בכנס תשתיות להתייעלות מוסדית שנפתח היום (ה') במלון קיבוץ שפיים לטכנולוגיות התייעלות אנרגטית וחיסכון במשאבים, התקיים פאנל מדיניות התייעלות אנרגטית בהנחיית יעל כהן פארן, מנכלי"ת הפורום הישראלי לאנרגיה
הכנס להתייעלות מוסדית: פאנל מדיניות "מתחילים לקצור את פירות ההשקעה בהתייעלות אנרגטית"
בכנס תשתיות להתייעלות מוסדית שנפתח היום (ה') במלון קיבוץ שפיים לטכנולוגיות התייעלות אנרגטית וחיסכון במשאבים, התקיים פאנל מדיניות התייעלות אנרגטית בהנחיית יעל כהן פארן, מנכלי"ת הפורום הישראלי לאנרגיה בהשתתפות: אדי בית הזבדי, ראש האגף לשימור אנרגיה, משרד התשתיות הלאומיות. שי לובשיס, יועץ למנכ"ל משרד התמ"ת. קרן שווץ, אחראית מחקר ופיתוח, המועצה הישראלית לבנייה ירוקה. דן בר משיח, מנכ"ל אסקו ישראל.
יעל כהן פארן "היום אנחנו בדיוק שנה אחרי החלטת הממשלה ובה הוקצו 300-400 מיליון ש"ח ובסך הכל 2.2 מיליארד ש"ח בעשור עד 2020. זה צעד מרחיק לכת – ראשון בכיוון הזה, עם זאת יש לעקוב אחרי ביצוע ההחלטות בפועל ולוודא את ההגעה ליעד אותו קבעה הממשלה".
אדי בית הזבדי, ראש האגף לשימור אנרגיה במשרד האנרגיה והמים
(בשנה האחרונה) שמח לראות שיש משרדים נוספים שלמדו להטמיע יעילות אנרגטית. לדעתנו, אם תיושם התוכנית שלנו משנת 2010 – נוכל להוריד צריכה בהיקף 16.6 מיליארד קו"טש בתנאי שדברים ייעשו. אמנם התכנית נכתבה בשנת 2010, אך רק עכשיו אנחנו מתחילים לקצור את פירות העבודה המאומצת של השנה האחרונה.
פרוייקט המקררים תוכן לחצי שנה, אך נגמר אחרי 5 ימים! אני רוצה לציין שחתמנו השנה על חוזים של 140 מיליון שקל לעומת השנה שעברה בה חתמנו על חוזים בפחות מ-14 מיליון ש"ח. השנה נתנו מענקים ל- 45 פרוייקטים, 35 בקשות לסקרי אנרגיה ניתנו השנה עבור 48-49 מיזמים (2012), ניתן סיוע ל-15 טכנולוגיות שאושרו. בשנה הבאה אנו מתכוננים להגדיל את אגף שימור האנרגיה במשרד התשתיות להיקף של 14-15 עובדים.
אנו מטמיעים תוכנית ליישום תקנות וסקרי אנרגיה ומשלמים עבור פיתוח תקנים ליעילות אנרגטית. יש 40 תקנים של המשרד בתהליכים. אנו עובדים עם מכון התקנים על הקמת מעבדה למנורות על מנת לתת בדיקות נצילות אור ולא רק חשמל. עוד שנתיים נוכל לבחון את התוצאות בארץ. כל הדברים האלה ברגע שירקמו עור וגידים ישפיעו על המשק הישראלי. אנחנו צופים שאם ימשיך להיות תקצוב נגיע ליעד. אנחנו כמובן מצפים לשת"פ מהאוכלוסייה, בינואר נצא בפרויקטים גדולים של מקררים, מזגנים ותאורה.
משנת 1986 קידמנו את נושא מעטפת הבניין – לא מדובר בהמצאה חדשה. ישמנו פניות לשימוש באנרגיה סולארית תרמית לפחות בבניינים של עד 15 קומות. למשרד האנרגיה והמים יש את הידע וההתמחות ובאתר של המשרד יש את כל המידע למתעניינים.
