2500 עובדים קבועים בנוסף ל-700 עובדים אצל יצרני הציוד. הפגיעה תבוא לידי ביטוי גם אצל החברות לייצור אלומיניום, לקריסה של חברות מול המערכת הבנקאית, לסגירתם של אלפי פרויקטים, הנמצאים בשלבים של היתרים והכנת תשתיות חשמל, ולפגיעה קשה בחקלאים בפריפריה, ששילמו מקדמות לחברות והשקיעו בתשתיות, שיפוצי גגות וחיזוקי המבנים, הכל בנוסף לאיבוד האמון ביכולת הממשלה לייצר רצף בתחום הפוטו-וולטאי ולהפוך את התחום למקצוע עם השקעה סולידית מאחוריו והתחום יאבד את המיתוג שלו כהשקעה סולידית ובטוחה.
יש צורך להוביל בהדרגתיות את הבנקים ל-100% מימון ואת הציבור ל-8% תשואה בצורה מדורגת (במשך 3 שנים עד לגריד פארטי).
יתרונות הגגות הסולאריים הם רבים: פיזור רשת החשמל הקיימת; מסלול היתרי בניה נוחים (היתרים מקוצרים), תמיכה מוחלטת של הארגונים הירוקים ושל הלובי הירוק בכנסת; פיזור ההכנסה מייצור חשמל בין יצרנים רבים, ושיתוף הציבור בהפיכת מדינת ישראל למדינה עם עצמאות אנרגטית כחלק ממהפכת הקלינטק העולמית; שמירה על שטחים פתוחים; בניה על גבי גגות מבנים וע"י כך שימוש כפול של קרקע; הגגות פטורים מדמי היוון ממינהל מקרקעי ישראל; יצירת מקומות עבודה בעיקר בפריפריה (85% התקנות בפריפריה כי במרכז יש זכויות בניה); התאמה לטכנולוגיות הישראליות (ממירים ואלומיניום; solar edge, tigo, פרופאל ואלובין); ישימות וודאית ומוכחות; התקנות על מבני בתי ספר ומתנ"סים המהוות אקט חינוכי, לימודי וערכי גבוה לילדי ישראל ומעודדות לימוד ומחקר נושא הקלינטק.
הפגיעה בגגות הסולאריים מהווה מכשול אמיתי לעצמאות אנרגטית למדינת ישראל וליצירת אלפי מקומות עבודה בתחום. הגרמנים מעסיקים 160 אלף עובדים באופן ישיר בתעשיה ועוד 400 אלף עובדים באופן עקיף.
חברות כמו SBY מחזיקות צבר הזמנות בהיקף של 60 מגה לגגות במערכות הבינוניות, והחברה כבר בנתה שני פרויקטים באיטליה בהיקף של 3.52 מגה.
אנחנו מעדיפים לאכול חומוס ופלאפל ולא ספגטי ופיצה…
הכותב הוא מנכ"ל SBY
תקשיבו לאיש הזה.
אם נלך בדרכו נמנע מלהפוך להיות מדינת עולם שלישי.
מבחינת חוזק השמש בארצינו אין סיבה שלא לעקוף את גרמניה ולהפוך למעצמה שמייצא חשמל למדינות אחירות.נהיה אור לאומות במובן הפשוט!
תמיר קפלנסקי- תבורך על היוזמה שלך בכתיבת הכתבה הנ"ל. אני מסכים עם דעתך שחייבים לשמור על רצף הבניה של הגגות הסולאריים.יזמים כמוך הם הבסיס האיתן לשוק הסולארי בישראל. אין לי שספק שאתה אישית בין המובילים והחלוצים בתחום-ואל כך תבורך.
לפי הבנתי אתם ציונים אמיתיים (ללא מרכאות)העובדה שאתם מספקים פרנסה לאלפי עובדים, וכן יוצרים מקורות פרנסה לחקלאים ובעלי גגות שבחרו להצטרף לההזדמנות העיסקית. אתם תורמים לפיתוח תעשייה חדשה כמו שרשמת בפירוט רב.
