מחאת הדיור שהחלה במתחם רוטשילד בתל אביב מתפשטת במהירות ברחבי הארץ, לאחר הפגנת הפעילים במוצאי שבת ברחבת מוזיאון תל אביב הגיעה המחאה אתמול לירושלים שם חסמו כאלף מפגינים את הכניסה לכנסת והתעמתו עם המשטרה. הבוקר חמישה מפגינים עוכבו לחקירה ושוטר אחד נפגע קל, הפעילים הקימו קיר לבנים כדי להמחיש את "אטימות הממשלה" חברי הכנסת מצידם לא יצאו לתמוך במפגינים אך יפגשו אותם במתחם הכנסת לאחר שאושרה כניסתם של 120 פעילים למתחם.
כאלף מפגיני מאבק הדיור חסמו את הגישה לכנסת "לא נוותר עד שנשיג צדק חברתי"
צילום: באדיבות מגמה ירוקה
מחאת הדיור שהחלה במתחם רוטשילד בתל אביב מתפשטת במהירות ברחבי הארץ, לאחר הפגנת הפעילים במוצאי שבת ברחבת מוזיאון תל אביב הגיעה המחאה אתמול לירושלים שם חסמו כאלף מפגינים את הכניסה לכנסת והתעמתו עם המשטרה. הבוקר חמישה מפגינים עוכבו לחקירה ושוטר אחד נפגע קל, הפעילים הקימו קיר לבנים כדי להמחיש את "אטימות הממשלה" חברי הכנסת מצידם לא יצאו לתמוך במפגינים אך יפגשו אותם במתחם הכנסת לאחר שאושרה כניסתם של 120 פעילים למתחם.
לאחר שעיריית ירושלים פינתה אתמול את המפגינים מכיכר צה"ל מול חומות העיר העתיקה צעדו כאלף מהם אל לכיוון רחבת גן הוורדים יחד עם האוהלים ומיקמו אותם מול משכן הכנסת. כשעברו המפגינים סמוך לביתו של ראש הממשלה ביבי נתניהו קראו "לא רוצים צדקה, רוצים צדק", "העם דורש צדק חברתי", "מדינת רווחה עכשיו" ו"ירושלים של יוקר ושל עושר ושל הון". "צאו מהמרפסת, המדינה קורסת". המשטרה התירה למפגינים לחסום כבישים לפרקי זמן קצרים ואלו מצידם טענו כי המאבק מייצג גם השוטרים המקבלים משכורות נמוכות עד ממוצעות ומתקשים לממן רכישת דירה.
נראה כי המחאה המתפשטת מורכבת מגורמים וארגונים רבים הפועלים במקביל ולמען מטרות שונות אך מתוך הכרה כי מה שהיה לא יכול להימשך עוד, המאבק שהחל בתל אביב נגד מחירי השכירות המאמירים במרכז והתעמרות בעלי הבתים בשוכרים בשל המחסור החריף בהיצע הדירות נפגש עם מחאת מחוסרי הדיור להם מזמן אין יכולת לממן קורת גג. יריב מוהר, דובר ארגון "רבנים למען זכויות אדם" הוא אחד ממקימי מאהל המחאה בגן העצמאות בירושלים "אנו דואגים להציף את מצוקת השכבות המוחלשות בקרב מקבלי ההחלטות, התקשורת ופעילי המחאה. דיור בר השגה יעזור למעמד הביניים אך חשוב לא לשכוח את אלו שלא יצליחו להגיע גם אליו, הפתרון הוא בנייה ממשלתית או של חברות ממשלתיות. הזכות לקורת גג היא אוניברסאלית, לילד שגדל בלי קורת גג אין שוויון הזדמנויות אמיתי וחובתנו לספק ערבות הדדית המעוגנת במסורת היהודית."
חברי הכנסת: "חוק הוד"לים זה לא סופרטנקר, זה סופר בלוף"
המטה לתכנון אחראי בשיתוף השדולה הסביבתית-חברתית והשדולה למען השלטון המקומי, קיימו היום כנס למען דיור בר השגה ונגד חוק הוד"לים בעקבות מחאת הדיור. בין חברי הכנסת המשתתפים: יו"ר השדולה הסביבתית-חברתית ח"כ דב חנין וח"כ ניצן הורוביץ, יו"ר השדולה למען השלטון המקומי ח"כ זאב ביילסקי, יו"ר האופוזיציה ח"כ ציפי לבני, וחברי הכנסת נחמן שי, אילן גילאון, שלמה מולה,רחל אדטו, שלי יחימוביץ, זהבה גלאון, נינו אבסדזה. חברי כנסת מהקואליציה לא השתתפו בדיון.