שי לובשיס, יועץ למנכ"ל משרד התמ"ת
משרד התמ"ת מקדם בשיתוף המשרד להגנת הסביבה תמרוץ ותמיכה ביעילות אנרגטית. החלטת הממשלה בשנת 2010 הקצתה 160 מיליון ש"ח לטובת הנושא. בנוב' 2011 נסגרה הקצאה ראשונה בתחום התייעלות אנרגטית בשלושה מסלולים: 1. יעילות פר השקעה. 2. יעילות פר טון פליטות גזי חממה שנחסכו. 3. תמרוץ והגברת התמרוץ והתמיכה לטובת התקנה ראשונית של טכנולוגיות ישראליות חדשות.
המקצה הראשון נגמר בנובמבר. ישנה היענות גבוהה ובקשות בהיקף של מעל 55 מיליון ש"ח שהוקצו. כעת הבקשות מנותבות ונבחנות ובינואר – פברואר 2012 יתקבלו החלטות לגבי חלוקת הכספים. במסגרת הוראת המנכ"ל שמעגנת את כל נושא התמיכה מדובר לפחות על שתי הקצאות. החל מפברואר הקרוב נצא להקצאה שנייה ואולי אף שלישית.במסגרת ההקצאה השנייה יחולק תקציב דומה.
כימות עלות מול תועלת – כארגון כלכלי שמנסה למקסם את החזר ההשקעה הממשלה איתרה את הנושא של יעילות אנרגטית ונכנסה אל תוך התזרים מזומנים על מנת לתמרץ עסקה שאמורה להיות יעילה אנרגטית. זו פעם ראשונה שהממשלה מתמרצת עסקים בהיבט זה ואנחנו נשמח לקבל הערות לייעול וקידום הנושא.
כנראה שנצא בפברואר הקרוב להקצאה ב' כשנחלק סכום של 55 מיליון ש"ח כאשר הפרוייקטים יקבלו מימון של 8 מיליון ש"ח. בשילוב טכנולוגיות ישראלית ניתן יהיה לקבל תוספת של 4 מיליון ש"ח – סה"כ עד 12 מיליון ש"ח. בפן החינוכי, כל תלמיד מכיתה ג' בישראל יהיה חשוף לנושא של התייעלות אנרגטית ואנרגיות מתחדשות.
דן בר משיח, מנכ"ל אסקו ישראל
אסקו ישראל – כל עיסוקה יזמות ביעילות אנרגטית. כל ההשקעה שלנו ואנו חולקים את החיסכון עם הלקוח. אני רואה התעוררות רבה בתחום, ויעילות אנרגטית מראה שאבולוציה מתקדמת בקפיצות מהירות. כשהקמתי את אסקו ישראל זה נחשב לאפור ולא מעניין. היום אני רואה התעוררות גדולה מאוד בתחום ההתיעלות. בשנה האחרנוה במיוחד יש קפיצה בבקשה. עד כה כחברה שהשקיעה ביותר מ600 פרוייקטים עם הצלחה רבה. כדי להגיע להצלחה בישראל יש להשקיע 20 מיליארד ש"ח שלא יגיעו מהממשלה. הממשלה צריכה להוציא למכרזים מוסדות ענק ליעילות אנרגטית והשיפור יהיה ללא שיעור.
דן בר משיח – בתקופה זו צריך להיזהר שההשקעה הממשלתית ביעילות אנרגטית לא תבוא על גב משלם המיסים. האדם הפרטי לא צריך לממן את ההתייעלות האנרגטית של המשק. בניגוד לתחום האנרגיה הסולארים בו הפאנלים מיובאים מסין אנחנו מייצרים מקומות עבודה ורוכשים ציוד ישראלי מחברות ישראליות. יש צורך להתיר הוצאת מכרזים – בעיקר להתייעלות אנרגטית של גופים ממשלתיים.