בישראל מיוצרים מדי שנה כ- 7.5 טון פסולת (מתוכם כ- 3 מיליון טון עודפי עפר), אולם רק 20 אחוז מגיע להטמנה מסודרת, השאר 3.5 מיליון טון מושלך באופן פיראטי. המשמעות הכספית: הפסד שנתי ישיר של כ- 16 מיליון שקל, ממניעת הכנסות מהיטל הטמנה
אתרי הפסולת הפיראטיים גורמים להפסד ישיר של 16 מיליון שקל בשנה
חברי שדולת המיחזור בסיור – צילום: יוני רייף
בישראל מיוצרים מדי שנה כ- 7.5 טון פסולת (מתוכם כ- 3 מיליון טון עודפי עפר), אולם רק 20 אחוז מגיע להטמנה מסודרת, השאר 3.5 מיליון טון מושלך באופן פיראטי. המשמעות הכספית: הפסד שנתי ישיר של כ- 16 מיליון שקל, ממניעת הכנסות מהיטל הטמנה והפסד מצטבר של 245 מיליון שקל לשנה (עלות פינוי פסולת משטחים פתוחים) –כך התברר לחברי 'שדולת המיחזור' בכנסת בראשות ח"כ ראלב מג'אדלה (עבודה) במהלך סיור שקיימו ביום חמישי באתרי המיחזור החוקיים 'ברקת' בשוהם ו'שרונים' באזור טייבה. בסיור השתתפו, בין היתר- ראש מועצת שוהם גיל ליבנה, סגן ראש העיר קריית אונו- ישראל גל, נציגי מרכז השלטון המקומי, נציג קק"ל, ראשי 'פורום חברות המיחזור', נציגי הארגונים הירוקים, עמותת 'אדם, טבע ודין' ועוד.
יו"ר שדולת המיחזור ח"כ ראלב מג'אדלה אמר בתגובה לנתונים כי היה מודע למשמעויות הסביבתיות הקשות של השלכת הפסולת באתרים הפיראטיים בישראל ובשטחי הרשות הפלשתינית, אבל לא חשב על הנזק הכלכלי האדיר שנגרם כתוצאה מכך. "בכוונתי לפנות ישירות לשרי האוצר, הביטחון והגנת הסביבה שיפעלו למניעת המצב האבסורד והמקומם הזה, שלא רק פוגע באיכות החיים אלא גם גורם נזק כלכלי אדיר למדינה", הדגיש ח"כ מג'אדלה.
"המשמעות היא עלות מצטברת לאורך שנים בהיקף של מיליארדים", טענו ב'פורום חברות המיחזור' שהביאו לשם השוואה, את תקציב האכיפה במשרד להגנת הסביבה, העומד על סך 3 אחוז בלבד מתקציב המשרד. "על פי הנתונים שבידינו לאורך 63 שנות קיומה של מדינת ישראל, כ- 110 מיליון טון פסולת נשפכה בשטחים פתוחים או מעבר לקו הירוק", העריך יגדל אך, מנהל פארק 'ברקת' למיון ומחזור פסולת בנייה.
ישראל גל, סגן ראש עיריית קריית אונו אמר כי "השאלה שלפנינו היא מיחזור או מיפגע. ברור לכל כי אתר מיחזור מונע הטמנה פיראטית ופיזור פסולת בניין בכל שטחי המדינה. על הרשויות לפקח על אופן הטיפול בפסולת המוטמנת כדי לא לפגוע במי התהום ולאפשר אופציות פיתוח עתידיות. בביקור באתר ההטמנה ברקת שמחתי לראות שהטיפול בהטמנה ובמיחזור נעשה בצורה מקצועית ובפיקוח כדי שהשטח יוכל לשמש לצרכי הציבור בעתיד".