ח"כ דב חנין, יו"ר עמית השדולה הסביבתית-חברתית: חוק הוד"לים הוא מהלך בעייתי ומסוכן שאינו מספק פתרון חברתי לבעיות של דיור בר השגה. התכנון מואץ למימדים קיצוניים אבל שום דבר לא מחייב לבנות בפועל. כלומר אין פה בהכרח האצת בנייה והחוק נעדר סנקציה למי שלא מבצעים את התוכניות. מדובר בסופר בלוף. האויב של הטוב הוא הכאילו- וכאן "כאילו" הכניסו דיור בר השגה אבל למעשה לא ייצא לפועל שום דבר".
ח"כ זאב ביילסקי, יו"ר השדולה למען השלטון המקומי: "במקום להקשיב לאנשי מקצוע והשלטון המקומי, מעבירים הצעות חוק ולא חושבים פעמיים על המשמעות שלהן. התכנסנו כדי להביא את הזעקה של האנשים שנאבקים וישנים באוהלים, ואת הרשויות המקומיות. לזעוק לממשלת ישראל – האנשים בחדר הזה רוצים לפתור את בעיית הדיור ואיתם ראש הממשלה צריך לעבוד ולהתייעץ"
ח"כ ניצן הורוביץ, יו"ר עמית של השדולה הסביבתית-חברתית: היום הכנסת הזאת נתנה סטירת לחי למאבק הדיור – בנושא פיקוח על המחיר, תכנון ראוי, דיור בר השגה, כל ההכרזות של רוה"מ שהוא הולך לקראת המפגינים הן הכרזות ריקות. הייתה לממשלה הזדמנות לפני חצי שעה לקבל לפחות חלק מההצעות, והיא בחרה לדחות את כולן. אנו עומדים בפני מצב שבו מחאה ציבורית צודקת ונכונה מאין כמוה מגיעה עד לכנסת. הממשלה עושה ספין אחר ספין, מתעלמת, מפזרת שקרים. הסופר טנקר הוא סופר בלוף, מסלול עוקף ציבור, חברה וסביבה בלי שום פתרון של דיור. לכן חייבים להמשיך במאבק הציבורי ובלחץ של חברי הכנסת. ביחד נשיג שיפור אמיתי. אם אחד מחברי הקואליציה היה רק משנה את הצבעתו זה לא היה נראה ככה".
שלמה בוחבוט, יו"ר מרכז השלטון המקומי: "המאבק החברתי בישראל סוף, סוף המשיך. החוק לא דואג לתשתיות, לשיפוי לרשויות המקומיות ולמי שנפגע, אם לחוק אין שיניים חבל על הזמן. אנו עצובים מאוד על כך שהממשלה לא מוכנה לשמוע את דעתנו. אנו דורשים להחזיר את הדיור הציבורי, שהממשלה מכרה את רובו והקפיאה את חזרתו, דיור בהישג יד. יש אפשרות להתחיל בהקדם בנייה ציבורית. הנחינו את ראשי הערים להגיש את כל הסיוע הדרוש למאהלים".
סתיו שפיר מראשי מחאת המאהלים: "אנו מייצגים אנשים מרחבי הקשת, יהודים וערבים, דתיים וחילונים, המחאה נעשית על רקע של מחאות רבות שקרו השנה. על אף שהגשנו את בקשותינו זלזלו בנו. היום, בהצעתה המקוממת לדיור בר השגה בחוק הוד"לים, הממשלה בגדה בנו, התייחסה אלינו כאל ילדים ומטומטמים. השינוי הטכני של הסעיף בחוק, ללא הכנסת שינויים מהותיים, מעיד על כך שהממשלה חושבת שאנחנו לא מבינים. העם חזק ויודע מה הוא רוצה ולכן ברור שהוא ינצח".
ח"כ שלמה מולה: "הצענו להכניס בחוק דיור בר השגה לסטודנטים, צעירים וחסרי דיור. אנשי הקואליציה התנגדו. פתאום ראש הממשלה הודיע שיכנס הנושא, אבל מכניס תיקון קוסמטי בלבד שלא באמת יוביל לדיור בר השגה. החוק פוגע בצורה אנושה בהליכי התכנון. הצלחנו לסחוט סעיף כלשהו שישמור מעט על השטחים הפתוחים ויגן מפני פגיעה, והיום בוטל בלחץ אגף התקציבים. גם סיעת ישראל ביתנו שהסכימה איתנו בנושא זה בשבוע שעבר, השבוע הצביעה למחוק את הסעיף הזה".
פסח האוספטר, יו"ר תנועת דרור ישראל: "הקואליציה דחתה את כל האפשרויות האמיתיות לפתור את בעיית הדיור בדורסנות הקואליציה. ממשלת ישראל הטילה את החברה הישראלית לזירת גלדיאטורים ומפעם לפעם היא תוקפת אותה. הציבור הישראלי הרים לממשלה כרטיס אדום. הממשלה לא תוכל לעשות את הגל הזה עם ספינים".
