אחרי העיקובים הביורוקרטיים, הקפאתן והפשרתן של המכסות, ההסדרה הרטרואקטיבית של המערכות הבינוניות והצעת נהלי הכיבוי, עכשיו מגיעה תקנה חדשה המעקבת את הרישיונות המותנים ומעלה לדיון את כדאיות ההשקעה במערכת פוטו וולטאי.
חברת החשמל ממשיכה להתעמר בשוק הפוטו וולטאי
אחרי העיכובים הביורוקרטיים, הקפאתן והפשרתן של המכסות, ההסדרה הרטרואקטיבית של המערכות הבינוניות והצעת נהלי הכיבוי, עכשיו מגיעה תקנה חדשה המעכבת את הרישיונות המותנים ומעלה לדיון את כדאיות ההשקעה במערכת פוטו וולטאי.
ההסדרה השלישית למערכות פוטו וולטאיות קטנות (עד 50 קילו ווט) הוסיפה את הדרישה שקובעת שהמונים בקיבולת של 80 אמפר יהיו נוכחים באתר לפחות שנה. תמיר קפלינסקי, מנכ"ל חברת סולאר ביי יורסלף (SBY) אמר בתגובה לתקנה לתשתיות "זה לא מובן, ועוד אמצעי של חח"י (חברת חשמל לישראל) להימנע מהפיכתו ממונופול ייצר חשמל למחלקת חשמל".
לטענת קפלינסקי, בהסדרה הראשונה היה צורך במונה ואם היה קיים – ההיתר היה ניתן. בהסדרה השניה התחילו לאכוף את נושא קיום המונים בשמך שנה אבל ללא תקנה ובחלק מההתקנות נדרשו המתקינים להוכיח קיום 80 אמפר במשך 12 חודשים ובחלק לאו. כעת, ישנה החלטה ותקנה גורפת הדורשת קיום מונה של 80 אמפר מעל 12 חודשים.
אם כן מה נשתנה בהסדרה הזו מכל ההסדרות? לדברי קפלינסקי הכל חוזר חזרה למונופול של חברת החשמל. "ב2013-2014 נגיע לגריד פאריטי, לפי מגמת מחירי הפאנלים כיום אולם לא נדע את זה רישמית עד שהוועדה שבראשה עומד יוג'ין קנדל לא תסיים את עבודתה באמצע השנה ותגדיר מה עלות ייצור החשמל בארץ. בינתיים חברת חשמל בחובות של 60 מיליארד שקלים, ועדיין מוכרת חשמל במחיר נמוך מהמחירים באירופה (בין 80 אג' ל120 אג' לקוט"ש) ויתרה מכך, במחיר נמוך מעלויות הייצור שלה עצמה."
מקורות אחרים בתעשייה גם אינם מתלהבים מהתקנה החדשה, אך שוב, תחושת הייאוש היא השלטת. לטענת מקורות אלו, התקנה פוגעת בעיקר ביזמים ללא גב התקנה ושחקנים משיקים לשוק ומצמצם את השחקנים היזמים הפועלים בשוק. קפלינסקי טוען שזו הטיה של השוק לטובת טייקונים והשדות הקרקעיים. "זה הופך את ישראל למקלט מס. חברות זרות מגיעיות עם הרקע והגב הכלכלי שלהם מחו"ל וחשבונות מעבר לים, וחומקות מתשלומי מיסים שאמורים לחזור לקופה הציבורית ולשמש כערבות הכלכלית של הממשלה לתעריפים ולתכנית הסבסוד. זו פגיעה בפריפריה, שם מתבצעת מרב הפעילות, ובמקום שהאזרח הקטן, בעל הגג, החקלאי, יהפכו לייצרני חשמל ובעלי מקור הכנסה נוסף שמאפשר תשלומי משכנתא על הבית או על המשק, הם למעשה עוברים התעללות ומגולגלים בין תקנה לתקנה ובין הסדרה להסדרה".
זאב פרץ, מנכ"ל שחר אנרגיה מוסר בתגובה "אלה משחקים מיותרים של חח"י (חברת חשמל לישראל) והרגולטור להרחיק את הצרכן מהיצרן. יש מכסה קטנה – בסך הכל 400 מערכות. הפגיעה המיותרת של המדינה בענף גורמת ליזמים וחברות להעתיק את פעילותם לחו"ל ולהפסדים למדינת ישראל".
נכון לכתיבת שורות אלה לא נתקבלה תגובה מרשות החשמל או חברת החשמל.
ושוב חברת חשמל מתנהגת כבולדוג חסר תקנה ומעצורים.
זו לא חברת החשמל אלא רשות החשמל ומשרד התשתיות (המדינה) המחויבות לקבוע תקנות שתהיינה נכונות יותר למשק הישראלי בטווח ארוך. אבל עד שלא יהיו הפגנות ותוכניות בטלוויזיה – אף אחד לא ישנה את הכוון הרע!
זבלים הלך לי הכסף על התשתית הראשונית שאלוקים ישלם לכם