מחקר חדש של המעבדה הלאומית לורנס ברקלי השייכת למשרד האנרגיה האמריקאי מצא כי בתים בהם מותקנת מערכת פוטו-וולטאית נמכרים במחירים הגבוהים באופן בולט מבתים מקבילים ללא מערכת שכזו.
ארה"ב: מערכת פוטו-וולטאית מחזירה את ההשקעה בזמן מכירת הבית
מחקר חדש של המעבדה הלאומית לורנס ברקלי השייכת למשרד האנרגיה האמריקאי מצא כי בתים בהם מותקנת מערכת פוטו-וולטאית נמכרים במחירים הגבוהים באופן בולט מבתים מקבילים ללא מערכת שכזו.
"מצאנו עדויות ברורות כי מערכות סולאריות פוטו-וולטאיות נתנו דחיפה למחירי בתים בקליפורניה", מציין מחבר המחקר בן הואן ממעבדת ברקלי. "הפרמיה הממוצעת על המכירה מתאימה מאוד להשקעה הממוצעת של אותם בתי-אב במערכות הסולאריות בבתיהם, כמובן שאותם בתים גם מרוויחים בחסכון בחשבון החשמל, עוד לפני שהם מוכרים את ביתם".
על-פי תוצאות המחקר, הפרמיה על בתים בקליפורניה עם מערכות פוטו-וולטאיות באו לידי ביטוי מספרי שנע בין 3.90$ ל-6.40$ פר וואט. בתרגום פשוט: מערכת ממוצעת בבית בקליפורניה בעלת הספק מותקן של 3,100 וואט נותנת לבית תוספת ממוצעת של 17,000$, סכום המשתווה להשקעה הממוצעת של בעלי הבתים בהתקנה, שנע סביב ה-5 דולרים לוואט לאורך השנים 2001-2009.
ריאן וייסר מדען במעבדת ברקלי מסביר כי חשיבות המחקר היא בכך, שהוא עשוי להשפיע על בעלי בתים השוקלים להתקין מערכת סולארית על גג ביתם, וכן של אנשים המתלבטים האם לקנות בית שבו מותקנת מערכת שכזו, שכן המחקר מוכיח כי למעשה ההשקעה מכסה את עצמה ולו מן ההיבט של אפשרות המכירה העתידית, וזאת בנוסף לתמורה שהמערכת מניבה בשוטף.
עד כה הותקנו כ-2,100 מגה-וואט של מערכות PV המחוברות לרשת בארה"ב. קליפורניה הייתה ועודנה המדינה המובילה את השוק בהפרש ניכר על פני שאר המדינות עם קרוב ל-1,000 מגה-וואט הספק מותקן. קליפורניה גם מתקרבת ל-100 אלף התקנות פרטיות של מערכות, כאשר 90% מתוכן נעשו בבתים פרטיים. למרות שעד כה נמכרו בתים רבים במדינה, בהם הותקנו מערכות סולאריות לא נעשה כמעט כל מחקר על ההשפעות של מערכת סולאריות בהיבט המכירה ומחיר הבית.
במחקר שנעשה נבדקו כ-72 אלף בתים שנמכרו במהלך השנים 2000-2009, כ-2000 מתוכם כללו מערכת פוטו-וולטאית בזמן המכירה. מארק ת'אייר מביה"ס לכלכלה של אוניברסיטת סן-דייגו, אחד ממובילי המחקר מדגיש כי זהו המחקר הגדול והמקיף ביותר מסוגו שבוצע עד כה על השפעת מערכות סולאריות על מחירי בתים. המחקר גם לקח בחשבון גורמי השפעה שונים: תנודות המחירים בשוק, השפעות השכונה בה ממוקם הבית, גילו של הבית, גודל הבית והשטח עליו הוא בנוי. התוצאות הראו עקביות לאורך כל חתכי הבדיקה.
המחקר גם מראה כי גילה של המערכת הפוטו-וולטאית נלקח אף הוא בחשבון בזמן המכירה, ובתים בהם מערכת ישנה יותר הניבו פרמיה נמוכה מאלו בהם המערכת שהותקנה היתה חדשה יחסית. הממצע היחסית מפתיע במחקר הוא שבתים חדשים שתוכננו ונבנו מראש עם מערכת פוטו-וולטאית נמכרו עם פרמיה נמוכה יחסית, מבתים ישנים אליהם נוספה מערכת פוטו-וולטאית בשלב מאוחר יותר. "סיבה אפשרית לשונות בין בתים חדשים לבתים ישנים עם מערכת פוטו-וולטאית, היא שקבלנים הבונים בתים חדשים מקבלים ערך אחר כתוצאה מהבניה, הבא לידי ביטוי במהירות הרבה בה הם מצליחים למכור את בתיהם", מוסיף אחד ממובילי המחקר, אך יש לציין כי גורם זה לא נבדק במחקר, ויש צורך במחקרים נוספים על-מנת לאושש הערכה זו.