על פי הודעת הרשות, ב-27 בספטמבר הודיע הממונה על הגבלים עסקיים, פרופ' דיויד גילה, לחברות סימנס, ABB, טושיבה, אלסטום, והיטאצ'י כי הוא שוקל לקבוע כי הן היו צד להסדר כובל בתחום מסדרי המתח מבודדי הגז.
הממונה על ההגבלים העסקיים חוקר פעילות קרטל בינלאומי בתחום תשתיות החשמל בישראל
הממונה על ההגבלים העסקיים, דיויד גילה, הודיע היום (א') כי הוא שוקל לקבוע קיומו של הסדר כובל בתחום התשתיות להולכת חשמל. על פי הודעת הרשות, ב-27 בספטמבר הודיע הממונה על הגבלים עסקיים, פרופ' דיויד גילה, לחברות סימנס, ABB, טושיבה, אלסטום, והיטאצ'י כי הוא שוקל לקבוע כי הן היו צד להסדר כובל בתחום מסדרי המתח מבודדי הגז המשמשים בתחום הולכת החשמל, החל מחודש אפריל 1988 ועד מאי 2004.
הצדדים להסדר הכובל הן חברות אירופאיות ויפניות הפועלות, בין היתר, בתחום מסדרי מתח מבודדי גז (Gas Insulated Switchgear). מדובר ברכיב משמעותי ברשת החשמל הארצית שתפקידו לווסת את הולכת מתח העל ולהגן על מערכת החשמל מפני עליות וירידות מתח קיצוניות. הלקוח העיקרי של רכיב זה הוא חברת החשמל לישראל.
הקרטל העולמי התבסס על תכנית מפורטת של חלוקת שוק בין-מדינתית ושל תיאום מחירים ומכרזים תוך כדי עיוות הליכי מכרז כדי להבטיח שהיצרן המיועד יקבל את הפרויקט שהוקצה לו. מדובר בקרטל שהוא לכאורה בעל השפעה רחבה על ציבור הצרכנים בישראל בשל משכו הרב, והשפעתו המשמעותית על מבנה העלויות של חברת החשמל. חשיפת הקרטל התאפשרה תוך יישום תכנית החסינות של רשות ההגבלים העסקיים.
תכנית החסינות מאפשרת למי שהייתה לו או יש לו מעורבות בקרטל – אדם או תאגיד (לרבות כל עובדיו ומנהליו) – לפנות לרשות ולחשוף את הקרטל, ובתמורה לזכות בחסינות מלאה מפני העמדה לדין פלילי על העבירות שביצע. תכנית החסינות מופעלת על ידי רשות ההגבלים העסקיים, והיא מוסדרת במסגרת הנחיות היועץ המשפטי לממשלה. החברות הנ"ל הוזמנו להשמיע את טענותיהן והתייחסותן לפני הממונה על הגבלים עסקיים במסגרת הליך שימוע. קביעת הממונה תתייחס, בכפוף לשימוע, להשפעת ההסדר על ישראל.
יש הרבה קרטלים סמויים
למשל במפסקי הDC במערכות סולאריות רק ABB הכניסו לארץ בהתחלה
וגרמו לחברת חשמל לקבל אישור רק למפסקים שלהם במשך תקופה ארוכה
ב-ז-י-ו-ן