על-פי המחקר של ארגון ידידי כדור הארץ עידוד אמצעי חסכון במים יחסכו לציבור 277 מיליון ש"ח בשנה, בעוד תוספת התפלה תעלה לציבור 1,362 מיליון ש"ח בשנה.
מחקר חדש קובע: כלכלת שימור מים טובה יותר לסביבה ולמשק על פני התפלה
ארגון ידידי כדור הארץ המזרח התיכון מפרסם מחקר חדש בנושא תעסוקה וצמיחה ירוקה במשק המים. המחקר, שנכתב על ידי הכלכלן ידידיה סינקליר עבור הארגון בסיוע קרן היינריך בל, מעריך את פוטנציאל התעסוקה של מדיניות ההתפלה מול הפוטנציאל של אמצעים למניעת איבודי מים וחיסכון (ניהול ביקושים) ל'תעסוקה ירוקה' – תעסוקה בשכר הוגן המגבירה את הקיימות של הצמיחה הכלכלית.
מתוצאות המחקר עולה בבירור כי כלכלת שימור מים עדיפה על התפלה הן מבחינת כמות המשרות שהיא מייצרת, והן מבחינת איכותן. באמצעות השקעה בארבעת האמצעים שנבדקו (חינוך והסברה, החלפת גינון, מניעת דלף ומחזור מים אפורים), צפויות להתווסף 5,200 משרות 'ירוקות' לשנה עד 2020, מתוכן 63% משרות מקצועיות בשכר ממוצע ומעלה. לעומת זאת, הרחבת ההתפלה ע"פ התוכניות הקיימות עד 2020 תייצר רק 1260 מקומות עבודה לשנה, שמתוכן רק 25% יהיו משרות מקצועיות בתחום ו-75% יהיו משרות בעבודות זמניות בבניה, רובן לא מקצועיות. לעידוד האמצעים לחיסכון ומניעת אובדני מים בישראל תהיה גם השפעה מכרעת על פתיחת שווקים בינ"ל ופוטנציאל הכנסות של 7 מיליארד שקל ותעסוקה של 10,000 משרות מקצועיות.
התפלה הינה טכנולוגיה רבת הון ולכן בעלת פוטנציאל נמוך להעסקה לעומת אמצעי 'שימור מים'. לכן, גם בחישוב של כמות משרות שמניב החיסכון הפוטנציאלי ישנה עדיפות לאמצעי חסכון במים. התפלה תייצר 2.84 משרות למלמ"ק בשנה (430 מלמ"ק בשנה עבור 1260 מקומות עבודה). זאת לעומת הרחבת והעמקת 'כלכלת שימור מים', שתייצר 16.5 משרות למלמ"ק בשנה (תוספת של 316 מלמ"ק בשנה עבור 5,200 משרות). כמו כן השקעה בטכנולוגיות שימור מים תחסוך 277 מיליון שקלים בשנה למשק ולציבור הצרכנים, לעומת תוספת התפלה המתוכננת שתעלה לציבור 1,362 מיליון שקלים בשנה.
יובל ארבל, סמנכ"ל ידידי כדור הארץ מזה"ת: "משק המים הישראלי מתמודד עם מצוקה חמורה, והתפלה לא יכולה לתת לבעיה זו מענה בר- קיימא. בנוסף לחסרונותיה הסביבתיים, יש לזכור כי התפלה היא סוג של הפרטת משק המים המיטיבה עם היזמים בעלי ההון, כאשר העלויות מתגלגלות על הציבור כולו. כלכלת שימור מים תקטין את הצורך בהתפלה נוספת, תחסוך כסף לקופת המדינה ולצרכנים ותייצר מקומות עבודה רבים ואיכותיים יותר, ובאופן זה תתרום למשק כולו. במקביל להגדלת ההיצע באמצעות ייצור מים בהתפלה (ואמצעים אחרים), עלינו לנקוט במדיניות של חסכון וניהול ביקושים, שבנוסף ליתרונותיה הסביבתיים אנו למדים כעת גם על היתרונות הכלכליים של אפשרות זו."
חבל שמשרד התשתיות לא עשה את המחקר בעצמו וצריך לקבל מידע כל כך חשוב מארגון ירוק. וחבל גם שבטח לא יקשיבו למילות הדוח וימשיכו בפיתרון הברור והלא אפקטיבי בשום מדד.