רוכשי המערכות הסולאריות קבלו רישיון מהמדינה לייצר חשמל ל 20 שנה,ויתפרנסו גם הם מייצור ומכירת החשמל למדינת ישראל.
העדיפות חייבת להינתן לפריפריה, ולחקלאים שבשנים האחרונות חלקם מתקשים להתפרנס, הקמת מערכות כאלה מחייבת אותם או יורשיהם להשאר במקומם לפחות עוד 20 שנה, ומחזקת את אחיזתם באדמות הלאום !!! זאת ציונות במיטבה.
עתיד העולם תלוי בפיתוח ויישום אנרגיות מתחדשות
פרץ מנור
הלוואי ונצליח! אנחנו בדקה ה- 98, ואין זמן פציעות. הלוואי ונביא 100 מגה לגגות – למען יצירת רצף ומניעת נזק אמיתי לעצמאות האנרגטית של מדינת ישראל!
קדימה תמיר! חסרים לנו יזמים כמוך בארץ!
הצדק עם תמיר, יש להמשיך את הרצף ולהפוך למעצמה סולארית ולא למדינת עולם שלישי נחשלת.
עצוב מאד
שיותר משישים שנה אחרי סוף מלחמת העולם השניה.
אנחנו נמצאים במצב שהגרמנים ימך שמם משתינים עלינו מלמעלה.
לא ייתכן שדווקא מדינה ערורה כמו גרמניה תנהיג את העולם בתחום הסולארי,
ומדינה כמונו, מדינה שמתגאה בפיתוח, יזמות וחדשנות תיהיה הרחק מאחוריה בפרט והרחק מהעולם בכלל.
הון ושילטון במקרה הזה זה לא עוד סיסמה . ברור שבעוד שנים מעטות ישבו כמה מהבכירים בתאים צמודים של בכירים שכבר יושבים. חבל לתת לזה לקרות. תנו לגגות מכסות .הרבה יותר מ 100 מגה אל תאפשרו קרקעות זה יהיה נזק לקופת המדינה לעומת גגות שיתאימו את עצמם לרשת המקומית . ללא עלויות נוספות ,היעוד כפול והפוטנציאל עצום . הלוואי שהיו מנצלים 30% מהגגות שמעוניים להקים . יש לפתוח מכסה נוספת גדולה למערכות בינוניות על גגות בלבד.
כי גם שם יש פוטינצאל שממש לא מומש , וברוב המקרים אותו גג הוא גם היצרן העיקרי באיזור דבר שיכול לעזור לחברת חשמל.
חברת חשמל רחוקה מלעמוד בביקוש וקונה במאות מליונים חלופות מזהמות סולר פחם וכו'. שיבוא חכם אחד שיגיד שזה יותר בריא זול או משתלם בכול צורה למדינה.
הבעיה שאין אחד כזה , מכול השכבות והקצבות מסכימים ורוצים לתמוך בסולארי רק
בעלי ההון שהם גם שולטי השילטון לא רואים את כדאיות המדינה רק את חשבון הבנק שלהם. וזה לא פעם ראשונה , כולנו התרגלנו לשתוק ולא לעשות כלום וכך הדברים בסופו של דבר מתנהלים בכוח המרשרשים לא ברצון המרוששים.
תודה עופר
למה כל דבר במדינה צריך להיות קשה.
תנו לשמש לעלות…
תמיר אנו מחזקים את ידך ומנסים בדרכנו שלנו מאחור לתת את כול מה שאפשר שתהיה הראשון אנו מאמינים בנחישות שלך להילחם באלה שלמעלה לפתוח את העניים ולהבין מה טוב למדינה שלנו
אנשי אוצר יקרים,
כבר למדתם את התחום הסולארי,
תודו,
אתם לא מסוגלים ליצור נוסחה שתהיה לטובת היוזמה המבורכת לייצר חשמל נקי…
בכל העולם מסוגלים, אתם לא …
עוד לא הבנתם שאפשר לבנות וליצור עולם יותר טוב לדורות הבאים ?
