ענקית הפאנלים האמריקאית סולינדרה (Solyndra) הודיעה ביום שישי על פשיטת רגל, פיטורי 1100 עובדיה וסגירת כלל מפעליה בעולם, כולל המפעל בפרמונט שנפתח ב-2009 בקול תרועה רמה' וכלל ביקור של הנשיא אובמה.
סולינדרה פושטת את הרגל
ענקית הפאנלים האמריקאית סולינדרה (Solyndra) הודיעה ביום שישי על פשיטת רגל, פיטורי 1100 עובדיה וסגירת כלל מפעליה בעולם, כולל המפעל בפרמונט שנפתח ב-2009, שנפתח בקול תרועה רמה וכלל ביקור של הנשיא אובמה במאי 2010, שציין במהלך ביקורו: "זוהי הוכחה לתחכום ולדינמיות של העם האמריקאי. בעוד כמה חודשים כשהמפעל יוקם, סולינדרה מצפה להעסיק קרוב ל-1000 עובדים לייצור פאנלים סולאריים ולשווקם סביב ארה"ב והעולם". הנשיא ציין בזמנו כי תמיכת הממשל בסולינדרה היא ההוכחה למחוייבות הממשל לחדשנות בתחום האנרגיה הנקייה. הממשל אף העניק לחברה ערבויות בסך 535 מיליון דולר, שבזכותן הצליחה החברה לגייס השקעות בסכום דומה, שכעת אין ביכולתה להחזיר, ונראה כי הממשל האמריקאי הוא שיספוג את הפסדי הענק.
בהודעה לעיתונות שמסרה החברה נאמר: "למרות גידול מרשים בחציון הראשון של 2011 ותקווה לשוק האמריקאי כולל מספר הזמנות גדול לגגות מסחריים, סולינדרה לא הצליחה להגיע לתפוקה מלאה מהר מספיק על מנת להתחרות בטווח הקצר עם המשאבים העומדים לרשות יצרנים זרים (קרי סיניים ח.א.). האתגר התחרותי החריף עם אספקת היתר של פאנלים סולאריים והירידה החדה במחירים, שנבעה בעיקרה כתוצאה מחוסר וודאות אודות סובסידיות של מדינות אירופה (ובראשן איטליה), כמו גם הירידה בשוק ההלוואות המממנות מערכות סולאריות. אנו מאוד גאים בעובדינו ורוצים להודות למשקיעים, לשותפים, ללקוחות ולספקים שלנו על תמיכתם ותרומתם שאפשרה לנו להביא את הטכנולוגיה המהפכנית שלנו לשוק. התקנות מערכות סולאריות על גגות הגיונית מכל בחינה, ולקוחותינו הבינו את היתרונות שבמערכות של סולינדרה". מנכ"ל החברה, בריאן הריסון הוסיף: "חוסר הוודאות הרגולטורית והחששות מפני שינוי מדיניות בחודשים האחרונים הביאו לאספקת יתר בטווח הקצר ולשחיקה במחירים. גיוס הון בתנאים אלו לא הייתה אפשרי. זוהי תוצאה בלתי צפויה ומאוד מאכזבת".
סולינדרה נתפרסמה בעולם בזכות הטכנולוגיה הייחודית של מודולי ה-PV אותם ייצרה. קולטיה של סולינדרה היו למעשה חרוטים ולא שטוחים כמו מרביתם המוחלט של הפאנלים המוכרים לנו היום. המודול בצורת החרוט אמור היה לקלוט את קרני השמש ב°360 וכלל שימוש בטכנולוגית פס-דק על גבי גליל העשוי סגסוגת נחושת אינדיום וגאליום. טכנולוגית החרוט נועדה לקלוט גם קרניים אבודות אשר "דילגו" מעל המודול כשהחרוט קולט אותם לאחר שבירתם או קליטת ההשתקפות שלהם. הטכנולוגיה פותחה לשווקים בהם יש שלג, ולטענת החברה, השלג יצר שבירה של קרני השמש וכך לניצולת גבוהה יותר של הקרניים, דווקא בימים קרים ומושלגים. כמו כן החרטים היו אמורים להיות עמידים יותר ללכלוך ולאבק ממודול שטוח רגיל. אולם לא רק בזכות הטכנולוגיה שלה התפרסמה סולינדרה. כספי הערבות הפדראליים לה זכתה החברה (535 מיליון דולר) היתה חריגה בהיקפה עבור חברה סולארית, והיוותה מקור לוויכוח חריף בסנאט על מדיניות התמיכה ה"מוגזמת", לטענת הרפובליקאים, שממשל אובמה מעניק לחברות פרטיות שאינן מסוגלות להתחרות בשווקים הבינלאומיים.
אולם הכתובת הייתה על הקיר של סולינדרה כבר ב-2010. על אף הטכנולוגיה המהפכנית, החברה לא הצליחה להמריא כראוי. כבר בספטמבר אשתקד הוחלף המנכ"ל המייסד ובמקומו מונה הריסון. שאמנם הצליח לגייס את הערבות הממשלתית, ואף פתח בתהליכי התייעלות, אך הנפקה שתוכננה ליוני 2010 בוטלה, ובמהלך השנה האחרונה עסקה החברה בקיצוצים אינסופיים וניסיונות הישרדות כושלים. כעת החברה תסתפק במכירת נכסיה הפיזיים והאינטלקטואליים, על-מנת להחזיר מעט מחובותיה. סולינדרה היא החברה הגדולה השנייה המכריזה על פשיטת רגל בחודש האחרון, עקב אי-יכולת לעמוד בתחרות עם השוק הסיני, גם חברת Evergreen Solar הגישה בקשה לפשיטת רגל לפני כחודש, וציינה את התחרות הגוברת אל מול יצרנים זרים כסיבה העיקרית לקריסתה.