ראש ממשלת אוסטרליה ג'וליה גילארד העבירה לאחרונה שורת הצעות חוק לעידוד אנרגיות מתחדשות ונקיטת קו קשוח כנגד חברות מזהמות, כחלק ממהלך גדול לשינוי הגישה בעם הקרוב יותר בתפישתו הסביבתית לארה"ב מאשר לאירופה.
אוסטרליה נותנת אור ירוק לאנרגיות מתחדשות
אוסטרליה רחוקה, עד כדי כך רחוקה שאפילו על שלטי הפרסום שלהם כתוב "ממש רחוק מכאן". אלא שממש רחוק מכאן קרה החודש דבר מרתק – השתנו סדרי עולם במשק האוסטרלי. החל מיולי הבא (2012) חמש מאות החברות המזהמות במשק ישלמו 24 דולר עבור כל טון פחמן שהן פולטות. המהלך הוא מהלך אמיץ של ומנוגד למצע הבחירות של ראש הממשלה ג'וליה גילארד, שבאה בעקבות ההסכם הקואליציוני אותו כרתה עם הירוקים. שלוש שנים אחר כך יוחלף המס בתוכנית מסחר פליטת מזהמים. אחרי עשור של דיונים, בשורת הקיימות יוצאת גם מהממשלה הפדראלית האוסטרלית.
לאוסטרליה 22 מיליון תושבים בקירוב והיא מייצרת 1.5% מגזי החממה העולמיים. זה לא נשמע הרבה, אבל מדובר בכמות זהה לזו של בריטניה, צרפת ודרום קוריאה אשר להן פי שתיים עד פי שלוש מכמות התושבים. הגורם העיקרי לכך נובע מהעובדה שאוסטרליה מפיקה 80% מהאנרגיה שלה מפחם. רוב תחנות ייצור האנרגיה נמצאות במדינת ויקטוריה ומופעלות על ידי פחם חום, הפולט יותר מזהמים מכל סוג אחר של אנרגית בעירה.
בסוף התהליך מקווה הממשל הפדראלי לצמצם ב-80% את כמות המזהמים ביחס לכמות שנמדדה בשנת 2000 (500 מיליון טון מזהמים). רק לשם השוואה, בעוד אוסטרליה, בדומה לארה"ב ולסין בוחרת לצמצם ב-5% את הפליטה המשוערכת שלה בשנת 2020, אנגליה מצמצמת בין 8-15% וגרמניה 18-20% (נתונים אלה מתייחסים לתחזית הפליטה אילולא ממשלות אלה לא היו נוקטות פעולה כלשהי – קרי צמצום פליטה עתידית משוערכת).
על פי נתונים מ-2009 – אוסטרליה פולטת 565 מיליון טון פחמן. נתון המקביל לנסיעה של כל אחד מאזרחי ישראל במכונית בעלת דרגת זיהום גבוהה 200,000 ק"מ שנה. בפילוח הזיהום מתגלה כי 37% מהזיהום מגיע מייצור אנרגיה, 15% מתחבורה ציבורית, 16% מחקלאות ו-15% מצריכת דלק. היתר מתחלק בין תהליכי תעשיה (5%), ייעור (3%), פסולת ותעשיית הפסולת (3%) ובריחת מזהמים (7%). המטרות שמציגה התוכנית שאפתניות כוללות: הורדה של 5% מפליטת המזהמים עד 2020, ועוד 15-25% בהתאם לתהליכים בין לאומיים. במספרים מדובר על מטרה של בין 400 ל-525 מיליון טון מזהמים. במילותיה של גילארד מדובר בנתון השווה ערך "להורדת 45 מיליון מכוניות מהכביש".
התוכנית שיצאה לפועל היא תכנית דו שלבית. כאמור, החל מיולי 2012 תשלמנה 500 החברות המזהמות ביותר במשק הפדראלי 24 דולר עבור כל טון פליטה, עם עליה של 2.5% לשנה עד 2015. החל מיולי 2015, הממשלה תגדיר כמות של היתרי פליטה. היתרים אלה יהיו שווים טון פליטה כל אחד אשר חלקם ימכר במכירה פומבית וחלקם יחולק לעסקים על מנת לתמוך בתחרות ובביזור במשק, וכן לעודד שימור מקומות עבודה. כל ההיתרים הללו יהוו מטבע סחיר בין עסקים. הכוונה היא כי חברות ייאלצו לקנות היתרים רק אם לא ימצאו דרך כלכלית יותר להימנע מזיהום או לחרוג מכמות המזהמים המותרת להם ובכך יווצר תמריץ להוריד את המזהמים בצורה גורפת ולא להשקיע הון בהיתרים.
