לאחר שימוע שיצא בחודש נובמבר, החליטה מליאת רשות החשמל על הפחתת תעריפים מדורגת ביחס למתקנים ליצור חשמל הפועלים בטכנולוגיית פוטו וולטאי.
מליאת רשות החשמל הפחיתה רטרואקטיבית תעריפים למתקנים סולאריים בינוניים – 1.09 ש"ח לקוט"ש
לאחר שימוע שיצא בחודש נובמבר, החליטה מליאת רשות החשמל על הפחתת תעריפים מדורגת ביחס למתקנים ליצור חשמל הפועלים בטכנולוגיית פוטו וולטאי. לטענת הרשות, מהלך זה התגבש, לאחר שבתקופה האחרונה הצטברו בפניה נתונים רבים המדברים על הוזלה עולמית דרמטית הן במחירי הפאנלים במתקנים אלה והן במחירי התקנתם. בנסיבות אלה פעלה הרשות בהתאם לחובתה לדאוג למזעור עלויות במשק החשמל ועדכנה תעריפים בהתאם באופן הצפוי לחסוך לצרכני החשמל כמיליארד שח לפחות בתעריפי החשמל.
עוד הרשות טוענת כי החלטה זו מתישבת עם פעילות עולמית של רגולטורים בתחום, אשר התרחשה במדינות רבות באירופה בתקופה האחרונה, לאור ההוזלות הבינלאומיות בעלויות מערכות אלו. בכך מצטרפת ישראל לשורת המדינות שהתאימו כלפי מטה את התעריפים, לאור נתוני ההוזלות הדרמטיות. החלטת הרשות קובעת כי התעריף יתעדכן למחיר של 1.09 ₪ לקוט"ש לעומת 1.37 ש"ח עד כה חשמל מיוצר במתקנים אלה וזאת ביחס למי שיקבל אישור תעריפי החל משנת 2012.
בקרב יזמי הענף הסולארי כבר מכונה החלטת הרשות שהתקבלה כ"ששינסקי של הענף הסולארי" בשני המקרים מדובר בהפחתה רטרואקטיבית רווחי היזמים בהסכמים מול המדינה, אלא שכאן מסתכם הדמיון בין השניים, בעוד בנושא תמלוגי הגז נהנות חברות ענק מתמלוגים דמיוניים על משאבי טבע השייכים לכלל הציבור, הרי שבמקרה הסולארי מדובר בשורת יזמים בעלי יכולות מימון שונות, שהתרוצצו במסדרונות הבירוקרטיה והשקיעו כספים רבים בתחרות על מכסות מוגבלות ומגוחכות יחסית למדינות אחרות בעולם. מכסות אלו הוקצו על ידי מדינת ישראל מכורח יעדים לאומיים וחתימה על הסכמים בינלאומיים להפחתת זיהום האוויר וגזי החממה הנוצרים משריפת דלקים פוסיליים. שורת המכות הרגולטוריות של יזמי הענף מביאות רבים מהם אל סף ייאוש והחלטה על הפסקת פעילות בתחום מחוסר ברירה.
ממליאת הרשות נמסר כי התקיימו דיונים ארוכים בשאלת תחולת ההפחתה על משק יזמי זה המצוי בהתפתחות, מתוך רצון לשמור על התפתחות המשק ולשמור על הודאות אל מול היזמות. משיקולים אלה, נתנה הרשות משקל רב לטענות היזמות והרחיבה את הוראת המעבר מעבר לשימוע שפורסם ובכך קבעה כי הוראת מעבר מתחשבת בבעלי רשיונות המצויים בהליכים מתקדמים להקמת מתקנים ערב ההפחתה. הוראת המעבר נתנה הזדמנות לכל יזם החפץ בכך, לפנות עד סוף שנה זו אל רשות החשמל ולבקש אישור תעריפי לסגירה פיננסית בתוך תשעים ימים מבלי שתחול עליו ההפחתה, ובלבד שעמד בתנאים לקבלת אישור תעריפי במועד ההחלטה 13.12.2011.
