צדוק שהרבני מנהל האחזקה של אינטל מספר בראיון לתשתיות על פרויקט ההתייעלות האנרגטית שביצעה החברה במפעל הייצור בקרית-גת.
מנהל האחזקה באינטל ישראל: "ברגע שיורדים לפרטים הקטנים, רואים את הפוטנציאל העצום בהתייעלות האנרגטית"
צדוק שהרבני – מנהל האחזקה של אינטל ישראל – צילום: אלברט ללמאייב
צדוק שהרבני מנהל האחזקה של אינטל מספר בראיון לתשתיות על פרויקט ההתייעלות האנרגטית שביצעה החברה במפעל הייצור בקרית-גת.
איך התבצע תהליך ההתייעלות האנרגטית במפעל אינטל בקרית-גת?
צדוק שהרבני: "מאחר והמפעל שלנו מייצר סביב השעון, גם מערכות התאורה ומיזוג האוויר עבדו 24/7, וכמובן, שזה בעצם מיותר, לכן ביצענו סקר של כל המערכות שעובדות במשך 24 שעות, ומיפינו אילו מערכות אפשר בעצם לדומם או להשבית בשעה חמש, מאחר וכל אנשי המשרדים, הרכש, ההנדסה והלוגיסטיקה, ולמעשה כל עובדי החברה שאינם אנשי הייצור – כשבעים אחוזים מכלל העובדים, מסיימים את יום העבודה בשעה חמש.
לאחר שמיפינו את פעילות המערכות נכנסנו לפרויקט של צמצום הפעילות של מערכות מיזוג האוויר שיורדות מבחינת התפוקה בשעה חמש, ומערכות התאורה שגם הן כבות בשעה חמש. מי שנשאר במשרדים ורוצה להדליק את התאורה נכנס לתוך מערכת ממשק אינטרנטית בתוך המערכת של אינטל ומדליק את התאורה שלו, הנמצאת מעל שולחן העבודה האישי ונכבית לאחר שעתיים. בנוסף, התקנו באולם הכנסים שלנו, שגם שם בעצם התאורה עובדת 24 שעות, מערכת ממוחשבת באמצעותה ניתן להזמין את האולם לטובת אירוע רב משתתפים של מאה איש – ישיבת מחלקה או משהו כזה, ועשינו ממשק בין מערכת הזמנת החדר לבין מערכות מיזוג האוויר, המערכות מתאימה עצמה, כך שבעצם אם מישהו מזמין את החדר, היא מתחילה לפעול לפני כ-30 דקות לפני השעה היעודה, וכשהכנס מסתיים, ואנשים יוצאים מהאולם, המערכת מיזוג אוויר מסתנכרנת עם מערכת הזמנת החדרים ומיזוג האוויר בעצם מפסיק לעבוד. כך שאם החדר לא בשימוש במשך יומיים, גם מיזוג האוויר לא בשימוש. וזה מביא לחיסכון ניכר בעלויות במשך שנה.
לתהליך ההתייעלות יש פוטנציאל. אצלנו, בניגוד אולי למקומות אחרים, דווקא כן חושבים על אנרגיה, ואם צריך להשקיע אז משקיעים. היו אצלנו כמה חברות שישבו איתנו והציגו לנו כמה אפשרויות, גם בנושא של התאורה עצמה, והחלפת גופי התאורה. ברגע שיורדים לפרטים הטכניים ורואים מה באמת זה עושה וכמה זה חוסך, אז יש לזה פוטנציאל עצום."
מבחינת המרכיב האנושי, איך העובדים במפעל תורמים לנושא ההתייעלות?
צדוק שהרבני: "לפני שנה וחצי, שמנו תיבת הצעות במפעל, שבה לכל עובד יש אפשרות להעלות רעיון, איך לחסוך באנרגיה. וגם משם הוצאנו מספר רעיונות טובים, למרות שלא הרעיונות היו ישימים, בגלל צרכים מסוימים, למשל נושא התאורה ההיקפית שסביב המפעל, שמוגדרת כך מסיבות ביטחוניות, ולכן לא ניתן היה לצמצם אותה בצורה משמעותית. אבל בנושא של החלפת נורות היו מספר הצעות כן ישימות שכבר בוצעו."
מה לגבי הנושא של הייעול התעשייתי או תהליך הייצור עצמו, זה משהו שאתם מגיעים אליו, או עומד על הפרק?
צדוק שהרבני: "הנושא של התייעלות אנרגטית בתהליך הייצור הוא בעייתי יותר, מאחר ואולם הייצור פועל על-פי מפרטים וכללים מאוד ברורים. אפילו כיבוי התאורה באולם הייצור היא בעייתית, מאחר ומרבית המכונות עובדות סביב השעון, וגם אלו שלא, אמורות להיות מוכנות לייצור. אבל מדובר בממלכה נפרדת לשלי, ולכן אני לא יכול לפרט על הנושא."