עוד לא הבנתם שאתם כאן בכדי ליצור ולתמוך ביצירה ולא בכדי למנוע ?
צרות האופקים שמכניסה ציבור גדול למצב המתנה והפסדים – זמנה תם !
כ"כ קשה לקחת אחריות על ראיה כוללת של יתרונות האנרגיה החלופית ?!
מה לעשות שאין כאן הנהגה רצינית שיודעת לכוון אתכם לכיוון הנכון הזה ?
זה אומר שאתם צריכים להיות שותפים לאוזלת היד הזו ?
תתבגרו !
בהצלחה
שמש ושקשוקה נשמע אותו דבר, בגלל זה כנראה האוצר ממשיך לשקשק אותנו, השוק הסולארי בנוי בעיקר על יוצאי יחידות קרביות וממשיכים להתעלל בהם, כנרה עדיף להיות ג'ובניק ולעבוד בשיכון ובינוי או אצל הגרמנים……
נערי האוצר לא יודעים לחשב 1 ועוד 1, הגז, הפחם המזוט עולים לנו בבריאות, באובדן שעות עבודה, בעלויות ביטחון יקרות.
מה יקרה ב-2014 כשלא נעמוד ביעד ומדינות אירופה יעצרו את היצוא מישראל? לא יאפשרו יבוא של מוצרים מאירופה או סחר עם ארה"ב???? פשוט ביזיון, כמה אז נחשב את הקוט"ש המיוצר ממוצרים מטנפים??? עדיין יותר זול???
ועוד משהו קטן איפה שאר החברות בשוק??? למה שומעים כל הזמן אותה חברה? איפה סולרפאוור? איפה ענבר?? איפה ירוק???? מובילי שוק? אולי שוק הכרמל…..
הגיע הזמן להרים ןלקפל שרוולים מה עוד צריך לעשות במדינה הזו בשביל להיתפרנס 2 דברים או לחבור למישפחות פשע או להיות נער אוצר ולסיגור פינות עם המעסיק הבא שלך כן רבותי זה לא סוד שנערי האוצר עושים סאטאז באוצר נעריי האוצר לאורך שנים דואגים למעסיק הבא שלהם תיבדקו אחורה העובודות מדברות בעד עצמן מתי לאחרונה ירדו לדרום הארץ וראו בדקו איך ההאנשים מיתפרנסים וכמובן גם את התיקווה הזו רוצים ליקבור תפסיקו לימרוח תלמדו לקחת החלטה תקדמו את הנושא תפסיקו רק ליקבור בארץ הזו בושה
החישוב של האוצר פשוט מוטעה.
ראשית, בימים האחרונים מדברים על ייקור חשמל ב-20% על רקע הפסקת הגז ממצרים – מה שמעלה את האטרקטיביות של הסולרי.
שנית, מלכתחילה האוצר רואה לנגד עיניו רק את הטווח המידי כי בעוד 5-10 שנים רוב המוחלט של בעלי התפקידים יתחלפו וההשלכות לא ייפלו עליהם אלה על ממשיכיהם. מכאן נובע הרצון שלהם לחסוך כאן ועכשיו ולא להכנס להשקעה אסטרטגית לטווח הארוך שממנה יהנו בעיקר הילדים שלנו. מה שהם שכחו שעל הטעויות שלהם היום ישלמו גם הילדים שלהם….
אנשי האוצר
אתם מוזמנים לבקר במשק של עזריאל במושב קטן בצפון הארץ
שנלחם כבר שנים על רצונון להיות יצרן של גבינות.
ולשמוע את עזריאל מספר שהוא עזריאל החקלאי הקטן מייצר היום גם את החשמל שהוא צורך. וזה הסיפור של רפת שמגדלים בה פרות שנותנות חלב מהחלב מייצרים גבינות וכל זה בעזרת החשמל שמייצרת המערכת שמותקנת על גג הרפת