דו"ח חדש האמור להתפרסם בקרוב במגזין Solar Energy מצביע על יתרון מפתיע נוסף שמעניקים פאנלים סולאריים פוטו-וולטאים, בשמירת הטמפרטורה בבניינים ובתים נמוכה במהלך חודשי הקיץ, וגבוהה בחודשי החורף.
הבונוס הפאסיבי של הפאנלים הסולאריים
דו"ח חדש האמור להתפרסם בקרוב במגזין Solar Energy (המגזין הרשמי של אגודת האנרגיה הסולארית הבינלאומית) מצביע על יתרון מפתיע (ופאסיבי) נוסף שמעניקים פאנלים סולאריים פוטו-וולטאים, בשמירת הטמפרטורה בבניינים ובתים נמוכה במהלך חודשי הקיץ, וגבוהה בחודשי החורף, וכל זאת באמצעות בידוד הנעשה רק מעצם ההתקנה.
על-פי הדו"ח, אפקט הקירור הטוב ביותר נמצא בהתקנות פאנלים המוטים בזווית. מחבר הדו"ח – פרופסור (הנדסת הסביבה) יאן קלייסל מאוניברסיטת קליפורניה טוען כי הפאנלים המוטים בזווית יעילים במיוחד מאחר והם מאפשרים זרימה של אוויר בין הפאנל לגג. למרות שהם אינם מוצלחים כפאנלים מוטים, גם פאנלים שטוחים המורכבים בצפיפות על גבי גג מספקים מידה מסוימת של קירור – 2.8 מעלות צלזיוס ליתר דיוק. קלייסל וצוות המחקר בדקו את אחד הגגות בביה"ס להנדסה שבאוניברסיטה באמצעות מצלמת אינפרא-אדום תרמית. בגג שנבדק מורכבים פאנלים שטוחים, מוטים וחלקו אף נקי מפאנלים, מה שאפשר לבצע את ההשוואה בצורה מדויקת ככל האפשר.
מה שעובד עבור קירור הגג והבניין תחתיו, עובד גם בחורף לשמירת החום בבניין. על-פי חישוביו של קלייסל האפקט הכלכלי של הקירור והחימום הפאסיביים של הפאנלים משתווה לחמישה אחוזים בקירוב מעלויות הפאנלים עצמם.
עלות מערכות פוטו-וולטאיות המיועדות לבתים פרטיים נעה בין 7 ל-10 דולרים לוואט (ארה"ב). אם נקח את הממוצע – 8.5 דולרים לוואט עם מערכת ממוצעת של 8 קילו-וואט (שתספק כ-1,000 קוט"ש לחודש) חמשת האחוזים מתרגמים ל-3,400 דולר – סכום מפתיע לכל הדעות.
קלייסל מדגיש בסיכום מחקריו כי המספר ההולך וגדל של מערכות סולאריות המותקנות על גבי גגות בארה"ב, מעצים את החשיבות שבבדיקת ההשפעה הכוללת של התקנות אלו על עלויות האנרגיה בבניינים ובתים.
כמובן שהחשיבות שבשינויי הטמפרטורה הפאסיביים עליו אחראים הפאנלים הסולאריים הופכים את המערכות הללו ליותר כדאיות מבחינת הצרכן, ומאפשר למתקיני המערכות והמוכרים להציג יתרון נוסף ומיידי עליו לא חשבו בעבר.
קלייסל מודה אמנם כי המחקר והמדידות בוצעו על-פני מספר מצומצם של ימים (3 ימים במהלך חודש אפריל השנה), ונלקחו מאתר ממוקד אחד, אך למרות זאת הוא מאמין כי המדידות והחישובים שערך צוות המחקר מאפשר להם להציג מודל המסוגל להעריך במידה גבוהה של דיוק את ההשפעות הפאסיביות של המערכות במשך כל ימי השנה. פרופסור קלייסל פונה כעת להשגת מימון נוסף, שיאפשר לו לפתח תוכנה שתבצע חישוב מדויק עבור בעלי בתים ועסקים על היתרונות הפאסיביים של מערכות בסוגי גגות שונים בתנאים אקלימיים וגיאוגרפיים משתנים.