על רקע החלטה זו ובמקביל – מתבצע בשבועות האחרונים "פרוייקט חיסול תורים". המדובר בפרוייקט ייעודי לבדיקה מזורזת של יתרת הבקשות לרשיונות בתחום זה באופן של הגברת כוח אדם מאגפים אחרים. עד למועד זה נבדקו מאות תיקי רשיונות חדשים (נותרו רק עוד כ 100 בקשות לבדיקה מתוך כ 500) וניתנו מעל למאה רשיונות חדשים ליזמים בתחום זה בעקבות הפרוייקט.
"סיכול ממוקד של פרויקטים סולאריים"
מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה מתחדשת איתן פרנס הגיב להחלטת הרשות ואמר כי מדובר בסיכול ממוקד של פרויקטים סולאריים. "שינוי הסדרה קיימת תוך כדי תנועה יוצר כאוס, הרשות ידעה לאן היא נכנסת ולכן המהלך הוא סיכול ממוקד של פרויקטים סולאריים שלא יוקמו. כאשר מדובר בהחלטה אשר משנה סדרי עולם, בהסדרה קיימת, כל החלטה היא גרועה ואיש אינו יודע מה יהיה הנזק האמיתי שתגרום. ההחלטה פוגעת בראש ובראשונה במעמד רשות החשמל ובמעמד ההסדרות והתעריפים שהיא מפרסמת. החלטת הרשות אינה מונעת מתוך רצון לקדם את התחום, שאחרת החיסכון שאמור להיות מושג כתוצאה מן ההפחתה היה מופנה למכסות ייצור חדשות. למצער בחסכון שיושג תרכוש ממשלת ישראל סולר מזהם במקום אנרגיה סולארית ירוקה."
שי פורת, מנכ"ל ענבר אנרגיה סולרית אומר לתשתיות – "מהלך הפחתת התעריפים המדורגת אותו פרסמה רשות החשמל מנסה להביא לידי ביטוי שינויים בעלויות ההקמה בענף הסולארי. בבחינה כלכלית של מודל הקמת מערכת, התעריף החדש יכול לספק תשואות סבירות למשקיע אך יש להבחין בין שני סוגי יזמים. יזמים אשר החלו את הדרך להקמת מערכת כבר לפני כשנתיים ונתקעו במבוך הבירוקרטיה ודרישות הרשות, השקיעו כבר כספים רבים וכעת סופגים "מהלומת מחץ" ושחיקה בכדאיות של הפרוייקט שלהם. בטיפול בבקשות כאלה נדרשת התיחסות מקלה של הרשות לעמידה בתנאי הסף וטיפול מהיר בהערות לא מהותיות. לעומת זאת יזמים אשר מתחילים את דרכם כעת ויודעים ברמת וודאות גבוהה למדי מהן דרישות הסף בהן הם נדרשים לעמוד, בעבורם התעריף הינו הוגן ויספק תשואה סבירה.אני מקווה כי כעת תפתח הדלת להקצאת מכסות חדשות למתקנים בינוניים באופן שישקף מחויבות אמיתית של הממשלה לעמידה ביעדים שקבעה לעצמה."
אלי גבאי, מנכ"ל אגס סולאר: "בשאיפה שלנו להדמות לאומות העולם השונות, ולהגיע לגריד פאריטי, אכן אנחנו שם! ישראל תמיד מסתכלת מה קורה מעבר לים – וגרמניה כבר מזמן בגריד פאריטי, וגם אנחנו שם, או בדרך לשם אם זה יסתיים בתעריף הזה – אשרינו."
תמיר קפלינסקי, מנכ"ל סולאר בי יורסלף אומר "מדינת ישראל צריכה ללכת לגריד פאריטי במכסות בלתי מוגבלות על גגות מתום ההסדרה החדשה של המערכות הבינוניות. צריך כבר השנה להעלות את יעדי הממשלה ל20% אנרגיה ממקורות אנרגיה מתחדשת,כמו יתר מדינות הOECD. אנחנו חייבים ללמוד היטב למה בגרמניה החליטו ללכת על 100% ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים ב2050 ולמה בגרמניה, עם חישוב של 900-1000 קוט"ש לKWP מול ה1700 קוט"ש לKWP. צריך ללמוד איך הם הגיעו לגריד פאריטי לפנינו. אולי מישהו באוצר טועה בחישובי עלויות ייצור החשמל ב2014. אפשר להגיע לגריד פאריטי בישראל, ומבחינתנו הכדור נמצא אצל יוג'ין קנדל"