ניר פפאי, סמנכ"ל שמירת טבע וסביבה בחברה להגנת הטבע: "המאבק של המאהלים העלה את נושא הדיור לסדר היום הציבורי. ישראל צריכה פיתוח בר קיימא – החיבור שהעולם כבר יודע עליו – בין סביבה, חברה וכלכלה. חשוב שיהיה לנו היכן לגור אבל גם בשביל מה לקום בבוקר. חשוב לדבר על איכות דיור. מוסדות המערכת התכנון ידעו לעשות זאת, אבל רוה"מ משליך את מחדלי הממשלות על מוסדות התכנון. הממשלה אחראית לספסרות בקרקע, אי המימוש של 160 אלף יח"ד שכבר מאושרות, הרפורמה ברישוי שתקועה ולא מקודמת זה שנים, הייבוש המכוון של מוסדות התכנון שפוגע בעבודתן, כולם מחדלים של הממשלה שמנסים להפיל על מוסדות התכנון. אנחנו ארץ מיוחדת הן בנופיה ואנשיה, אל תתנו לראש הממשלה לפגוע בהם".
דב צור, ראש עיריית ראשון לציון: "צריכים לשים בפני הממשלה אלטרנטיבה לחוק הוד"לים. בשביל לקצר הליכי רישוי ובנייה לא צריכים טנקים וטנקרים. יש להכפיל את כוח האדם המקצועי של מוסדות התכנון. יש מחוזות, כמו מחוז מרכז, שנעדרים מתכנן מחוז עד היום, חסרים בודקי תכניות. הממשלה יכולה לקדם סופר טנקרים אבל לא יתקדמו תכניות עד שיהיה כוח אדם. יש לאפשר לרשויות המקומיות לקדם תכניות קיימות שהן הכינו".
חיים ברקוביץ, נציג מאהל באר שבע: "אב לשני ילדים חולי אפילפסיה, מחר יש להם צו פינוי מהבית. יש בבאר שבע בתי דיור ציבורי ריקים ואטומים שלא נעשה בהם שימוש. המדינה אינה מספקת פתרון לאנשים שאינם זכאים לדירה. המדינה בפועל אינה אוכפת את תקנות הזכאות לדיור ציבורי ומאפשרת לעבריינים לפלוש אליהם, כך שלא נשארות דירות לזכאים".
ח"כ שלי יחימוביץ: " יש קריאת תיגר על חלוקת המשאבים של החברה הישראלית, שממוטטת אותה. הממשלה מנסה לקחת את המחאה המוצדקת והאותנטית ולקשר אותה לחקיקה שרק תשמר את המצב, זוהי ציניות ומאבק המאהלים לא קונים את סיסמאות הסרק. לא אפשרו לרכב על גבם ולנצל את מחאתם כדי להכשיר את חוק הוד"לים. מאבק הדיור הוא ביטוי משמעותי לרחשי לבו של הציבור, והוא לא זמני. הממשלה עסוקה בדיון על גבולות המדינה ושכחה שצריך לדאוג גם למדינה עצמה".
עו"ד גיל גן מור מהאגודה לזכויות האזרח: "ב-2009 נחקק חוק, שאמר כי מנהל מקרקעי ישראל יכול להקצות קרקע לדיור בר השגה ודיור ציבורי, אולם כבר שנתיים שהממשלה לא עושה כלום כדי ליישם אותו בפועל. מאז שיווקו מכרזים לעשרות אלפי יחידות דיור ולא אחת פנתה לדיור ציבורי למרות שהביקוש מאוד גדול. אנו דורשים מהממשלה לקבוע מדיניות מחייבת עם כלים אמיתיים כדי לקדם את המטרות החברתיות. זהו לא מאבק צרכני אלא חברתי, של ציבור גדול שמוחה נגד מדיניות חברתית שפוגעת ורומסת זכויות חברתיות של ציבור גדול. דרושה מדיניות אוניברסלית לדיור לכולם, הממשלה חושבת שאם תיתן רק לסקטורים מסוימים היא תפתור את הבעיה".
אדם גונז'ינסקי: משובתי הרעב: "זה איננו מאבק פוליטי. אנא הכניסו שינויים בחוקים כדי שנראה פיתרונות".
ח"כ נינו אבסדזה, המתגוררת השבוע במאהל בתל-אביב: "מדיניות של הממשלה היא אנטי חברתית ואנטי אנושית. המחאה אינה רק על הדיור. משהו משתנה פה בגדול".
לדברי מור גלבוע, מנכ"ל מגמה ירוקה, החברה במטה לתכנון אחראי: "לצערנו הרב חוק הוד"לים לא כולל סעיפים הנוגעים אופרטיבית לדיור בר השגה ופוגע בשמירה על השטחים הפתוחים של כולנו, ולכן אנו נמשיך במחאה הציבורית ביתר שאת. חובתם הציבורית של חברי הכנסת להצביע נגד חוק הוד"לים"
ח"כ דב חנין סיכם את הדיון: "המאבק חשוב ומוכרע בימים אלה, אני קורא לפעילי המאהל לדבר עם כל חברי הכנסת ולבקש את תמיכתם למנוע את קבלת חוק הוד"לים במתכונתו הנוכחית".