E.ON, אחת מחברות הגז והחשמל המובילות בעולם, תפטר 10% מכוח העבודה שלה, ותפחית את היקף הדיבידנדים למשקיעיה, לאחר שרווחי החברה לחציון הראשון של 2011 צנחו בצורה דרסטית, בעקבות סגירת הכורים הגרעיניים בגרמניה.
ענקית האנרגיה הבינלאומית E.ON מצטמצמת
E.ON, אחת מחברות הגז והחשמל המובילות בעולם, תפטר 10% מכוח העבודה שלה, ותפחית את היקף הדיבידנדים למשקיעיה, לאחר שרווחי החברה לחציון הראשון של 2011 צנחו בעקבות סגירת הכורים הגרעיניים בגרמניה. ענקית האנרגיה פועלת ביותר מ-30 מדינות ומשרתת למעלה מ-26 מיליון לקוחות. מספר המועסקים בחברה עם תום 2010 היה למעלה מ-85,000.
הלחץ הציבורי בעקבות אסון פוקושימה דחף את גרמניה להודיע על סגירתם המידית של שבעה כורים אטומים, אשר חלקם היה בבעלותה ותפעולה של E.ON, ולסגור את כלל פעילות האנרגיה האטומית עד 2022. אך גם לפני האסון עמדו E.ON ו-RWE – שתי מפעילות הכורים הגדולות בגרמניה, בפני "מס אטום" אשר היה אמור להכניס לממשל הפדראלי בגרמניה 2.3 מיליארד אירו. חישוב מחודש של רווחי החברה הגרמנית מראים צניחה ל-933 מיליון אירו מ-3.26 מיליארד אירו אשתקד. אי לכך E.ON מתכננת לקצץ בין 9,000 ל-11,000 משרות על מנת להתמודד עם הירידה ברווחים, וכן לצמצם את היקף ההשקעות שלה ב-1.5 מיליארד אירו עד 2015. כמו כן החברה הורידה את רמת הדיבידנדים שלה מיעד של 1.3 אירו למניה לשנים 2011 – 2012 לאירו אחד בלבד. על-פי התחזית, צפי הכנסות של החברה ל-2011 עומד כעת על 2.1 – 2.6 מיליארד אירו.
לוידר שומאכר, אנאליסט ביוניקרדיט SPA ציין בפני משקיעים ביום חמישי כי "הטווח המידי נראה מאוד לא מרשים, אך בטווח הבינוני נראה שיהיה בסדר. E.ON השקיעה את מירב משאביה באנרגיה אטומית, ובסביבה הציבורית היום, זה לא התקבל כל כך טוב". לדברי גורמים בשוק, אחרי כיבוי הכורים ניסתה E.ON "להפעיל כל תחנת גז או פחם אפשרית" על מנת להמשיך לייצר בהספק זהה, אך לשווא. בשנה האחרונה צנחה מניית החברה בקרוב ל-36% מ-23.06 אירו למניה ל-15.02 אירו נכון להיום, כשביום חמישי צנחה המנייה לשפל של 13.82 אירו – השפל הנמוך ביותר של המנייה מאז הנפקתה באוגוסט 1992.
"אנחנו נהיה מאוד זהירים ולא נרוץ קדימה", ציין מנכ"ל החברה – יוהנס טיסן במסיבת עיתונאים ביום חמישי "המשרות שתקוצצנה יגיעו בעיקר בתחום האדמיניסטרציה, אך גם מתחום האופרציה". על פי הערכות, קרוב ל-4,500 עובדים מועסקים על ידי E.ON בתחום האנרגיה הגרעינית. טיסן הוסיף בהצהרתו כי "תפקידי הוא ליצור E.ON חדשה שלומדת מהר ומצליחה לפעול ברמה גלובאלית עם הוצאות נמוכות יחסית. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו – במיוחד לא בגרמניה – דרגי ניהול בלתי הכרחיים, הליכים בזבזניים ועבודה כפולה"
נטישת המתקנים הגרעיניים ומס האטום החדש של גרמניה קיזזו כמעט במחצית את הכנסות E.ON, שנאבקת לכסות הפסדים קודמים, שנבעו מחוזי רכש ארוכי טווח של גז. אגף סחר האנרגיה של E.ON דיווח על הפסדים של 151 מיליון אירו בחציון הראשון של 2011 שנבעו מגידול בעלויות ייצור האנרגיה שאינה מדלק פוסילי.
למרות ההודעה על הקיצוץ ברווחים ובכוח האדם, אנאליסטים מלאנדסברג באדן וורטמברג AG המליצו כן להשקיע במניות החברה: "המצב לא נעים לאנשים שנפגעו מתכנית הקיצוצים המוצעת, אך אלו צעדים חשובים שנועדו להבטיח את יכולתה של E.ON לצעוד קדימה בשנים הקרובות", ציין האנליסט ברנהרד יגל.
טייסן אשר מונה למנכ"ל E.ON במאי 2010 מנסה לצמצם את היקף ההלוואות של החברה, על ידי מכירת נכסים. חובות הנטו של החברה הצטמצמו מ-37.7 מיליארד אירו ב-2010 ל-33.6 מיליארד, נכון ל-30 ביוני 2011. בנוסף נמסר מ-E.ON שההתחייבויות הפיננסיות הנוכחיות של החברה הם כמחצית מהיקף ההתחייבויות אשתקד ועומדים על כ-16 מיליארד אירו. הגידול בחובות החברה נבע בעיקר מהשקעותיה בשנת 2008, אז רכשה החברה מתקני אנרגיה בספרד מאנאל SPA ואקסוניה SA בעלות של 11.5 מיליארד אירו, והשקיעה 4.1 מיליארד אירו בסיביר ובשוק הרוסי. טייסן ציין כי: "אנחנו במסלול הנכון ומזהים אזורי צמיחה חדשים במקומות שונים בעולם. אך לשם כך יש לממן את עתיד האנרגיה, למרות שעלינו להיות יותר ביקורתיים בהשקעות שלנו ויותר אגרסיביים בצמצום ההוצאות".
עד תום המחצית הראשונה של השנה, הוציאה החברה 2.5 מיליארד אירו על נכסים ומתקני ייצור אנרגיה שונים, המהווים ירידה של 1.2 מיליארד אירו מההשקעות המקבילות אשתקד.