השותפות בפרויקט תמר חתמו על מזכר עקרונות מול דייהו הקוריאנית לבחינת התקשרות למכירה של גז טבעי נוזלי לרוכשות על ידי שותפי תמר ויצואו לדרום קוריאה או למדינות אחרות שיוסכמו בין הצדדים.
שותפות תמר חתמו על מזכר הבנות מול דייהו לייצוא גז טבעי נוזלי
השותפות בפרויקט תמר חתמו על מזכר עקרונות מול דייהו הקוריאנית לבחינת התקשרות למכירה של גז טבעי נוזלי לרוכשות על ידי שותפי תמר ויצואו לדרום קוריאה או למדינות אחרות שיוסכמו בין הצדדים. הנזלת הגז הטבעי מתוכננת להתבצע על ידי הרוכשות באמצעות מתקן הנזלה צף שיבנה וימומן על ידי הרוכשות. המתקן יוצב בשטח שדות הגז תמר ו/או דלית ומשם ישונע הגז הטבעי הנוזלי באמצעות מיכליות ייעודיות לשוקי היעד.
בהתאם למזכר העקרונות, בשלב ראשון הצפוי להימשך כשלושה חודשים, תעשה עבודה תכנונית-לצורך הגדרת הפרמטרים הנדרשים לתכנון המפורט. לאחר ביצוע תכנית הנדסית ראשונית יחל השלב השני של תכנון הנדסי מפורט אשר צפוי להמשך כתשעה חודשים. בתום שלב זה ובכפוף לקבלת החלטת השקעה סופית יחל שלב הבניה של מתקן ההנזלה בקוריאה ושל ביצוע קידוחי הפיתוח והקמת מערך ההפקה הייעודי בשדות הגז תמר ו/או דלית. שלב הצפוי להמשך בין 3 ל- 4 שנים. במקביל לעריכת התכנון המפורט, בכוונת הצדדים לנהל מו"מ לקראת חתימת חוזה לאספקת גז טבעי על ידי שותפי תמר לתקופה של בין 15 ל- 20 שנה בכמות הדרושה לייצור 2-3 מיליון טון גט"ן לשנה.
המחיר שישולם על ידי הרוכשות עבור הגז הטבעי צפוי להיגזר ממחיר המכירה של הגט"ן על-ידי הרוכשות ועלויות ההנזלה והשינוע הצפויות. כאשר התמחור עבור הגז צפוי להיות בטווח שבין 7 ל- 9 דולר ל-MMBTU.
מגדל שוקי הון: ההסכם עם דייהו מצוין לשותפויות תמר
אנליסט האנרגיה של מגדל שוקי הון, ערן יונגר, מנתח את מזכר ההבנות של תמר עם דייהו למכירה של גז טבעי ממאגר תמר בהתבסס על הנתונים הבאים.
- המכירה לחברה הקוריאנית תתבצע "מפי המאגר". כלומר הגז יהיה בבעלות הקוריאנים מרגע יציאתו מהמאגר. מכירתו הלאה, מציאת לקוח ודרכי הובלתו אינם מעניינם של שותפויות תמר והן אינן נושאות בעלויות או בסיכון.
- בכוונת הקוריאנים להנזיל את הגז באמצעות מתקן הנזלה צף ולמוכרו ללקוחות קוריאנים או אחרים.
- המכירה מהמאגר תעשה מקידוח ייעודי מבלי לפגוע באספקה של גז טבעי לישראל.
- הכמות נעה בין 3BCM ל 4.5BCM לשנה.
- המחיר, כנגזרת של עלויות שונות ומחיר הנפט, צפוי לנוע בין 7 ל – 9 דולר ל – MBTU.
- לשותפויות תמר תהיה האפשרות להצטרף כשותפים למתקן ההנזלה.
ערן יונגר, "ההסכם הנו ראשוני בלבד וכרוך באישורים רגולטורים בישראל ובדיקות היתכנות מצד הקוריאנים. פרק הזמן הדרוש לבחינה ההנדסית מצד הקוריאנים הנו כשנה. מלבד בדיקת ההיתכנות הקוריאנית מתכנסת בימים אלו וועדה הבוחנת את אפשרויות ייצוא גז מישראל. למסקנות וועדה זו תרחישים רבים אולם להערכתנו לא תיתכן אפליה בין מאגר זה או אחר. אחת האפשרויות העומדות בפני וועדה זו לאפשר ייצוא חלקי מכל מאגר, נניח 20% מכל מאגר. במקרה שלפנינו מדובר למעשה על ייצוא של כ- 20% עד 36% ממאגר תמר.
לגבי הספק הייצא של מתקן הגז הנוזלי הוסיף יונגר, "אנו סבורים כי למתקן הנזלה צף זה ישנה מגבלת כמות ואין לראות בו אינדיקציה לעלויות הפיתוח ומתקן ההנזלה למאגר לווייתן, בו הקיבולת המתכוננת עומדת על 7BCM עד 14BCM".
"למרות שניתן לשקלל את התמורה הכלכלית למאגר אין אנו משנים הערכות בשלב כה מקדמי, אנו מותירים את המלצותינו לאבנר, דלק קידוחים ודלק אנרגיה על קניה וישראמקו על החזק."