אוסטרליה היא גן עדן לאנרגיה מתחדשת. החל מקרינת שמש במדבריות הענק שבמרכז היבשת ומערבה, הים הגלי שנמצא סביבה, המספק רוחות שניתן לרתום להפקת אנרגיה וכן אנרגיה גיאותרמית – הכל מהכל נמצא באוסטרליה, בנוסף לאוניברסיטאות, גופי מחקר מתקדמים ויזמים המעוניינים להרים את הכפפה. אך הממשלה הפדראלית מבינה שהשוק חזק מאידיאולוגיה. 60% מהמיסים החדשים ישמשו לסבסוד העלייה בתעריפי החשמל והאנרגיה שהחברות המזהמות יגלגלו על אזרחי היבשת. 40% מהמיסים החדשים הנותרים (השווי ערך ל-עשרה מיליארד דולאר אוסטרלי) יושקעו בחמש שנים הקרובות להטמעת אנרגיות מתחדשות וחקר טכנולוגיות יעילות אנרגטית, המטרה היא כי עד שנת 2020, 20% מהאנרגיה של היבשת-מדינה יסופק על ידי אנרגיה מתחדשת.
אך בכך לא מסתיימת מהפכת הקיימות. הממשלה מתחייבת להקים גוף סטוטורי חדש לגמרי שינהל את כלל יוזמות האנרגיה המתחדשת של אוסטרליה כדי ליצור גוף אחד, ציבורי, שירכז את משק האנרגיה המתחדשת של המדינה. בשלב ראשון הגוף יממן פרוייקטים שמחזקים, מפתחים, חוקרים ומייעלים את טכנולוגיות האנרגיה המתחדשת בעלות של 3.2 מילארד דולר אוסטרלי, כמו כן הממשלה התחייבה להשקיע 2 מיליארד דולאר נוספים לתוכניות הפועלות כיום.
יוזמה נוספת של הממשלה, שעברה עם התוכנית להורדת פליטת מזהמים, היא השקעה של 200 מיליון דולאר אוסטרלי בתוכנית הנקראת בפשטות "חדשנות בקלין טק". תוכנית זו נועדה לספק תקציבי מחקר ופיתוח – פיתוח שלב ב' (אחרי "הוכחת מושג" – proof of concept) וכן שלבי מיסחור ראשוניים של טכנולוגיות קלין טק, אנרגיה מתחדשת, יעילות אנרגטית וטכנולוגית ממעטות מזהמים.
התוכנית זכתה לשבחים בקרב מפלגת הירוקים וכמה חברי פרלמנט הבטיחו לסייע בהעברת התוכנית הממשלתית בפרלמנט, מעשה שקודמה בתפקיד קווין ראד (אף הוא ממפלגת הלייבור) נכשל בו, ולמעשה החל תהליך של הדרדרות שהביאה לסיום כהונתו בתוך פחות משלוש שנים. והאפוזיציה השמרנית כבר חוזה את החריגה בתקציבי 2012 ו-2013 ועליית אינפלציה. כמו כן, ישנה התנגדות של הירוקים לסעיף הפיצוי לתעשיות המזהמות שיינזקו מהתכנית כמו תעשיית כריית הפחם, תעשיית הפלדה ותעשיות כבדות אחרות. מעבר לכך, עצם העלאת התוכנית מהווה הפרה של הבטחת בחירות של גילארד, שלא לנסות ולהעביר תוכנית שכזו, דבר שהוביל לירידה בסקרי הפופולאריות. אך לדבריה "תוכניות קודמות שלי ושל קודמי נתקלו בקיר בטון. היום הקיר הזה נשבר, התוכנית יוצאת לפועל, והדיון על הנושא הסתיים."
האופוזיציה, בהנהגת השמרנים, כאמור מתגנדת לתוכנית וטוענת בין היתר כי הבחירות ב-2013 יהוו למעשה משאל עם על התוכניות אותה הציגה גילארד. במשך 11 שנות שלטון השמרנים במדינה (מ-1996 עד 2007) סירבה אוסטרליה לחתום על אמנת קיוטו, ונושא זה היה אחד הגורמים לקריסת השמרנים בבחירות 2007. בעוד השמרנים באוסטרליה תוקפים את התכנית הם נתקלו השבוע במבוכה כאשר ראש ממשלת האחות הגדולה – בריטניה – דיוויד קמרון ממפלגת השמרנים הבריטית, שלח מכתב לגילארד בו החמיא לה על התוכנית.
אין להם גז טבעי?