יום העיון בנושא הסבה לגז טבעי בתעשייה אותו קיים פורטל תשתיות בתאריך 22.9.11, כינס יזמים רבים הפועלים במשק הגז הטבעי, עוסקים בתהליך ההסבה לגז ומציעים מוצרים ושירותים הקשורים להובלת ואספקת הגז.
ראיון בלעדי: אבי יופר, מנהל תחום הסבה לגז טבעי באפקון תעשיות
אבי יופר, מנהל תחום הסבה לגז טבעי באפקון תעשיות – צילום: גונן גלין
יום העיון בנושא הסבה לגז טבעי בתעשייה אותו קיים פורטל תשתיות בתאריך 22.9.11, כינס יזמים רבים הפועלים במשק הגז הטבעי, עוסקים בתהליך ההסבה לגז ומציעים מוצרים ושירותים הקשורים להובלת ואספקת הגז. אחד התחומים החמים בתחום הגז הוא נושא מתקני ה-P.R.M.S. מתקן להפחתת לחץ ומדידה של גז טבעי (Pressure Reduction & Metering System). מתקן ה-PRMS משמש לחיבור צרכן למערכת ההולכה, למדידה כמות הגז העובר ממערכת ההולכה לצרכן (מונה) ולהתאמת לחץ. המתקן ממוקם בנקודת המעבר בין מערכת ההולכה לבין רשת החלוקה או למתקן גז של הצרכן.
במהלך יום העיון ערכנו ראיון עם אבי יופר, מנהל תחום הסבה לגז טבעי באפקון תעשיות העוסקת בשילוב, עיצוב, ייצור ומכירה של מגוון רחב של מערכות אלקטרו מכניות ומערכות בקרה, גז טבעי ופתרונות אנרגיה ירוקה. כיום מדובר בחברה המרכזית בישראל המקימה מתקני P.R.M.S עבור נתג"ז. חברת אפקון מבצעת גם פעילות הסבת מפעלי תעשייה לפעולה בגז טבעי במקביל להשלמת תשתית הגז הטבעי במדינת ישראל, בין היתר הסבה החברה את מפעלי כי"ל בדרום, מפעל פרמצטיקה בדרום ומפעלי חברת וופרוג'ט. בעבר התמודדה החברה יחד עם קבוצת דורגז על מכרז החלוקה באזור הנגב.
מה מתווה פעילות החברה בתחום הגז הטבעי?
אפקון תעשיות פעילה מאוד בתחום הגז הטבעי. יש לנו קבוצה שעובדת בהתקנת P.R.M.S ואנחנו בעצם היחידים היום שמקימים ומייצרים את ה-P.R.M.S פה בישראל. בנוסף אנו פעילים גם בתחום הסבות הגז למפעלים. חלק מהמפעלים שהסבנו כבר עברו לעבוד על גז טבעי, לאחר שסיימו את תהליך הרגולציה והאישורים והגז הטבעי מגיע אליהם. חלק מהמפעלים עברו הסבה אך עדיין ממתינים לקבל את אישור רשות הגז. חלק מהמתקנים מוכנים ועובדים על דלקים החלופיים, כשינתנו להם האישורים המתאימים, הם יוכלו להניע את התהליך ולעבור לגז טבעי. בנוסף אנו עובדים עם מפעלים שאמורים להכנס לאזורי החלוקה. מדובר על המפעלים הקטנים והבינוניים בדרום, כרגע מדובר באזור הגיאוגרפי המתפתח ביותר בנושא שם התהליכים מתבשלים כבר שנתיים בערך.
אתם בעצם עובדים מול כל השחקנים בתחום הגז הטבעי. המפעלים עצמם, מול נתג"ז ומול חברות החלוקה?
אנחנו עובדים מול מגוון צרכנים במשק הישראלי ומוסמכים עפ"י התקינה הגרמנית. אנו יודעים לתת את כל שירותי התחזוקה, תיקונים, בדיקה וייצור בין אם מדובר בלחץ גבוה, או לדרישות מיוחדות למפעלים לפי הוראות של נתג"ז, בין אם מדובר בצרכנים קטנים או פעילויות הסבה. אנחנו יודעים להתאים את היכולות שלנו, לתת את הפתרונות מלמעלה עד למטה, בכל מפעל ובכל סדר גודל של עבודה.
עלתה פה היום לא מעט ביקורת מזוויות שונות כלפי כל נושא הרגולציה והרישוי של הגז הטבעי, מה דעתך בנושא?
אני קצת חצוי בנושא הזה, מצד אחד כמו בכל תחום חדש חייבים לעשות סדר ולהכניס את השוק לסטנדרטים מסודרים. כל מי שעובר את זה בועט וכועס כי קשה לו והתהליכים בנושא לא פשוטים, כמו שאמרנו פה כולם. אני חושב שבסופו של דבר נמצא את הדרך הטובה ביותר להפוך את המידע יותר נגיש לאנשים וכך אפשר יהיה להוריד את העלויות המיותרות. לדעתי הכוונה של כל המעורבים היא טובה, בסופו של דבר הנושא ייפתר עבור כולם, ההליך אמנם כואב וקשה, אבל הוא מחויב המציאות.
תוכל לספר לי על תחומים נוספים בהם אתם מתמקדים?
אנחנו פעילים בעוד תחום אחד שהוזכר היום ומייצגים את חברת קפסון ישראל בתחום מיקרו טורבינות, פתרון שנקרא און-סייט פאואר ג'נריישן. הייחודיות בתחום הזה הוא שמדובר בתחום חדש בישראל אך הנפוץ מאוד בעולם. היכולות שלו והכדאיות שלו נמצאות ביכולתו של המפעל לבצע תכנון אנרגטי מיטבי. המפעל יכול לשלוט על ייצור החשמל שלו, על ייצור האנרגיה ועל השימוש באנרגיה השיורית.
המפעל משתמש בתהליך ויכול לבחור האם להשתמש בו לקירור, לחימום או להפקת עוד חשמל. בתהליכים יותר מתקדמים ניתן לקבוע את סך האנרגיה במפעל ולשפר ולייעל אותה. בסוף התהליך המפעל מוציא פחות כסף על אותה אנרגיה או אפילו על יותר אנרגיה. הכל קשור לתחום הגז הטבעי. כשיגיע הגז הטבעי לשערי המפעלים הקטנים והבינוניים, לא יהיה צורך לבטל את חברת חשמל או לוותר על אנרגיות עתירות. המפעלים הקטנים והבינוניים יוכלו לעשות תכנון אנרגטי מיטבי בעזרת הטכנולוגיה. אנחנו רואים פה את העתיד כחלק מהגל הזה של גז הטבעי, התייעלות אנרגטית ושימושי אנרגיה יותר ירוקים. כל זה מתחבר לאותם תהליכים בהם אנו פעילים.