עו"ד איתן פרנס התייחס היום בראיון בלעדי למערכת תשתיות, להחלטת הממשלה מהבוקר, על הפשרת המכסות הסולאריות בהיקף של 460 מגה-וואט למתקנים הקרקעיים, ו-110 מגה-וואט בלבד, בפריסה עד לשנת 2014, למתקנים הקטנים והבינוניים.
מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה מתחדשת על החלטת הממשלה: "המפסיד העיקרי יהיה הציבור"
עו"ד איתן פרנס התייחס היום בראיון בלעדי למערכת תשתיות, להחלטת הממשלה מהבוקר, על הפרישרת המכסות הסולאריות בהיקף של 460 מגה-וואט למתקנים הקרקעיים, ו-110 מגה-וואט בלבד, בפריסה עד לשנת 2014, למתקנים הקטנים והבינוניים.
במסגרת יום עיון מיוחד שערך משרד הפנים על תכנית המתאר הארצית למתקנים פוטו-וולטאים – תמ"א 10/ד'/10 סיפר לנו מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה מתחדשת על תחושותיו ומסקנותיו בעקבות החלטת הממשלה: "מה שהאוצר לימד אותנו היום זה שביכולתו לפגוע בענף שלם, גם אם מדובר בענף ירוק, וגם אם מדובר בענף שמקים את התשתיות הירוקות של מדינת ישראל. מי שישלם בסופו של דבר את המחיר זה שר האוצר – יובל שטייניץ, שהחליט היום לצמצם בצורה חסרת תקדים ענף שמעסיק למעלה מ-2,500 איש, שייאלץ להתאזר בסבלנות שנתיים עד שהמחירים יהיו נוחים יותר. אבל המפסיד העיקרי כאן יהיה הציבור, למרות שהמילה האחרונה עדיין לא נאמרה. אני מקווה, שלפחות בשנה הקרובה ממשלת ישראל תקבל החלטות נכונות יותר שיאפשרו לכל צרכן במדינה לייצר חשמל על גבי גגות המבנים, לצד תחנות ברשת ההולכה והחלוקה – בינוניות וגדולות שיהוו נכס למנהל המערכת".
לדעתך חוסל היום ענף הגגות הסולארי במדינת ישראל?
אני לא מסכים עם ההגדרה. צריך לזכור שגם 110 מגה-וואט (למתקנים הקטנים) זה הישג, כי התחלנו מאפס, וזה לא חיסול. אפשר לדבר על התמקצעות של הענף, מה שהיה עד היום תחום שבו לא היית צריך לדעת מה הצריכה באתר בו אתה מתקין מתקן ייצור, ישתנה. אני מתאר לעצמי שכמו בכל מקום אחר בעולם, למידת הצריכה באתרי ההתקנה תהיה משמעות מכרעת לגבי סוג האתרים שיהיו בעתיד מחוברים לרשת החשמל. זה מקצועי יותר, וחברת החשמל הובילה את הקו הזה כבר לפני חצי שנה. מטבע הדברים השוק יתקדם יותר לאט, ואני באמת מקווה שבשנה הקרובה דברים ישתנו: עלויות ההתקנה והציוד ישתנו לטובת החשמל הנקי, ונוכל להתקין עוד עשרות מגה-וואטים נוספים, או חלילה, המציאות הביטחונית בישראל תכתיב שינוי מוחלט במדיניות לגבי האנרגיות המתחדשות.
איך אתה רואה את החלטת הממשלה בהיבט של פיטורים נרחבים הצפויים בשוק ההתקנות הסולאריות על גגות?
החלטת הממשלה משנה את התמונה. מה שהיה עד היום לא יהיה עוד. אני חושב שאם השוק יוכיח התמקצעות, לצד ירידה בעלויות וניתוח נכון של הצרכים האסטרטגיים והביטחוניים של מדינת ישראל, אפשר יהיה להפוך את הקערה על פיה. אני צופה שתוך שנה ואף פחות מכך יהיה שינוי במדיניות של המדינה בכל הנושא הפוטו-וולטאי. צריך להזכיר שהאוצר לא הלך נגד הגגות אלא נגד הפוטו-וולטאי בכללותו. לא אושר ולו מגה-וואט אחד למתקנים בינוניים, והנושא של גגות נגד קרקעות הוא לא הנושא המרכזי כאן. האוצר ראה את שניהם יחדיו כמאיימים ומפחידים כי הם ישימים, וגורמים להתייקרות במחירי החשמל, ואותה הוא התכוון לחסל. בנקודת הזמן הזו, ובהתחשב בכל מה שקורה עם הקוטג' וההתייקרויות, צריך לזכור כמה קשה לדבר על התייקרות מחירי החשמל, לכן בנקודת הזמן הזו אם בוחנים את מכלול השיקולים מדובר בהצלחה, אבל ההצלחה הגדולה יותר תבוא כאשר האנרגיה המתחדשת תחליף לאט-לאט את האנרגיה הקונבנציונאלית בישראל. אלו הם תהליכים ארוכים, ומי שנמצא במשק האנרגיה והחשמל צריך לתכנן ל-10 שנים ויותר מכך, ומי שיתמיד יצליח גם לשנות את מפת האנרגיה המקומית.
מה אתה חושב על יוזמת משרד הפנים ויום העיון שנערך היום העוסק בתקנות תמ"א 10/ד'/10 ?
משרד הפנים עשה עבודה נהדרת, והענקנו כאן גם זכות יסוד לאלי ישי ולשמעון יפרח – יועצו הכלכלי של שר הפנים, וזה המשך לזכות היסוד שכבר הענקנו גם למינהל התכנון. בתוך פחות משנה קבעו כאן את כללי היסוד שילוו אותנו שנים רבות, ואפשרו לנו הסדרה רגולטורית, לכל נושא היתרי הבנייה והתכנון בכלל, וזה נכס לתחום הזה. הלוואי שמשרדי ממשלה נוספים: מנהל מקרקעי, משרד החקלאות והאוצר יאמצו גם הם רגולציה מעודדת לתחום.
ככה זה ממשלה שעושה טעיות במקום לתת 1.2 ש"ח לקווט"ש למתקנים בינוניים היא נותנת 1.49 ובמקום במכסה הקודמת לתת 1.2 ש"ח למתקנים עסקיים קטנים היא נתנה 1.5 מי צריך תשואה של יותר מ12% ככה זה שעושים טעיות , כולם משלמים בסוף