"כיום אין לצרכן הישראלי אפשרות להבין את השפעתו הכוללת של תוחלת חיי מוצר מסויים על הסביבה. זה נושא אותו שמתי לי למטרה לתקן" כך אומר בשיחת טלפון עם תשתיות אלי כהן, מנכ"ל תרומקיר הישראלית ואחד מחלוצי ה- LCA בישראל.
LCA ניתוח מחזור חיים סביבתי: התו הירוק הבא?
"כיום אין לצרכן הישראלי אפשרות להבין את השפעתו הכוללת של תוחלת חיי מוצר מסויים על הסביבה. זה נושא אותו שמתי לי למטרה לתקן" כך אומר בשיחת טלפון עם תשתיות אלי כהן, מנכ"ל תרומקיר הישראלית ואחד מחלוצי ה- LCA בישראל.
LCA – מתודולוגית Life Cycle Assesment, (ניתוח מחזור חיים סביבתי) התחילה במחקר שוק שעשתה חברת קוקה קולה על מנת לקבל החלטה שיווקית אסטרטגית. האתגר בפניו עמדה החברה הייתה באילו אריזות למכור את המשקה. אחד הפרמטרים שקוקה קולה מדדה היה השפעת האריזה על הסביבה. מחקר זה ודומים לו שבאו אחריו בשנות ה-70 וההבנה כי השפעתו הסביבתית של מוצר כלשהו נרחבת יותר מההשפעות בשלב היצור בלבד, הביאו לפיתוח מתודולוגית LCA.
"השיטה החדשה, הביאה אותי להארה שכל מה שהיה קיים עד עכשיו, בתחום התווים והרגולציה הסביבתית, זה שלב ביניים. נותנים לכולם את אותו ציון – שנינו נמצאים על אותה מדרגה. ניתוח חיי מוצר החל משלב הייצור שלו ולא משלב חומרי הגלם הוא בעצם גרינוואש". ה – LCA בוחן את שלבי המוצר לכל אורך חייו – בוחנים את המוצר משלב כריית חומרי הגלם. כל האנרגיה והפגיעה בסביבה. על פי כהן, פליטת גזי חממה בשינוע ובעיבוד חומרי הגלם זניח. בשלב ייצור חומרי הגלם מדובר על כל אותם שלבים קריטיים בפליטת גזי חממה, "זה הייחוד של ה-LCA, הוא מכריח אותי ואת המתחרה וכל ארגון שבוחר בכלי הזה להתפשט, לעמוד ולבחון את כל עץ המוצר שלו".
נכון להיום, כמעט כל פרויקטי ניתוח ה- LCA נערכים ע"י שימוש בתוכנות מחשב, כאשר שתי התוכנות המובילות בתחום הן תוכנת SIMAPRO ההולנדית ותוכנת GABI הגרמנית. תוכנות אלו מנתחות את כלל עץ המוצר ומכריחות את הארגון שמשתמש בהן לדרוש גם מהספקים שלו להכין עץ מוצר מלא וכך בעצם מגלים את כלל ההשפעות הסביבתיות של המוצר הסופי.
החזון של כהן, המשמש גם כיו"ר ועדת מומחים לתו הירוק לחומרים במכון התקנים, יו"ר המטה לבנייה ירוקה התאחדות התעשיינים וחבר הנהלה במועצה לבנייה ירוקה ישראלית. "החזון שלי הוא לראות את התו הירוק מיישר קו עם תהליך הLCA. זה טוב לי, זה טוב למתחרים שלי, זה טוב לסביבה ומתחבר לתובנה שאסור לזלזל בצרכן" הוא אומר.
לא בכדי דווקא מנכ"ל תרמוקיר בחר להניף את דגל ה-LCA. המפעל של תרמוקיר שוכן במרכזו של קיבוץ חורשים וכהן אומר שבגלל מיקומו בתוך חברה קהילתית ובסמוך לישובים קהילתיים נוספים הכריחו את המפעל להיות מפעל נקי וידידותי לסביבה כדי לא לסכן את בריאות הקהילה אותה הוא משמש. "כיום יש תקני ISO שמתחברים לנושא הLCA ואני פועל לרתום את מכון התקנים, את המשרד להגנת הסביבה ושאר הארגונים והאיגודים לקדם את נושא הLCA בישראל".
בינתיים כהן לא רק מדבר, אלא מוביל מתוך דוגמא אישית. לתרמוקיר יש תו ירוק, ISO 14001:2004 לניהול סביבתי, מערכת ניהול אנרגיה ו SA8000- לאחריות חברתית. כל אלה זיכו את תרמוקיר ביחד עם תוי איכות נוספים בתו היהלום היוקרתי.